Berlingske Business

Farvel til leverpostejsfarvede løsninger

11BUSKonsensus-160709.jpg
»Måske fordi vi er danske, tæller alles mening næsten lige meget. Og inden vi er kommet ud af møde­lokalet, er den lysende gode idé, der befandt sig i lokalet, blevet leverpostejsfarvet,« skriver Ursula Krogsbøll. Arkivfoto: Iris

Serie. Vores danske konsensussøgende kultur forhindrer innovation.

Forestil dig, at du går ind i et mødelokale. Der sider 14 mennesker. De ni har medbragt PC, for at mødeaktiviteten ikke skal sætte dem for langt bagud. Ud af de 14 personer har mindst halv­delen besat 50–75 pct. af dagen med væg-til-væg-møder. Alt »arbejde« foregår før og efter almindelig arbejdstid. Helikopterperspektivering foregår udelukkende i ferien eller slet ikke.

Der er inviteret 14 mødedeltagere, fordi det er vigtigt, at alle føler sig inddraget, og ingen føler sig overset. Blandt de 14 møde­deltagerer er der to, der reelt har viden om, hvad der vil fungere, hvordan man kan skrue en løsning sammen, der vil virke: To personer, der er inspirerede, ved, hvad de taler om, og som vil nyde at få lov til at løbe med bolden. De har en indlysende god idé med til mødet.

Imidlertid er det – måske fordi vi er danske – vigtigt også lige at høre, hvad de 12 andre tænker. De kommenterer, vurderer og kommer med forslag, uagtet at de ikke har forberedt sig, ikke er helt hjemme i emnet og ikke har nogen ideer.

Måske fordi vi er danske, tæller alles mening næsten lige meget. Og inden vi er kommet ud af møde­lokalet, er den lysende gode idé, der befandt sig i lokalet, blevet leverpostejsfarvet. Det har store konsekvenser for de resultater, vi er i stand til at levere. Og det har store konsekvenser for, hvilke mennesker vi er i stand til at fastholde.

Skaber vi plads til de innovative, eller går vi i vejen for dem?

Vi spørger i ramme alvor til jobsamtalen:

»Vil du kunne trives med, at projekter går i stå i måneder, fordi vi er afhængige af koncern-IT?«

»Vil du kunne trives med, at resten af organisationen ikke er det samme sted som dig?«

»Vil du kunne trives med modvind og procedurer, der æder din arbejdstid, antikke standarder, der fortsat skal overholdes, etablerede hierarkier, der skal overvindes?«

27BUSUlla-Brockenhuus-Sch#2.jpg

Hvis svaret er ja, er du ansat. Hvis svaret er nej, vil du ikke trives her. Ikke supermærkeligt, at de få helt afgørende inspiratorer, idéskabere, innovatorer, entreprenører ender i start-ups. De etablerede virksomheder har ikke forstået, at de skal gøre sig fortjent til de helt skarpe profiler. De profiler, der afgør, om der er noget at bygge videre på om fem år.

Lidt selvransagelse: Hvor ofte udvælger du mødedeltagere efter »så de føler sig hørt«-princippet?, og hvor ofte udvælger du møde­deltagere efter »lad os se, hvad der sker, hvis vi giver dem bolden«-princippet?

Det vil være helt afgørende for, hvor ofte du igangsætter endnu en leverpostejsfarvet løsning, og hvornår der er en chance for, at du er i gang med at lave cool stuff.

11BUSOpinion-Video-133130.jpg

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen