Berlingske Business

Etik, tak: Digital omvæltning skal være bæredygtig

06BUSHelle-Dochedahl-152927.jpg
Helle Dochedahl, vice president EMEA Presales, SAP.

Det er en enorm styrke i den danske samfundsmodel, at fagbevægelsen er åben over for at fremme produktiviteten gennem ny teknologi. Det skal vi værdsætte her på kanten af store digitale omvæltninger.

Business refererer 28. februar en analyse fra DI om, at danske virksomheder »får IT-klø af udenlandske konkurrenter«, og ­ DI har samtidig tre forslag til at fremme virksomhedernes teknologi-­investeringer. Ikke overraskende.

Det er noget mere overraskende, at 3F anerkender problemstillingen, og at 3F bakker op om tiltag, som kan fremme IT-investeringerne. Meget sagligt peger 3Fs cheføkonom på målrettede tiltag mod især mindre virksomheder, som har sværere ved at finansiere digital transformation end de store. Dette er i mine øjne meget vigtigt, for en eventuel digital revolution båret af cloud-løsninger, big data, machine learning og »robotter« må nødvendigvis ske på en samfundsmæssigt bæredygtig måde. Davos og Jim Hagemann Snabe satte jo tyk streg under, at vi ikke kan tale om en fjerde industriel revolution uden at tale om fordelingen af de værdier, som vi opnår med disse produktivitetsgevinster.

pix-Cecilia Bonefeld-Dahl

Bill Gates har foreslået skat på robotter, og andre af de globale forkyndere af det digitale budskab taler om nødvendigheden af borgerløn, når stadigt mere arbejde kan udføres af computere.

Vi, som er teknologibegejstrede, må nødvendigvis tage de samfundsmæssige konsekvenser med i betragtning, og vejen går over at samarbejde om denne potentielt revolutionerende udvikling sammen med aktører som 3F.

pix-KMD

I Business 28. februar kan man også læse, at ifølge Danmarks Statistik fik de mest vellønnede af os langt større stigninger i vores indkomster end de lavest lønnede. I niveauet 28 pct lønfremgang i Gentofte i det sidste årti og 1,6 pct i Ishøj. På den globale arena er velstandsfordelingen mange gange mere ulige, men i miniformat ser vi altså nogle af de samme internationale trends.

På den baggrund må man bare tage en ekstra hat af for 3F. Den form for udsyn er vigtigt, for vi skal både have kagen til at vokse, og vi skal fordele den bedre.

Hvis vi i Danmark lykkes med dette nationale kompromis om den digitale transformation, står vi med utroligt gode kort på hånden. Den digitale transformation bør være til fordel for os alle på den lange bane, og vi skal også være mange om at realisere den. Robotterne kommer jo ikke bare og »tager vores arbejde«. Computere med avanceret software bliver sandsynligvis snarere et udbredt værktøj på videns-­arbejdspladsen, og den avancerede algo­ritme bliver en god kollega.

24BUSSkat-190757.jpg

For mange faggrupper vil det handle om aktivt at udvikle fremtidens kunstige intelligens, så faglig viden og erfaring kommer med ud på den nye platform.

Hvem vil være bedre end lærerne til at udvikle den kunstigt intelligente computerbaserede læringsassistent til læsetræningen i 4. klasse?

Etikken og den dybe forståelse skal være tænkt med ind i robotten, og Danmark er – ikke mindst på grund af de faglige organisationer – et perfekt laboratorium for den digitale revolution. Vi kan eksportere det her, hvis vi får de store faggrupper, iværksætterne og investorerne til at arbejde sammen. Tak til 3F for at vise, at der er højt til loftet i fagbevægelsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen