Berlingske Business

Et stort kørekort kan være bedre end en lille studentereksamen

04BUSPix-Folkeskolen-110947.jpg
(Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2014)

Fortællingen om gymnasier, der er den eneste farbare vej, er misforstået. Akademisk demotiverede unge bør i stedet satse på en erhvervsuddannelse

Rekordmange unge vælger en studentereksamen. Den seneste opgørelse fra Danmarks statistik viser, at hele 74,3 pct. af alle landets unge, som bliver færdige med 9. eller 10. klasse, søger mod de gymnasiale uddannelser. Det gør de sandsynligvis, fordi vi for længe har tudet dem ørerne fulde med, at de er fortabte uden en studenterhue. Det resulterer bare i, at mange af dem efter gymnasiet står med et eksamensbevis så lille, at det ikke åbner yderligere karriereveje.

Danmarks Evalueringsinstitut pointerer i sin rapport om »Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse«, at kun 14 pct. af de adspurgte skolelærere vurderer, at undervisningen i folkeskolen i høj grad forbereder eleverne til de erhvervsrettede ungdomsuddannelser, mens hele 60 pct. af lærerne vurderer, at undervisningen i høj grad forbereder eleverne på de gymnasiale uddannelser.

Videregående uddannelse Sabbatår Universitet Københavns Unive

Med den fordeling er det klart, at gymnasier hvert år melder om overfyldte klasse­værelser, mens erhvervsuddannelserne melder om tomme pladser og mangel på elever. Det er for mig et udtryk for et misforstået syn på, hvad en ungdomsuddannelse er. Den nuværende fortælling om, at de gymnasiale uddannelser er den eneste farbare vej, sætter alt for mange unge mennesker i en bås, der hverken gavner dem eller Danmark i fremtiden.

For mange unge kan et stort kørekort være bedre end en lille studentereksamen. På de tre år, som et akademisk demotiveret ungt menneske bruger på at få lave karakterer i gymnasiet, kan man uddanne sig til chauffør med stort kørekort og endda begynde til samme løn som en nyuddannet akademiker fra universitetet.

Så dette er ikke kun et opråb til politikere og beslutningstagere i relation til fokus i folkeskolen. Det er lige så meget et opråb til forældre over hele landet om at påtage sig ansvaret for at hjælpe deres barn med at finde den rigtige retning efter folkeskolen. Hvis et ungt menneske kan lide at bruge sine hænder og interesserer sig for teknik, så skal vedkommende måske ikke tvinges gennem to år med oldtidskundskab, men hellere peges i retning af uddannelser, som dygtiggør det unge menneske til et teknisk håndværk – også selv om folk lige nu mener noget andet.

Og de unge skal generelt vide, at de under ingen omstændigheder er fortabt, bare fordi de ikke tager en studentereksamen. Både nu og i fremtiden vil Danmark have brug for faglært arbejdskraft, der ikke kræver syv år på universitet, men teknisk snilde og praktisk forståelse for at arbejde.

Mange tror, at lastbilchauffører bare kører fra A til B hver dag. De kunne ikke tage mere fejl. Med tonstunge køretøjer som store kraner og specialkøretøjer er de i stand til at servicere blandt andre byggebranchen. Lastbilchauffører certificerer sig ligesom akademikerne for at være kompetente til at arbejde på mere udfordrende projekter som f.eks. metrobyggeriet, hvor vi har beskæftiget et stort antal chauffører de seneste tre et halvt år. De har kørt jorden forsvarligt væk, så Københavns nye 2150-postnummer kunne blive en realitet – og det er sket uden én eneste ulykke. De har altså været med til at bygge noget stort.

Vores chauffører udvikler digital og teknisk snilde, så de nu og i fremtiden kan håndtere lastbilernes stadigt mere digitale og komplekse instrumenter. Det kræver koncentration, et kvikt hoved og rolige hænder, men ikke to år med oldtidskundskab eller syv år på universitetet.

Partier ændrer på stærkt udskældt uddannelsesloft

Vi skal gøre op med den overdrevne akademisering og være stolte af arbejde, som ikke nødvendigvis kræver en lang videregående uddannelse. Vi skal være bedre til at fortælle de unge mennesker, at man som ung med interesse for transportområdet eller lignende har gode muligheder for at tilrettelægge en stabil karrierevej med løbende uddannelse i eksempelvis håndtering af mere og mere højteknologisk udstyr.

Så lad dette være et opråb til forældre, politikere og interesseorganisationer om, at gymnasiet ikke behøver at være for alle. Når nu Merete Riisager som liberal og ambitiøs undervisningsminister har udtrykt skepsis omkring folkeskolens nuværende indretning, er det oplagt i stedet at arbejde for mere og bedre oplysning om erhvervsuddannelserne. Så får vores unge mennesker selv lov til at vælge, og vi får reetableret en fornuftig elevfordeling på landets ungdomsuddannelser. Kun sådan får vi en fornuftig fordeling af fremtidens arbejdskraft. Og det er nødvendigt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen