Berlingske Business

Erhvervsdrivende fonde tilfører Danmark værdi

16BUSNovo-Nordisk-132350.jpg
På grund af lovgivningen er der siden 90erne ikke blevet oprettet nye fonde til at drive virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck herhjemme. Arkivfoto: Søren Bidstrup

Store danske virksomheder med mange tusinde arbejdspladser er i dag ejet af erhvervsdrivende fonde.

Men til trods for de store værdier, fondene skaber for Danmark bl.a. i form af eksportindtægter og job, er lovgivningen for at oprette nye fonde løbende blevet forringet.

Resultatet er, at ingen nye store fonde er blevet oprettet siden 1990erne. Det kan blive en alvorlig trussel mod væksten her i landet. Derfor vil vi opfordre Folketingets partier til at finde sammen om en ny og holdbar løsning. For erhvervsdrivende fonde spiller en unik rolle for dansk erhvervsliv og for det danske samfund. Ingen andre steder i verden står fonde bag så stor en andel af de største virksomheder.

Omtrent halvdelen af C20-selskaberne har en erhvervsdrivende fond bag sig, og en række andre store danske virksomheder er også fondsejede.

Billede

Desværre gør vores nuværende skattelovgivning det meget lidt attraktivt at skabe nye store erhvervsdrivende fonde. I værste fald kan man risikere, at både personen, der donerer en virksomhed til en fond, og den modtagende fond ender med at betale skat af overdragelsen.

Alle de store erhvervsdrivende fonde, vi kender i dag, er derfor oprettet på et tidspunkt, hvor skattesystemet var så hensigtsmæssigt indrettet, at man ikke straffede virksomhedsejere for at donere deres virksomhed til en fond.

Nu er der heldigvis omsider kommet politisk fokus på problemstillingen. De nødvendige ændringer lader dog vente på sig, og den nærmere model er endnu ukendt.

Politikerne bør sikre, at den kommende ændring af reglerne gør det afgiftsfrit at overdrage en virksomhed til en fond.

Ministerrokade

Alle ejerformer har deres styrke. Men fondseje har vist sig at være en konkurrence­dygtig ejerform, især for mange større virksomheder.

Fondene er også med til at fastholde arbejdspladser og dermed skattebetalinger i Danmark. Et eksempel er medicinalindustrien. Mens den svenske medicinalindustri i stort omfang er blevet opkøbt og forsvundet ud af Sverige, har vi i Danmark bevaret store og vigtige medicinalvirksomheder her i landet. Virksomheder som med mange arbejdspladser i både produktion og forsk­ning er centrale for vores velfærdssamfund.

Fondene er også vigtige for vores kultur, forskning, uddannelse og andre almennyttige formål. Hvert år uddeler fondene milliarder af kroner til vigtige samfundsmæssige aktiviteter, der er med til at fastholde Danmark som et godt samfund at leve og bo i.

mary

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen