Berlingske Business

Er magt et forældet begreb?

29BUSopinion-115725.jpg
Kun 13 ud af landets 100 mest magtfulde personer er kvinder. Måske ville billedet se anderledes ud, hvis det drejede sig om indflydelse. Illustration: Iris

Magt er typisk knyttet til en position. Det er eksempelvis ikke uset, at en forhenværende minister eller topchef forsvinder fra landkortet, den dag vedkommendes position ophører. Indflydelse er knyttet til det personlige ansvar, som vi hver især tager – og som rækker ud over vores position.

Tidligere på måneden udkom Berlingskes årlige magtanalyse med konklusionen, at kun 13 ud af landets 100 mest magtfulde personer er kvinder. En trist, men desværre ikke overraskende, konklusion. Med analysen får vi endnu engang dokumenteret, at Danmark er et ligestillings­mæssigt uland, når det kommer til magt. Ingen overraskelser der.

Når vi sammenligner Danmark med andre europæiske lande, har vi fantastiske rammevilkår for sundhed, uddannelse, barsel, børnepasning osv. Men når det kommer til magt, kapital og position, halter vi langt bagefter resten af Europa – og det ser værst ud med kvinder i topledelsen, som jo er direkte relateret til magt (selv om det var lykkedes Berlingske både at overse landets eneste kvindelige CEO i en C20-virksomhed, og landets eneste kvindelige bankdirektør).

18MAGMaersk-101218.jpg

Selv om jeg er opgivende over for endnu en kedelig konklusion på mit køns vegne, blev jeg også træt af, hvordan vi i Danmark har en tendens til at bagatellisere problemet. For det er et problem – et åbenlyst demokratisk problem. I Danmark ser vi bare til, mens en samfundsgruppe (kvinderne) har mindre magt end en anden samfundsgruppe (mændene), samtidig med at den første samfundsgruppe tjener mindre og ejer mindre end den anden.

Mine tanker gik straks i retning af, at vi jo sagtens kan lovgive os til mere ligestilling gennem lovkrav til sammensætningen af bestyrelser, via en særlig øremærkning af barsel til fædre osv. Ikke at dette løser problemet. Vi har behov for, at arbejdsmarkedets parter tager problematikken om ligestilling alvorligt og tænker kvinder i ledelse og fædre på barsel ind i overenskomsterne – og ind i ledelseskulturen. Ligestilling handler jo mere om kultur end om regulering.

17BUSBUSINESS-SIDE-15-12305.jpg

Men samtidig spurgte jeg også mig selv, om magt egentlig er ved at være et forældet begreb? Måske vi i virkeligheden burde begynde at se på indflydelse i stedet?

Hvis man ser på magt vs. indflydelse i en virksomhedskontekst, så har vi magt over det, som vi kontrollerer. Vi har eksempelvis kontrol over produktionsressourcerne – vores medarbejdere, hvilket var afgørende i industrisamfundet. Men hvis vi ser på indflydelse, er det derimod relateret til det, vi kan (og vil) påvirke – og det er i stigende grad vigtigt i en netværksøkonomi. I dag er det en konkurrencefordel at have adgang til talent og kompetencer på tværs af organisationer og fagområder – gerne globalt. En adgang, som man typisk opnår via indflydelse.­

Public Service-udvalget holder temamøde

Vi ser også, hvordan magt typisk er knyttet til en position. Det er eksempelvis ikke uset, at en forhenværende minister eller topchef forsvinder fra landkortet den dag, vedkommendes position ophører. Indflydelse er derimod knyttet til det personlige ansvar, som vi hver især tager – og som rækker ud over vores position. Vi kan beholde vores indflydelse, også selv om vi mister vores position, men magten er knyttet til positionen – ikke personen.

Så samtidig med at mine tanker strøg ud ad en tangent om, at landets magtfulde blot er endnu et udtryk for, at vi er håbløst bagud på ligestilling i Danmark, blev jeg også bevidst om en ny måde at anskue den traditionelle magtbalance på. Indflydelse er relateret til det, som vi giver til omverdenen, mens magt er baseret på det, som vi får fra omgivelserne.

Her ville det glæde mig at se på forskellene i magtanalysen og indflydelsesanalysen, når Berlingske kaster sig over emnet til næste år. Jeg tror personligt, at kvinderne ville overraske positivt.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen