Berlingske Business

En forkert dom i Amagerbanken-sagen

Amagerbanken Amagerbankens top får deres dom Retten i Lyngby
Foto:

Det er en stor fejltagelse, at en nylig dom fritager bestyrelse og direktion i Amagerbanken for et ansvar.

Amagerbanken led i mange år under et stort indlånsunderskud. Denne manko måtte banken udligne ved at optage femårige internationale lån. Mange af disse lån blev ydet af HSH Nordbank, som så syndikerede (fordelte) lånene til store internationale banker. Amagerbanken var nødsaget til at optage disse lån for at leve op til Finanstil­synets nøgletal, bla. solvenskravet.

Det begyndte at stramme til for Amagerbanken i 2009, da underskuddet for 2008 blev offentliggjort med 694 mio kr. i tab, og banken søgte derfor om 1,4 milliard kroner fra Bankpakke 2. Man fik dette stillet i udsigt, såfremt banken gik igennem en aktieudvidelse. På det tidspunkt besluttede Karsten Ree sig for at gå med i denne aktieudvidelse med 500 mio kr. Han blev herved 30 procents-aktionær i banken!

Og her begynder dramaet.

Amagerbanken Amagerbankens top får deres dom Retten i Lyngby

Internationale lån har en omfangsrig lånedokumentation, som bliver underskrevet af samtlige deltagere.

Denne lånedokumentation har bl.a. en klausul med »change of control«, d.v.s en klausul, som kan udnyttes af de deltagende banker, hvis der sker noget med låntagers aktionærforhold. Denne klausul er så vigtig, at de deltagende banker ved »change of control« kan kræve førtidsindfrielse af deres lån.

Det gjorde der så sandelig med Rees indtog, han fik sågar valgt to af sine egne repræsentanter ind i bestyrelsen.

15BUSFormanden-for-Finans#2.jpg

De internationale banker havde med bekymring fulgt med i Amagerbankens negative udvikling og ville gerne tilbagebetales, hvis man kunne blive det. Man troede ikke længere på Amagerbanken! Da »change of control«-klausulen blev brudt, benyttede bankerne sig af dette brud og forlangte tilbagebetaling. Dette skete i slutningen af 2009.

Ca. en milliard euro blev tilbagebetalt til de udenlandske banker, hovedsageligt til de store tyske landesbanker. Det vil sige, at langt, langt over Bankpakke Is penge blev brugt til tilbagebetaling af lån før tid. Et enormt beløb, som aldrig kom frem, da underskuddet på kr. 500 mio. for 2009 kom frem.

20BUSAmagerbankens-top-faar.jpg

Selvfølgelig har bestyrelse og direktion vidst, hvad det ville betyde, når man fik en ny storaktionær ind i banken. Og sågar med hele 30 procent af aktiekapitalen. Og med to egne folk i bestyrelsen! Især bestyrelsesformandens levebrød var jo i mange år at beskæftige sig intensivt med internationale lånekontrakter til den finansielle sektor.

Derfor er det en stor fejltagelse, at den nylige dom fritog bestyrelse og direktion for et ansvar. Det er ikke fair over for de mange sparere, at man har fritaget bestyrelse og direktion for at have sovet i timen.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen