Berlingske Business

Drop skattebenspænd: Hjælp de selvstændige med at skabe vækst

13BUS606583994-124026.jpg
Selvstændigt erhvervsdrivende har opsparet 80 milliarder kr. i virksomhedsordningen – og de penge kunne skabe meget vækst, hvis det var lettere at få dem ud at arbejde. Illustration: Iris

Selvstændige har 80 milliarder kr. opsparet i virksomhedsordningen. Men knudrede detaljer i skattereglerne gør, at pengene ikke kommer ud at arbejde.

Af Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, Ulrik Nødgaard, adm. direktør, Finans Danmark, Charlotte Jepsen, adm. direktør, FSR – danske revisorer og Ane Buch, adm. direktør, Håndværksrådet

I de kommende måneder skal regeringen forhandle en række store og vigtige skattepakker på plads med de øvrige partier. Målet er bl.a. øgede investeringer og højere vækst.

Det er vigtigt, at der ikke kun har fokus på de store aktieselskaber, men også på de selvstændig erhvervsdrivende. For her ligger der en mulighed for at skabe yder­ligere vækst og afkast, hvis man hjælper lidt på vej.

Desværre er det sådan, at mange af de selvstændigt erhvervsdrivende som landmænd, håndværkere og læger oplever, at tekniske skattebenspænd forhindrer dem i at skabe vækst.

27BUEBE-NYHED-093501.jpg

Mange af de selvstændigt erhvervsdrivende – ca. 175.000 – benytter virksomheds­ordningen, der sikrer fair skattevilkår på lige fod med store aktie- og anpartsselskaber.

I virksomhedsordningen bliver overskuddet i virksomhederne f.eks. kun beskattet med en lav selskabsskat på 22 pct., så længe pengene bliver i virksomheden.

Det er en ordning, som vi er rigtig glade for i erhvervslivet.

Men knudrede detaljer i skattereglerne forhindrer i øjeblikket, at de selvstændige kan bruge nogle af de flere end 80 milliarder kr., som de ifølge Danmarks Statistik har opsparet i virksomhedsordningen, på investeringer.

Det er vi nødt til at lave om på.

Udlejning

Hvis vi kan få bare en lille del af de penge ud at arbejde, vil det gøre en stor forskel. F.eks. vil ti milliarder kr. ekstra i investeringer på kort sigt øge beskæftigelsen i Danmark med 9.100 personer og øge BNP med 5,6 milliarder kr.

Landbrug & Fødevarer, FSR – Danske Revisorer, Finans Danmark og Håndværksrådet har en række forslag til områder, som politikerne kan se nærmere på.

I dag er det sådan, at de selvstændige ikke må investere i aktier i virksomhedsordningen. Det hindrer en helt oplagt mulighed for at generere et afkast.

En bedre aktiekultur vil være til gavn for både aktionærer og selskaber, hvilket regeringen allerede har vist viljen til i sit seneste iværksætterudspil.

NemID kørte på halv kraft fredag morgen NemID fjerner indbrud

Et andet eksempel er, at der i praksis er stramme betingelser for at bruge finansielle kontrakter. Det gør det sværere for de selvstændige at afdække deres risiko for ændringer i priser, renter og valutakurser. Hvis man i stedet lempede reglerne, kunne de drive deres kerneforretning mere optimalt med et større overskud.

Sidst men ikke mindst er det vanskeligt for de selvstændige at låne penge ud. Man kunne f.eks. give lov til investering i vækstvirksomheder i form af crowdfunding eller finansiering af et generationsskifte til næste led i familien.

Hvis dansk erhvervsliv skal øge væksten, er det nødvendigt at sikre gode skattevilkår for de selvstændige.

Gode skattevilkår kan forbedre konkurrenceevnen, skabe større afkast, og tilvejebringe livsvigtig finansiering. Alt sammen vil bidrage til vækst i dansk økonomi.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen