Berlingske Business

Det ekstreme på det ekstreme kan give organisatorisk misbrug

15BUSOpinion-Ironman-Copenh.jpg
Flere end 250 topledere i Business’ Toplederpanel dyrker ekstremsport. Det kan føre til mere fokus på management og mindre på lederskab, advarer Anne-Marie Finch. Arkivfoto: Bax Lindhardt

Efter mange års arbejde med topledere og talentudvikling har jeg oplevet, at topledere, der dyrkede ekstremsport, kan blive mere fokuseret på management og helt glemme lederskabet.

1.045 topchefer fra Berlingske Business’ toplederpanel er blevet spurgt, om de dyrker ekstremsport, som deltagelse i maratonløb, ironman, Vasaloppet, bjergbestigning m.m.

27,8 procent af de topledere, der svarede, at de dyrker ekstremsport, gav udtryk for, at de oplever at have opnået en højere status som rollemodel på den baggrund. Det er ganske tankevækkende, og jeg håber, at de resterende 72,2 procent har et mere nuanceret selvbillede til sammenligning. Hvis ikke har vi ledelsesmæssige udfordringer på topplan – og en længere vej til langtidsholdbar succes for dansk vækst.

Ligningen er simpel. En sund præstationskultur bygger på sunde rolle­modeller. Modsat bliver præstationskulturer usunde, hvis rollemodellerne er topledere, der helt har misforstået, hvad sundhed er i praksis.

Topledere bestrider ekstreme job, og ekstremsport som supplement er ikke langtidsholdbart. Mennesket, uagtet niveauet af intelligens og abstraktion, kan ikke forvalte sig selv godt via ekstreme krav til deres egen formåen. Tour de France-talenterne arbejder med hyppig restitution, og det er i restitutionen, at deres talent gror, således at de yder bedre under næste etape. Det øger deres evne til succesfuld resultatskabelse og en langtidsholdbar præstation.

24BUSLars-Marcher-174624.jpg

Min erfaring er, at vægtskålen dags dato tipper mere og mere over i en åndelig orientering hos vore dygtige topledere; i hvert fald hos den succesfulde gruppe af topledere. Min erfaring er også, at ekstremsport og uanede mængder adrenalin- og endorfinkick ikke er midlet til målet, men at en balance mellem det fysiske, mentale og åndelige er at foretrække for at sikre kontinuitet i resultatskabelsen.

Jeg skrev for et par år siden en forskningsbaseret artikel for Væksthus for Ledelse i et samarbejde med professor ved CBS Henrik Holt Larsen. Her videreudviklede jeg AMO-teorien, ifølge hvilken vores arbejdspræstation er bestemt af abilities, motivation og opportunities, dvs. medarbejderens evne og lyst til samt mulighed for at yde en indsats.

De tre faktorer kan ikke stå alene, når det gælder medarbejderes reelle arbejdspræstation. Trivsel bliver derfor en yderligere faktor i ligningen, der dermed kommer til at hedde A x M x O x trivsel = den samlede præstation. Hvis én af faktorerne er lig nul, bliver det samlede regnskab, dvs. den samlede præstation, lig nul.

Det er muligt, at de ekstreme topledere trives med deres ekstremitet, men den præstationskultur, deres ekstreme adfærd, værdisæt og prioriteter skaber, er ikke nødvendigvis en, som deres organisation trives ved, eller som opbygger en differentieret portefølje af talent.

Thomas H

Den usunde præstationskultur resulterer samtidig i en kulturopfattelse, hvor trivsel enten ikke indgår i ligningen eller fejlopfattes som noget kvantitativt målbart. Risikoen herved er, at baren hæves henover hovedet på individet, og selv de dygtigste medarbejdere kan blive tabt.

Ekstremitet giver ikke grobund for den individuelle eller organisatoriske omsorg, som fremavler en performende arbejdsplads i trivsel, hvor leadership er i højsædet. Ekstremitet tjener heller ikke behovet for sikringen af rette mand på rette tid og sted, for udholdenheden hos medarbejderne kan være udfordret på alle niveauer i virksom­heden, og risikoen for udviklingen af en ikke-robust organisation forøges.

Ekstremitet på ekstremitet, i form af ekstreme jobs og ekstremsport, kan afstedkomme et helt misforstået fokus i forhold til, hvad der driver mennesker og giver mening, fordi fokus fikseres på noget ydre målbart, og i værste fald kan fortabelsen i ydre ekstremer resultere i et organisatorisk misbrug, hvor lederskab alene er funderet på det målbare – og her kan mennesket blive tabt.

For fortabelsen i det ydre kan risikere helt at kompromittere arbejdet med det indre, som leadership er forankret i, og som oftest fraprioriteres af ledere med ekstreme job.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen