Berlingske Business

Det Blå Danmark skriger på unge, dygtige håndværkere

05BUS447227983-132031.jpg
Et svendebrev er en glimrende adgangsbillet til en karriere i den danske handelsflåde. Arkivfoto: Scanpix

Det Blå Danmark med 100.000 beskæftigede byder på et hav af muligheder. Også selv om det ikke er søen, der trækker.

Alt for få unge i grundskolen har drømme og ambitioner om at blive dygtige håndværkere. Der er prestige i at komme på gymnasiet og dernæst læse jura eller statskundskab. Der er færre anerkendende nik fra omverdenen i at søge en erhvervsuddannelse for at blive svejser eller elektriker. Både de unge selv og deres forældre ser helst i retning af en videregående, og gerne boglig, uddannelse.

Men vi har som samfund brug for dygtige håndværkere, allerhelst i verdensklasse. Især i den maritime industri, som er fremmed land for alt for mange unge og deres forældre. Og det er synd.

Det Blå Danmark med 100.000 beskæftigede byder på et hav af muligheder. Også hvis det ikke er søen, der trækker, selv om man sagtens kan forestille sig mange med netop den drøm. Det er først og fremmest på land, at Det Blå Danmark savner kompetente håndværkere og teknikere i de næste mange år.

Maritime industrivirksomheder nærmest skriger på kvalificeret arbejdskraft, og behovet forventes at stige. Det skyldes blandt andet den demografiske udvikling, hvor mange inden for en lang række tekniske fag hastigt nærmer sig pensionsalderen.

Vi bør starte tidligt i grundskolen med at åbne børnenes og deres forældres øjne for de mange muligheder, som de tekniske og håndværksmæssige fag indebærer. Det er et langt, sejt træk, som kræver en stor og vedholdende indsats, men det er ingen undskyldning for ikke at gøre det.

05BUSInnovation-2-Business-.jpg

Hvad kan vi gøre konkret?

Vi skal holde op med at spare på erhvervsuddannelserne. Vi skal hellere investere.

Vi skal styrke, ikke udvande, vores uddannelsessystem. Vi bør gøre en indsats for at give de uddannelser, der har behov for det, et løft – ikke mindst i forhold til at imødekomme de stigende krav til kompetencer inden for digitalisering, automation og machine learning. Det kræver, at vi tænker mere på kvalitet i den enkelte uddannelse, frem for at alle uddannelser skal eksistere på hvert et gadehjørne. Det betyder også, at penge skal følge de gyldne ord.

Vi har behov for en større sammenhængskraft i vores uddannelsessystem, for eksempel bør erhvervsskolereformen og gymnasiereformen i højere grad sammentænkes. Vi bør turde se på Danmarks kompetencebehov i et større perspektiv frem for fragmenteret at fokusere på enkeltuddannelser isoleret set.

pix-Erhvervsuddannelser

Vi skal styrke koblingen mellem skoler/uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv, så vi sikrer efterspørgselsdrevne uddannelser og kompetencer.

Husk også pigerne! I den maritime industri er kvinder en mangelvare. Det skal vi lave om på. Den maritime industri kan og bør appellere til piger såvel som til drenge. Det skal vi blive bedre til at gøre de unge og deres forældre bevidste om.

Så kære forældre til fremtidens medarbejdere: Husk, at det ikke alene er en studenterhue, der åbner dørene til en lysende fremtid og karriere! Svendebrevet er en glimrende adgangsbillet til en karriere i den maritime industri, hvor man som ung kan se frem til god beskæftigelse i en vækstindustri, der allerede i dag har en betydelig størrelse og en produktion på over 90 mia. kr. årligt.

22BUSNordic-Sugars-adm-dire.jpg

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen