Berlingske Business

Der skal kage på bordet

industri
Verdensbanken har netop kåret Danmark til igen i år at have det bedste erhvervsklima i Europa og det tredjebedste på verdensplan, og der er heller ikke meget der tyder på, at industrivirksomhederne er ved at falde i søvn i Danmark.  (Arkivfoto: Metro. Rundtur under jorden i Cityringen)   Foto:

Der er masser at fejre som forbund for nogle af Danmarks absolut dygtigste og mest eftertragtede faglærte. Dansk Metals A-kasse melder om meget lav ledighed, og der blæser lune vinde over den danske industri.

Knap 5.000 lønmodtagere har fra januar til august i år sat deres underskrift på en ansættelseskontrakt på industriens område i Danmark. Det er væsentligt flere end de foregående år, og selvom vi er langt fra beskæftigelsesniveauet før finanskrisen, så er det alligevel en fremgang, der er værd at glæde sig over. Det er gode nyheder for de mange lønmodtagere, der har fået- eller skiftet job, men det er også en god indikator på, at den danske industri trives og får det bedre og bedre.

Billede

Verdensbanken har netop kåret Danmark til igen i år at have det bedste erhvervsklima i Europa og det tredjebedste på verdensplan, og der er heller ikke meget der tyder på, at industrivirksomhederne er ved at falde i søvn i Danmark. Når vi spørger vores tillidsrepræsentanter i Dansk Metal, om den virksomhed de arbejder på har trukket produktion tilbage fra udlandet, så svarer hver tredje »ja«. For selvom visse politikere og virksomhedsledere gerne vil klynke lidt over, hvor svært det er at producere konkurrencedygtigt i Danmark, så er der måske tale om netop klynk. Vi er med helt i front, når det gælder ny teknologi og brug af industrirobotter, og det er blandt andet årsagen til, at vi oplever en stor hjemtagning af produktion til Danmark. Vi kan ganske enkelt producere varer i højere kvalitet og bedre sikkerhed end de fleste andre lande i verden. Og det er der heldigvis mange virksomhedsledere, der har indset er en bedre forretning end »mest muligt for mindst muligt«-logikken, der ellers har hersket i mange år.

Billede

Danmark som produktionsland

Desværre er der grund til at glæde sig med alvorlige panderynker. For vi sidder altså til en fest, hvor stemningen er god lige nu, men hvor der kun er kagekrummer på fadet til de indbudte gæster. Vi mangler nemlig faglærte som aldrig før. Vi pensionerer ganske enkelt langt flere end vi uddanner, og desværre er der mange virksomheder, der ikke løfter – og ikke har løftet - deres ansvar med at uddanne fremtidens arbejdskraft. Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mangler vi 30.000 faglærte på jern- og metalområdet i 2025. Der kan man selvfølgelig læne sig tilbage som fagforbund og nyde den høje beskæftigelse for vores medlemmer, men det har vi som land ikke råd til. Det er industrien, der trækker væksten i Danmark, og det vil det også være i fremtiden.

C.C. Jensen - 2016092517394744

Selvom produktionsvirksomhederne er fyldt med moderne teknologi, robotter og ordrebøgerne er fulde, så skal der altså være faglærte til at opsætte komplicerede produktionsbånd og programmere de mange industrirobotter, til at svejse og dreje, til at vedligeholde og reparere. Faglært arbejdskraft er og bliver det vigtigste råstof i den danske produktion, og derfor er det uhyre vigtigt, at vi sammen sørger for, at Danmark også er et produktionsland i fremtiden. Dansk Metal har store forhåbninger til den trepartaftale, der faldt på plads i august og forpligter virksomhederne til at tage 8.000-10.000 flere lærlinge om året. Der skal god kage på bordet – og der skal være nok til alle.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen