Berlingske Business

Den nordkoreanske risiko: Missilkrise set med investorbriller

18BUSNORTHKOREA-POLITICS-13.jpg
Kim Jong-un holder Nordkorea i jerngreb, og hans missilraslen har sat verden i alarmberedskab. Foto: Nordkoreas officielle nyhedsbureau KCNA

Økonomi. Nordkoreas leder, Kim Young-Un, er det, vi i økonomisk teori kalder en rationel agent. Jo større internationale spændinger, han kan skabe med sine missil­affyringer, desto større bliver det udbytte, han får med sig fra en diplomatisk løsning.

Regimet i Nordkorea har i mange år voldt verdenssamfundet hoved­pine, og som sådan er de aktuelle spændinger ikke noget nyt.

Finansmarkederne har indtil videre også reageret, som de plejer, når Nordkorea har sendt missiler hen over Japan eller på anden vis flekset de militære muskler med prøvesprængninger af atombomber og missiltest: Aktiekursfald i Sydkorea og Japan ­dagen derpå, svækkelse af den koreanske valuta, won, og styrkelse af japanske yen (sikker havn), mens reak­tionerne i det øvrige Asien og resten af verden generelt set har været beskedne.

Vi har imidlertid set en dramatisk retorisk optrapning i de trusler, der fyger på tværs af Stillehavet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nord­koreanske leder, Kim Jong-un.

Men inden man som investor lader sig gribe af panik af frygt for krig, er det værd at huske på, at Kim Jong-un ikke er dum – ­ifølge nordkoreanske statskontrollerede medier lærte han at køre bil som treårig!

I økonomisk teori er Kim Jong-un det, vi kalder en rationel agent.

16BUSmadplan-Supermarked-mo.jpg

Han er med stor sandsynlighed helt klar over, at han kun har ét forsøg, hvis han vil indlede en krig med USA. Kim Jong-un skal gøre mest mulig skade, velvidende at han herefter vil blive udraderet.

Så er et angreb en troværdig trussel? Ikke umiddelbart, men så længe vi frygter, at han rent faktisk kan finde på det, lige så længe er vi villige til at gøre alt for at afværge ham. Jo større spændinger, Kim Jong-un kan skabe, desto større bliver det udbytte, han får med sig fra en diplomatisk løsning.

Vi forventer, at der ultimativt findes en ­diplomatisk løsning på den aktuelle krise, og som rational agent forsøger Kim Jong-un at maksimere sin forhandlingsposition og sit udbytte. Det er i hvert fald vores vurdering af udviklingen i Nordkorea.

For os investorer er det usikkerheden, som hele situationen afføder, der betyder noget. Jo mere tilspidset konfrontationen bliver, inden løsningen findes, desto større vil de potentielle effekter på finansmarkederne også være.

NORTHKOREA-MISSILE/

Svarer USA f.eks. igen med at sende øget militær materiel til den koreanske halvø, øges uvisheden om det næste skridt, og frygt og bekymring vil få os til at trække ­pengene hjem. For ender det med krig, vil aktiekurserne tage et ordentligt dyk.

Det store spørgsmål er, hvordan man bedst sikrer sine investeringer, hvis situationen udvikler sig til det værre i stedet for det bedre?

Krig er binært. Enten kommer den, og ellers gør den ikke. Det eneste, jeg er sikker på, er, at vi i tilfælde af krig alle sammen vil blive taget på sengen og umiddelbart tabe penge på vores aktie­investeringer, fordi vi alle vil blive lige overraskede.

Man kan selvfølgelig sælge alt og stille sig på sidelinjen nu, men det kan potentielt være dyrt i forbigået afkast. Især når vi har et makromiljø, hvor virksomhedernes ind­tjening er velunderstøttet af solide vækst­udsigter.

Set fra min stol er det eneste rigtige at sikre sig, at man har styr på sin risiko. Følg den strategi, du har lagt, og sørg for at have den rette spredning mellem aktier og obligationer samt mellem sektorer og lande. Det er den bedste måde at beskytte sig mod uventede chok.

Husk også på, at historien har vist os, at når usikkerheden forsvinder i forbindelse med geopolitiske begivenheder som f.eks. krige eller politiske hændelser (eksempelvis Brexit og præsidentvalget i USA), så ­re­bounder aktiemarkederne og indhenter relativt hurtigt og ofte mere end det tabte.

Det er også vores forventning her.

pix-Nordkorea

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen