Berlingske Business

Den finansielle sektor er ude af kontrol

Nykredit
ARKIVFOTO Foto:

Synspunkt. Erhvervs- og vækstministeren må overveje, hvordan konkurrencen og den demokratiske kontrol kan øges i realkreditten.

Nykredit har nu kastet sig ud i en frontal krig med måske 500.000 af sine egne kunder med opbakning fra bestyrelsesmedlemmer, som burde repræsentere erhvervslivets interesser herunder f.eks. Landbruget, som jo ud over at være et særdeles kapitaltungt erhverv også er økonomisk særdeles presset.

En hel række banker, som også har samarbejde med Nykredit via deres relationer til Totalkredit, har åbenbart også sanktioneret Nykredits priskrig, men de får vel også deres del af krigsbyttet.

Nykredit – som jo er medlemsstyret/-ejet og er en total udemokratisk organisation, idet alle medlemmer af såvel repræsentantskab og bestyrelse de facto er udpeget af den siddende direktion/ bestyrelse – har gennemtrumfet en børsnotering af selskabet og det på argumenter, som mere minder om spin end realiteter. Der nævnes bl.a. udefrakommende kapitalkrav, at det vil være godt for låntagerne på længere sigt, og at indtjeningen skal op (bidragssatserne stiger) for at tiltrække nye aktionærer. Så endnu engang må man vel sige: WHAT!!

27BUSTroels-Lund-Poulsen-17.jpg

Krigen udkæmpes således på et helt udokumenteret grundlag, hvor våbnet er voldsomt stigende bidragssatser, som jo slet ikke er i medlemmernes interesse.

De udfordrede medlemmer (låntagere) har absolut intet våben at kunne forsvare sig med, da realkreditmarkedet de facto er monopoliseret, og konkurrencen realkreditinstitutterne imellem er ikke eksisterende. Låntagerne/medlemmerne i Nykredit/To-talkredit misrøgtes og må således betale ved kasse et.

Vi kan jo alle erindre, at den finansielle/økonomiske krise i 2007/2008 netop startede med kollaps i den finansielle sektor USA og udviklede sig til global krise, hvor erhvervslivet og private måtte betale hele regningen for fejlslagne vækststrategier, uigennemskuelige produkter og syg kreditstyring.

Krisen dokumenterede med al tydelighed, at den finansielle sektor var helt uden politisk, demokratisk og ejermæssig kontrol og var således også direkte samfundsskadelig.

nykredit

Det kan ikke være rimeligt, at Nykredits ageren på det danske finansielle marked nu sender meget negative vibrationer ud over hele sektoren, hvor såvel private forbrugere som erhvervslivet nu tager ord som grådighed og ønsket om kontrol i anvendelse.

En velfungerende og effektiv finansiel sektor er af vital betydning for samfundsøkonomien.

Derfor må Nykredits krig mod låntagerne give – i hvert fald vores erhvervs- og vækstminister – anledning til at overveje, dels hvorledes konkurrencen kan øges, dels hvordan man kan sikre større demokratisk kontrol med eksempelvis Nykredit, og dels hvorledes man kan styrke den ejermæssige kontrol i den finansielle sektor.

Desværre er denne kontrol nødvendig også i et socialliberalt samfund som det danske.

Danske EU-politikere i ny kamp for billig realkredit

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen