Berlingske Business

Den britiske regering lever i en drømmeverden

20BUSPix-Brexit-185322.jpg
Briterne har stemt for at forlade EU. Det har fået flere danske virksomheder op af stolene. Foto: John Thys/AFP

Det kræver stejl indlæringskurve, hvis Brexit-forhandlingerne ikke skal bryde sammen, mener Birger Riis Jørgensen, der er tidligere chef for Eksportrådet og tidligere dansk ambassadør i Storbritannien.

Af Birger Riis-Jørgensen, senior rådgiver Rasmussen Global, tidligere chef for Eksportrådet og dansk ambassadør i Italien og Storbritannien

Topfolkene i den britiske regering synes at leve i en farlig drømme­verden, hvor de ser »ingen aftale« med EU som bedre end »en dårlig aftale«.

Desto længere tid det tager den britiske regering at kravle ned fra det træ, som den siden EU-folkeafstemningen er kravlet højere og højere op i, desto kortere tid har de at forhandle en aftale med EU på plads.

»No deal« vil først og fremmest være katastrofalt for Storbritannien, men en dårlig aftale med briterne vil også ramme danske virksomheder på bundlinjen. Der er behov for en stejl indlæringskurve hos de ansvarlige britiske ministre, hvis forhandlingerne ikke skal falde til jorden.

20BUS20170613-104733-4-1500.jpg

Nok er briterne på vej ud, men det betyder ikke, at der ikke fortsat er betydelige økonomiske interesser på spil for danske virksomheder. Syv pct. pct. af dansk eksport går til Storbritannien svarende til 53.000 danske arbejdspladser. Dansk erhvervsliv forholder sig derfor i allerhøjeste grad til de forskellige scenarier, som Brexit kan ende i. Nogle virksomheder synes at se tiden lidt an, mens andre allerede nu kæmper indædt for at beskytte deres forretning.

Mejerigiganten Arla hører til blandt de sidstnævnte. Arla har gennem de seneste årtier foretaget store investeringer i Storbritannien. Virksomheden sender årligt 6.000 containere til landet og 2.000 containere retur fra Arlas produktionssteder i Storbritannien. For at beskytte virksomhedens interesser på det vigtige britiske marked har Arla etableret sin eget Brexit-taskforce, der skal stå for at klarlægge konsekvenserne af Brexit og fastlægge forhandlingspositionerne blandt de centrale aktører.

I Arla og de mange andre danske virksomheder, som direkte eller indirekte vil blive berørt af Storbritanniens sandsynlige udtræden af det indre marked og told­unionen, vil det værst tænkelige scenarie være at Storbritannien forlader forhandlingerne uden en aftale om det fremtidige forhold til EU.

BRITAIN-ELECTION/

I så fald opstår en helt umulig situation for mange virksomheder. Man vil fra den ene dag til den anden gå fra at være i et fælles indre marked og den fælles told­union til rene WTO-vilkår med høje toldsatser som følge.

Under konferencen »The Road Towards Brexit«, som Rasmussen Global tidligere på ugen arrangerede i samarbejde med Altinget, blev navnligt fødevareområdet, medicinalindustrien og fremstillings­industrien udpeget som særligt særbare i en dansk kontekst.

EUs forhandlere fastholder, at man skal nå til enighed om en britisk udtræden og den videre vej frem inden ultimo marts 2019. Imens har Storbritannien stadig ikke evnet at færdiggøre sin forhandlingsposition eller erkendt, at ingen aftale er langt værre for Storbritannien end selv en dårlig aftale.

RB PLUS EU advarer May: Der er ingen tid at spilde

Så selv om forhandlingerne endnu ikke er begyndt, er fronterne allerede nu trukket hårdt op.

Der er ikke noget godt at sige om Brexit. De økonomiske relationer mellem Danmark og Storbritannien vil blive forringet uagtet udfaldet af forhandlingerne. Men omfanget af skaderne kan vi selv være med til at afgøre.

Jeg håber, at danske virksomheder vil gå aktivt ind i kampen og forsøge at påvirke beslutningstagere i Bruxelles, London og de øvrige hovedstader – for tro mig – de har brug for god rådgivning.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen