Berlingske Business

Debat: Den fjerde industrielle revolution kommer. Sidste udkald for nye ledelsesmodeller

29BUSCHINA-ROBOT-INVENTOR-1.jpg
I fremtiden vil robotter og teknologi overtage endnu flere arbejdsopgaver. Samtidig vil langt flere mennesker kun være løst knyttet til de virksomheder, de arbejder for. Arkivfoto: Wu Hong

Robotter og algoritmer vil overtage otte procent af jobbene i Danmark, og udviklingen vil ændre indholdet i 25 procent af alle job inden for en overskuelig fremtid.

Et par dage inden jul talte jeg med en lægesekretær. Hun var nervøs for, om den teknologiske udvikling ville gøre hende overflødig. I dag kan lægen nemlig anvende sin smartphone som diktafon – og han kan ikke bare indtale sine noter, han kan også konvertere dem til tekst, som automatisk føres ind i patientjournalerne. Et arbejde som hun tidligere udførte.

Lægesekretæren var bange for, at de digitale assistenter ville gøre hende over­flødig. Jeg har mødt mange mennesker på det seneste, som er bange for denne udvikling.

Vi står på tærsklen til den fjerde industrielle revolution, hvor den teknologiske udvikling sker eksponentielt, og hvor computerkraften eksploderer. I dag kan vi indsamle og analysere datamængder, som ikke tidligere har været muligt qua menneskets begrænsninger. Vi kan finde mønstre, som den menneskelige hjerne aldrig havde identificeret. Vi kalder det kunstig intelligens – men egentlig er det ikke så kunstigt, det er bare intelligent brug af teknologi.

08BUS20161129-130245-4-1640.jpg

Kunstig intelligens supplerer i dag menneskets intelligens i en sådan grad, at mange stillinger bliver overflødige. Arbejdsmarkedet, som vi kender det, er under opbrud. Det samme er virksomheder, hvor robotter og algoritmer overtager nogle job, mens freelancere, løsarbejdere og ubernister overtager andre job.

Jeg forstår godt lægesekretæren. Og taxachaufføren, finansanalytikeren og tolken. Robotter og algoritmer vil overtage omkring otte procent af jobbene i Danmark og kraftigt forandre indholdet i omkring 25 procent af vores job. Vi må indstille os på livslang uddannelse og sikre os, at vi konstant tilegner os nye kompetencer – særligt de af os, som er beskæftiget i såkaldt single skills-job, der står først for skud, når automatiseringen rammer.

Den gode nyhed er, at der også opstår nye job. Hvordan lyder for eksempel »virtuel reality rumdesigner«? Eller »biohacker« eller »digital etiker«? Spændende, ikke?

Spændende er det også, at mange flere af os vil blive selvstændige eller arbejde som freelancere. Det forandrer lederrollen – for hvordan leder man, når man ikke længere har ledelsesretten?

får intelligent assistent.jpg

I fremtiden bliver det de virksomheder, som kan udbyde de mest spændende opgaver, som vil få dem løst først og med højest kvalitet. Det betyder, at lederne ikke længere kan lede et hierarki af mål og opgaver, der gives videre til med­arbejdere via delmål og delopgaver.

Frem­tidens ledere skal udbyde spændende og udviklende opgaver, og de skal engagere et netværk af kompetencer omkring virksomheden for at lykkes.

På det nye arbejdsmarked er den hierar­kiske leders dage talte, så hvis du stadig hører til dem, der primært bruger traditionelle ledelsesmetoder, er det ved at være sidste udkald til at lære en ny tilgang.

Når fremtidens virksomheder bliver mere løse i deres struktur, bliver virksomhedens værdigrundlag afgørende. Værdigrundlaget bliver det, der skal tiltrække og fastholde de medarbejdere, som virksomheden trods alt fortsat vil have – og værdigrundlaget bliver det, der gør, at freelancere vil prioritere opgaver hos den ene virksomhed frem for den anden.

Hvad bliver ledelsesopgaven? At sikre at virksomheden har en stærk mission og et motiverende værdigrundlag – og at værdi­grundlaget er synligt og skaber følelsen af et fællesskab, som fremtidens ressourcer ønsker at være en del af.

C.C. Jensen - 2016092517394744

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen