Berlingske Business

Danske innovationsmiljøer slår alle rekorder: »Mit hjerte slår et ekstra slag, når jeg mindes de mange talenter«

28BUSCEO-i-Vivino-Heini-Zac.jpg
Vivino, der står bag en vin-app, er et af de selskaber, der har fået hjælp fra innovations­miljøer og offentlige støttekroner til at slå igennem. Arkivfoto: Kasper Palsnov

Danske iværksættere kan ikke undvære statslig kapital, som de blandt andet kan få adgang til hos fire landsdækkende innovationsmiljøer. Men Danmark ligger kun nr. 26 ud af 34 OECD-lande, når det gælder iværksætteres adgang til kapital.

Innovationsmiljøerne slår alle rekorder og har fra 2012-2016 tiltrukket over fem mia. kroner fra private investorer til danske startups. Det skaber vækst og innovative arbejdspladser i hele landet.

Iværksætterne skal trives, ikke kun på Vesterbro, men også i Vendsyssel. Her spiller de fire landsdækkende innovationsmiljøer, Borean Innovation i Aalborg, Syddansk Innovation i Odense, Pre-Seed Innovation i Kgs. Lyngby og Capnova i Aarhus/Roskilde en vigtig rolle. Vi hjælper videntunge iværksættere med statslig kapital i den risikofyldte tidlige fase, før private engle­investorer og venturefonde tør træde til.

Jeg har været direktør i innovations­miljøet Capnova (tidl. Østjysk Innovation) siden 1998, hvor ordningen blev importeret til Danmark fra Silicon Valley. Dengang fandtes otte miljøer, der blev reduceret til seks frem til 2009. I 2014 skete en sammenlægning til fire miljøer, som gav synergi­effekter og skabte grobund for flotte resultater de seneste tre år. De fire innova­tionsmiljøer skaber god synergi og har en bred regional tilstedeværelse, så en tæt dialog med iværksætterne kan fastholdes.

Hvis Danmark skal hænge sammen, har iværksættere i både land og by brug for adgang til innovationsmiljøernes kapital og forretningskompetencer. For det er små innovative virksomheder, som skaber flertallet af nye job og vækst i økonomien. Det er den type virksomhed, vi som innovationsmiljøer er fødselshjælpere for.

26BUSPix1-Morten-Strunge-13.jpg

Ud af de fire innovationsmiljøers i alt 312 virksomheder ligger størstedelen, 225 virksomheder, uden for København.

Capnova har eksempelvis investeret i Ucomposites på Bogø, der genanvender restprodukter fra produktionen af vindmøllevinger til anvendelse i bilindustrien. Borean har investeret i Joint Blade Rotor i Ring­købing, der har udviklet et nyt design til vindmøllevinger. Og Syddansk Innovation har investeret i Easy Robotics i Sønderborg, der har udviklet et kompakt emnemagasin til at automatisere fødningen af CNC-­maskiner – i sig selv en teknologi, der vil bidrage til at tilbageerobre flere danske arbejdspladser, som indtil nu har været udflaget til lavtlønslande.

Mit hjerte slår et ekstra slag, når jeg mindes de mange talenter, som har udlevet drømmen med et innovationsmiljø i ryggen. Både fiaskoer og succeser. Det er vilkåret, når du investerer tidligt, at du ikke kan spå om, præcis hvem der drejer nøglen om, og hvem der bliver den næste Trustpilot eller Vivino – begge selskaber, som PreSeed Innovation har bragt frem i verden.

Skal jeg nævne yderligere succeser, kan jeg nævne Universal Robots fra den fynske robotklynge, som tidligt fik en investering fra Syddansk Innovation. I fjor blev virksomheden solgt for 1,9 mia. kr. Et andet eksempel er Boreans investering i virksomheden GomSpace, der på ti år er vokset fra mikro­put til at eksportere satellitter til flere end 40 lande og nu er børsnoteret. Et tredje kunne være CANOVAS investering i Sybo Games med computerspillet Subway Surfers, som har opnået langt over en mia. downloads og en omsætning årligt på rigtigt mange millioner, hvoraf de fleste er eksport­indtægter.

Innovationsmiljøerne skaber erhvervs­eventyr i hele landet. Formålet er ikke, at staten skal tjene penge på startups. Men vi stiller høje krav til disse nye virksomheder, så skatteyderne får mest for pengene. De startups, vi investerer i, tiltrækker 5,5 kroner fra private investorer for hver statslig krone, innovationsmiljøerne selv investerer. Og de over 2.000 ansatte i disse nye virksomheder betaler langt mere i skat end de 200 mio. kr., som ordningen koster årligt.

93892933.jpg

Succeskriteriet er, at innovationsmiljøerne bygger bro over den frygtede »dødens dal«, som danske iværksættere er særligt udsatte for at styrte i grundet mangel på private investeringer. Innovationsmiljøerne skal sammen med den risikovillige kapital stille kompetencer og netværk til rådighed, så iværksætterne får mest muligt ud af investeringen og drager nytte af de ganske betragtelige erfaringer med hensyn til at etablere virksomheder, som innovationsmiljøerne har opbygget over lang tid. Innovationsmiljøerne er om nogen serie­iværksættere: Vi har igangsat flere end 1.200 selskaber, har selv haft hænderne på den berømte kogeplade og heldigvis lært en masse.

I en perfekt verden var der ikke brug for statslig kapital, og markedet sørgede for, at pengene flød ned i de tidligste faser.

Men faktum er, at Danmark kun er nr. 26 af 34 OECD-lande, hvad angår iværksætteres adgang til kapital. Der er fortsat brug for offentlige investeringer for at rette markedsfejlen.

Ikke mindst uden for storbyen, hvor startups typisk har lang afstand til business angels og venturefonde. Nærhed til innovationsmiljøerne er vigtig, fordi en meget tæt dialog og coaching af de helt nye virksom­heder er vigtig – mindst lige så vigtig som den investering, vi kommer med.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

simon

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen