Berlingske Business

Dansk realkredit er stadig i verdensklasse

flemming
Flemming Borreskov, Catalytic Society, tidligere direktør i Realdania. Foto:

Trods debatten om forhøjede bidragssatser er den danske realkredit stadig en billig måde for boliglån.

De seneste ugers debat om stigende priser overskygger, at dansk realkredit er en af verdens bedste og billigste bolig- og ejendomsfinansieringsmodeller, som giver mange fordele til danske boligejere og virksomheder.

Som boligejer fylder det naturligvis meget, hvad det koster at sidde i egen bolig. Og stigende priser skaber naturligt frustration. Samtidig er det helt legitimt, at både medier, eksperter og politikere forholder sig kritisk og spørgende til disse prisstigninger.

Forening

Desværre overser debattørerne ofte, hvad den danske realkreditmodel er, og hvad den kan. Og at institutternes mulighed for at hæve priserne i takt med øgede omkostninger faktisk er med til at sikre, at vores model kan overleve. Både EU, danske myndigheder og ratingbureauer kræver, at realkreditinstitutter skal være bedre polstrede med kapital. For hver krone, de låner ud, skal de have mere kapital på bogen end før finanskrisen. Denne ekstra polstring koster, og det gør det dyrere at låne ud.

Den danske realkreditmodel har eksisteret i mere end 200 år og er stadig i verdensklasse. Renten på et realkreditlån og prisen for at indfri bestemmes af kursen på de obligationer, der ligger bag lånet. Den enkelte låntager skal altså ikke forhandle med realkreditinstituttet om renten som i flere andre lande. Systemet er særdeles transparent, hvor man kan se, hvad der er rente, og hvad der er bidrag. Som låntager har man til enhver tid mulighed for at indfri sit realkreditlån til gældende markedspris. Vores danske system er enestående og vækker berettiget international beundring. Det lyder måske ikke af noget særligt, men i flere EU-lande skal man forhandle om prisen for at indfri sit lån, som i nogle lande kan koste låntageren helt op til ti pct. af restgælden.

Nykredits og Totalkredits forhøjede bidragssatser.

Dansk realkredit har vist sig robust og overlevelsesdygtig gennem skiftende op- og nedture i dansk økonomi. Det er en stor fordel for danskerne. Under krisen kunne realkreditten fortsat låne ud i Danmark, mens finansieringsmulighederne tørrede ind i langt de fleste andre lande. De seneste syv år har realkreditten øget sit udlån med mere end 400 mia. kroner og har på den måde bidraget til at holde dansk økonomi på fode i svære tider.

Danske realkreditobligationer udstedes kun mod pant i fast ejendom, hvilket gør dem sikre og likvide. Det gør dem efterspurgte hos investorerne, og det giver lave renter for låntagerne og gør det muligt for mange familier at eje deres eget hjem. Også almennyttige boliger og lejeboliger nyder godt af vores realkreditmodel.

08BUSMichael-Rasmussen-med-.jpg

Som sagt er det forståeligt, hvis folk bliver frustrerede, når deres realkreditlån bliver dyrere. Men i den ophedede debat overser de protesterende låntagere, hvor godt og billigt det danske realkreditsystem er. Rent faktisk betaler danske boligejere mindst i rente for deres boliglån i Europa. Ifølge tal fra Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank sparer en dansk familie med et lån med variabel rente godt 7.800 kr. om året i rentebetalinger før skat på et lån på en mio. kr. i forhold til en gennemsnitlig europæisk familie.

Nogle taler for at vende tilbage til den oprindelige solidariske forenings- og andelstanke. Det er en fristende og smuk tanke, men den er nok først og fremmest en Morten Korch-utopi. I vores globaliserede verden er det kun muligt at skaffe den nødvendige kapital til den rigtige pris direkte på kapitalmarkedet. Og det er bl.a. den udvikling, dansk realkredit har måttet og må tilpasse sig. Alternativet er, det bliver afviklingskasser.

Sydbank får ja af Diba-aktionærer til aktiekøb

Dansk realkredit er stadig robust, effektivt og billig. Men de kan ikke undslå sig den nye regulering, som rammer alle kreditinstitutter i EU. Hvis de ikke lever op til kravene om bedre polstring, bliver ratingbureauerne og dermed investorerne usikre på værdien af obligationerne. Det vil betyde højere renter på realkreditobligationer, og det vil give højere priser for alle låntagere. Derfor er stigende bidrag desværre nødvendige, hvis dansk realkredit fortsat skal kunne levere verdens bedste og billigste måde at finansiere boliger og erhvervsejendomme på.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen