Berlingske Business

Derfor står Danmark for den største nedtur i konkurrencekraft

Karsten Mølgaard Jensen
Karsten Mølgaard Jensen, Adm. direktør, Ase Foto:

DEBAT: Kan det virkelig passe, at vi kan afblæse produktivitetskrisen, for selv om vi klarer os fint på en række økonomiske områder, er Danmark sakket faretruende langt bagud, når det gælder konkurrenceevnen, mener Karsten Mølgaard Jensen, der er administrerende direktør i a-kassen Ase og medlem af Virksomhedsforum.

Produktivitetskrisen er afblæst. Som med et trylleslag er de mørke skyer, der i en årrække hang som en skygge over dansk økonomi, tilsyneladende lettet. Danmarks produktivitet har pludselig fået det fint. Sådan lød meldingen fra Formandsskabet for Det Økonomiske Råd. Set med internationale briller ligger det danske produktivitetsniveau højt, konstaterer vismændene i den seneste rapport tilbage i december.

16BUSPix2-Stopur-123257.jpg

Det er én blandt flere gode nyheder for dansk økonomi. Men selv om Danmark klarer sig bedre end ventet på en række økonomiske parametre, er det langt fra ensbetydende med, at alt er godt. Faktisk er Danmark sakket faretruende langt bagud på såvel iværksætteri- som konkurrencefronten. Således er forholdene for danske iværksættere og små nystartede virksomheder på en række punkter forringet siden finanskrisen sammenlignet med andre lande.

Vismændene

Når World Economic Forum (WEF) gransker konkurrencekraften verden over, står Danmark for den største nedtur blandt de førende lande det seneste årti. Uanset om vi kigger mod øst, vest, nord eller syd er vores naboer i dag bedre placeret. En hidtil uset dansk nedtur.

Fra en 3. plads i 2007 er Danmark røget helt ud af top-10 og ligger for tredje år i træk som nummer 12 blandt de 137 lande, World Economic Forum har ranglistet med Schweiz som nummer 1. Såvel store lande som Storbritannien og Tyskland og små lande som Sverige, Holland, Finland og Norge klarer sig alle bedre end os.

05BUSCHINA-ART-EXHIBITION-1.jpg

Kort fortalt er det skattetrykket, indviklede skatteregler og et ineffektivt offentlig bureaukrati, der udgør de primære problematiske faktorer i forhold til drive forretning. World Economic Forum bruger i alt 112 målepunkter til at afgøre et lands konkurrenceevne, og blot på 27 af de udvalgte områder opnår Danmark at placere sig i top 10. Kun når det gælder andelen af hiv-smittede og mulighed for at komme af med ansatte topper vi.

På evnen til at forny sig, skabe dynamik og iværksætteri halter Danmark også bagefter. Ganske vist ligger Danmark på en sjetteplads på Global Entrepreneurship Index 2017 (GEI), hvor USA topper som verdens bedste iværksætternation. Men placeringen dækker over dårlig performance på flere punkter over den seneste tiårsperiode.

BM

Faktisk har Danmark fra en topposition i 2008 taget den største målbare nedtur nogensinde observeret for en af de højest rangerede nationer. Fra en rekordhøj GEI-score på 84,6 procent umiddelbart før finanskrisen endte Danmark på 71,4 procent i 2015. Resultatet for 2017 er en anelse over de værste målinger i nyere tid – men relativt ryger vi endnu en placering ned af ranglisten. Det er en klar advarsel om, at Danmark ikke står så stærkt rustet til fremtiden, som vi kunne.

SPO-FBC-CFP-NATIONAL-CHAMPIONSHIP-PRESENTED-BY-AT&T- --ALABAMA-V

På parameteret ”evne til at starte egen virksomhed” ligger vi eksempelvis på niveau med Rumænien, mens Danmark nærmer sig afrikanske tilstande, hvad angår ønsket om at starte og vækste en seriøs virksomhed, påpegede professor Zoltán J. Àcs, der er stifter og formand for Global Entrepreneurship Development Institute i Washington og manden bag GEI, i efteråret over for Ugebrevet Mandag Morgen.

Tilsyneladende er produktivitetshurdlen overvundet. Men de gode produktivitetstal skulle nødigt blive en sovepude. Udfordringerne for dansk erhvervsliv er mærkbare. Skal Danmark rustes til at modstå en eventuel ny økonomisk krise og på sigt bevare velfærdssamfundet, er vi nødt til også at forholde os, at det halter med iværksætteriet og konkurrenceevnen.

Billede

De økonomiske vismænd anbefaler en række initiativer, som kan øge Danmarks produktivitet og konkurrenceevne fremover. Lavere topskat, mere udlicitering i den offentlige sektor og sænkning af elafgiften for blot at nævne nogle få. Det er konkrete initiativer, der også vil forbedre vilkårene for både iværksætterne og de små selvstændige erhvervsdrivende, der er den helt dominerede virksomhedstype herhjemme. Ni ud af ti virksomheder har under ti ansatte, og det er dem, som udgør rygraden i dansk erhvervsliv.

SWITZERLAND WORLD ECONOMIC FORUM 2017

Skattelettelser har lange udsigter, og den danske nedtur på konkurrencebarometeret understreger, at det på sigt kan blive rigtig slemt, hvis vi ikke får vendt den negative udvikling. Derfor må vi væk fra de små initiativers politik. Minimale erhvervspakker, aflyste skattereformer og udsigt til lavere vækst end i landene omkring os fastholder Danmark i den historiske nedtur.

15MAGTOPSHOTS-SWITZERLAND-D.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen