Berlingske Business

Cirkulær økonomi: Undgå liberale tvangstanker

David Gibson
David Gibson, næstformand for den offentlige gruppe, 3F Foto:

Læserbrev. Drop forslaget om at udsætte affaldssortering for konkurrence.

»If it ain’t broke, don’t fix it.« Vi har i dag en velfungerende affaldssektor på offentlige hænder. Den håndterer affald efter de lokale forhold og sørger i stigende omfang for affaldssortering og øget genanvendelse.

Derfor er det trist, at den netop offentliggjorte rapport om cirkulær økonomi henfalder til en liberalistisk tvangstanke om, at man bør konkurrenceudsætte affaldssektoren.

Rapporten om cirkulær økonomi er ellers både visionær og tiltrængt med fokus på grøn vækst, flere jobs og en indsats for både klimaet og miljøet. Behovet er stort for at sætte vilje og handlekraft bag de mange tanker om »fra vugge til grav«-tankegang og øget genanvendelse.

3Fs grønne tænketank gav også en række anbefalinger på affaldsområdet, bl.a. at der etableres fælles, landsdækkende regler for sortering af affald, og at man udarbejder strategi for håndtering af affald på tværs af kommunegrænser. Advisory Board-medlemmerne, som står bag den nye rapport om cirkulær økonomi, har også ret i at pege på den bremse for øget genanvendelse, som stor kapacitet på forbrændingsanlæg for affald risikerer at udgøre.

3F mener, at man bør tilskynde til flere offentlige partnerskaber, hvor forskellige offentlige forsyningsselskaber arbejder sammen for at skabe bedre løsninger for affaldssortering og genanvendelse. Meget gerne i partnerskab med innovative private virksomheder, der kan bidrage til, at sorteret affald bliver genanvendt, og stå for den markedsmæssige udvikling og afsætning af ressourcerne.

At konkurrenceudsætte affaldssorteringen vil derimod kun fragmentere affaldssektoren og splitte i en profitabel del, som virksomheder kan tjene penge på, og en underskudsgivende del, som kommunerne stadig har pligt til at løfte. Det vil skabe en mindre sammenhængende affaldssektor, hvor skatteyderne skal betale for at opretholde driften af den ikke-rentable del, og det generelt bliver dyrere for almindelige forbrugere.

Øget standardisering, koblet med faguddannelse for vores medlemmer i branchen, er derimod en positiv vej frem for sektoren. Lige nu trives innovationen i de mange, mindre affaldsselskaber, som skaber løsninger på de nationale målsætninger med fokus på nærhed og lokale forhold. De løsninger, der prøves af i mindre skala, breder sig og ender ofte som eksportvare for Danmark.

Den danske affaldssektor forventes således at skabe 7-8.000 nye jobs frem mod 2025. Et kritisk eftersyn af de lovmæssige barrierer for, at de offentlige selskaber kan bidrage til systemeksport, vil kunne understøtte denne grønne jobvækst.

Vores konklusion er, at man skal værne om de velfungerende dele af affaldssektoren. Så når vi mødes over »småt brændbart« på en af landets ca. 400 genbrugspladser, kan vi roligt enes om, at »if it ain’t broke, don’t fix it.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen