Berlingske Business

Cepos fordrejer vismændenes undersøgelse af børnepasning

23BUSopinion-vuggestuer-114.jpg
Cepos’ cheføkonom overser blandt andet, at vuggestuer styrker børns potentiale senere i livet, når han skriver at topskat slår vuggestuer på dynamiske effekter, skriver to LO-økonomer. Arkivfoto: Claus Bech

Synspunkt. Alle bør forholde sig kritisk til effektberegninger af skattelettelser på bekostning af offentlig service.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos skrev 19. juni, at topskat klart slår vuggestuer på dynamiske effekter med henvisning til de økonomiske vismænds seneste rapport.

Postulatet er en decideret forkert udlægning af resultaterne.

Først og fremmest er det dog vigtigt at slå fast, at prioriteringen mellem topskatte­lettelser og vuggestuer er en politisk beslutning, som ikke skal domineres af skøn over arbejdsudbudseffekterne. Hvis man ønsker at veje effekterne op mod hinanden, må man som minimum gøre det på et sammenligneligt grundlag.

Vismændene viser i analysen, at normeringen i daginstitutionerne påvirker nybagte forældres erhvervsdeltagelse. Resultaterne blev som inspiration opstillet i et konkret regneeksempel, hvor et løft i normeringen øger arbejdsudbuddet med 250 fuldtids­personer. Det har desværre fået Cepos til at hoppe op på den helt store ideologiske klinge.

23BUSopinion-medicin-2-1210.jpg

Vismændenes analyse er afgrænset til udelukkende at se på deltagelseseffekten, dvs. om forældrene til nyfødte i højere grad deltager på arbejdsmarkedet, hvis der er færre børn pr. pædagog i daginstitutionerne. De 250 personer er en isoleret deltagelses­effekt for et udsnit af forældrene til børn i daginstitutioner. Til sammenligning er der en deltagelseseffekt på 100 personer ved en sænkelse af topskatten med fem procentpoint.

Afgrænsningen er hensigtsmæssig i forhold til metoden, men det betyder jo ikke, at andre effekter ikke også skulle være i spil. Det kunne eksempelvis være, hvor mange timer nybagte forældre er villige til at udbyde på arbejdsmarkedet. Her er hypotesen, at en højere kvalitet i daginstitutionerne gør forældrene mere trygge ved at bruge ekstra timer på arbejdsmarkedet. En højere kvalitet i daginstitutionerne kan på den måde bidrage til en større og mere fleksibel arbejdsstyrke.

I vismændenes regneeksempel øges kvaliteten ved, at normeringen ændres fra 3,6 til tre børn pr. voksen, hvilket svarer til et løft i personalet på 20 pct. I Cepos’ udlægning af vismændenes tal ligger der en antagelse om, at kvalitetsløftet ikke påvirker forældrenes timeudbud. Det er en meget forsimplet antagelse, der alene skyldes, at vismændenes analyse er afgrænset til at se på deltagelseseffekten.

På samme måde ignorerer Cepos fuldstændig – hvad vismændene ellers sætter en tyk streg under – at kvalitetsløftet må forventes at styrke børnenes potentiale senere i livet. Netop den tidlige indsats over for børnene er et kerneargument for en have en høj kvalitet i børnepasningen.

23BUSopinion-skat-115703.jpg

Der er i øjeblikket ca. 221.000 forældre i familier med børn på et og to år. Et løft i personalet på 20 pct. ville øge kvaliteten for de op mod 118.000 børn i institutionerne og tilmed give forældrene mere tryghed og fleksibilitet i et travlt arbejdsliv. Det koster ifølge vismændene ca. 2,5 milliarder kr., som omtrent svarer til det tabte provenu, hvis man sænker topskatten fra 15 til 10 pct. Den del af beregningen sætter i relief, hvad man opgiver, hvis man sænker topskatten.

Cepos skylder vismændene og alle os andre at deltage konstruktivt og nuanceret i debatten om dynamiske effekter af offentlig service. Vismændene har taget et godt første skridt, men der er fortsat lang vej, før der er balance i regnemodellerne. Indtil da er vi nødt til at forholde os særdeles kritisk til effektberegninger af skattelettelser på bekostning af den offentlige service.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen