Berlingske Business

Bygninger har en vigtig rolle i den grønne omstilling

13UDLGoldman-sachs-Dong-Ene.jpg
Regeringen har et mål om, at 50 procent af Danmarks energibehov i 2030 skal komme fra vedvarende energi. Spørgsmålet er, hvordan bygninger bliver bragt i spil som et aktiv. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø

Der er et kæmpepotentiale i nedbringe energiforbrug i bygninger. Det udgør næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark.

Energifonden har fået udarbejdet et roadmap, der viser, hvordan bygninger kan komme til at spille en væsentlig rolle i den grønne omstilling frem mod 2050, hvor vi skal være uafhængige af fossile brændstoffer.

Dette roadmap er udarbejdet af en bred kreds af aktører i bygge- og energibranchen, og vi håber naturligvis, at vore politikere vil tage de mange, fagligt velfunderede anbefalinger til sig med kyshånd.

2050-målet er et godt politisk fundament, når vi skal sikre et bæredygtigt samfund, hvor vi udnytter og styrker de kernekompetencer, Danmark har på energiområdet, til gavn for eksport, vækst og arbejdspladser.

Roadmap 2030 baner vejen for et opgør med tidligere politik, hvor forsyningssektoren reguleres via energikrav i Bygningsreglementet. I dag giver vi en særlig energirabat til bygninger forsynet med fjernvarme og straffer bygninger opvarmet med el. Det har vi historisk gjort, fordi fjernvarme var et overskudsprodukt fra kraftværkernes elproduktion.

Flertal vil ikke skære i grønne elafgifter Lilleholt: Skjorter

Men i fremtiden vil kraftværker spille en mindre rolle. Samtidig vil el blive produceret af vedvarende energikilder. Derfor skal huse opvarmet med fjernvarme og el være lige energieffektive og lige så effektive som den øvrige bygningsmasse. Bygninger skal altså reguleres uafhængigt af forsyningen.

Regeringen har et mål om, at 50 procent af Danmarks energibehov i 2030 skal komme fra vedvarende energi. Men spørgsmålet er, hvordan bygninger bliver bragt i spil som et aktiv. Foreløbig savner vi, at der politisk fastsættes klare, langsigtede sigtelinjer for energieffektivisering af bygningsmassen, og her leverer Roadmap 2030 vigtige input.

Energiforbrug i bygninger udgør næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Bygningerne kan gøres mere energieffektive og i langt højere grad spille sammen med fremtidens grønnere og mere fluktuerende energiforsyning.

epa03334066 Workers clean solar panels on display at the Yingli

Roadmap 2030 viser, at energikravene i Bygningsreglement 2015 er fornuftige. Økonomiske analyser viser, at yderligere stramninger ikke er rentable frem mod 2020. Til gengæld bør de generelle krav suppleres med en frivillig lavenergiklasse for bygherrer med højere ambitioner. Denne frivillige lavenergiklasse skal løbende udvikles, så den kan danne grundlag for reguleringen efter 2020. Det er desuden vigtigt, at det reelle energiforbrug i nybyggeri nedbringes. Det kræver fokus på overholdelse af bygningsreglements krav og den efterfølgende drift.

Men nybyggeriet udgør blot én procent af den samlede bygningsmasse. Renovering af de eksisterende bygninger er derfor et væsentligt element i Roadmap 2030.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen