Berlingske Business

Boligprisstigninger på ti procent er uholdbart

Signe Roed-Frederiksen
Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. Foto:

Trods store prisstigninger er det for tidligt at tale om en boligboble, for priserne har ikke revet sig løs fra det, der er realøkonomisk grundlag for.

Det går hurtigt på det københavnske boligmarked. Så hurtigt, at ordet boligboble igen er kommet på mode. Der er da heller ingen tvivl om, at der er fart på både priser og salg.

Over det seneste år er prisen på en ejerlejlighed i København by steget med 10 pct. Det svarer til, at en gennemsnitlig 80 kvm lejlighed er blevet 250.000 kroner mere værd over det seneste år. Det er markant. Samtidig er der fuld fart på, når lejlighederne skal sælges. Liggetiderne på ejerlejligheder i København er i gennemsnit nede på 90 dage – der er praktisk talt »solgt ved første fremvisning«.

Det giver god grund til at følge udviklingen tæt. Men er der tale om en decideret boligboble, som vi så det senest i 2006? Vores vurdering er, at det er der ikke – endnu.

boaølgkjsadælkga

At priserne har fart på, er ikke det samme som en boble. En prisboble opstår først, når priserne river sig løs fra det, der er realøkonomisk grundlag for. Når boligkøberne er villige til at betale en »for høj« pris udelukkende på forventningen om fortsat stigende priser, har vi en boble. Som vi ser det, så er det ikke der, vi er endnu. Priserne er rigtigt nok højere i dag end på toppen af bolig­boblen i 2006. Men korrigerer vi for faldet i renterne og løftet i de disponible indkomster, så er boligbyrden (det vil sige, hvor stor en andel af den disponible indkomst der bruges til at betale skatter og renteudgifter til boligen) fortsat langt fra bobleårene. Det bør alt andet lige tage meget af luften ud af snakken om boligbobler. I hvert fald indtil videre.

Det understøttes af Nationalbanken, der ellers – med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen – har udtrykt bekymring for det københavnske boligmarked. Et netop offentliggjort arbejdspapir konkluderer nemlig, at prisstigningerne på ejerlejligheder i København indtil videre kan forklares ved reale økonomiske faktorer, primært det lave renteniveau.

realkredit

Men som nuværende eller kommende boligejer i hovedstaden skal man dog være opmærksom på, at prisstigninger på ti pct. om året ikke er holdbare. Mange ting taler for et langsommere tempo på prisstigningerne i år, og egentlige prisfald kan heller ikke udelukkes, når vi ser lidt længere frem.

I København by er priserne på ejerlejligheder efterhånden kommet så højt op, at færre købere kan være med. Fortsatte prisstigninger i år vil indsnævre feltet yderligere. Dertil kommer, at Finanstilsynet har gennemført kreditstramninger, der betyder, at boligkøbere i København skal have en mere robust privatøkonomi end andre steder i landet for at kunne få et lån – og flere stramninger er på vej. Det er heller ikke svært at få øje på byggeaktiviteten, når man går en tur i hovedstaden. Nybyggeri vil over tid øge udbuddet af boliger i hovedstaden og dermed dæmpe priserne.

19BUECOVER-105823.jpg

Den mest overhængende risiko for boligmarkedet i øjeblikket er dog en betydelig stigning i realkreditrenterne. Det vil for alvor øge boligbyrden for førstegangskøbere og lægge pres nedad på priserne.

Et godt råd til nye boligkøbere i København er derfor at overveje et fastforrentet lån. Det giver dig en fast ydelse med en lav rente i mange år. Owg skulle priserne falde som følge af stigende renter, så har du til dels beskyttet din friværdi. Det skyldes, at værdien af din restgæld vil falde i takt med, at renterne stiger.

11BUSFor-ldrek-b-203127.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen