Berlingske Business

Boligmarkedet er skævvredet

sdaasdfasdf
Erhvervskommentator på Berlingske Business, Jens Chr. Hansen, har ordet. Foto:

Som skuespilleren Clara Pontoppidan så følsomt udtrykte det for et par generationer siden i Gustav Wieds »Skærmydsler«: »Månen har den farve, måner skal have,« så har også boligen den pris, boliger skal have. Prisen er sådan set altid den rigtige, eftersom den udtrykker, hvad køber og sælger kan blive enige om. Det er udbud og efterspørgsel.

Men når det er sagt, så er der netop på boligmarkedet de seneste to-tre årtier kommet så mange reguleringer og heraf følgende spekulationer i boligen, at det i den grad har skævvredet markedet på den korte bane. Stigninger på 20-30 pct. om året i den første del af de glade 00ere til efterfølgende fald på 20-30 pct. i kriseårene.

På den lange bane har boliger selvfølgelig den pris, boliger skal have. Meget grundlæggende skal boligpriserne reflektere de værdier, der skabes i samfundet. Og skabes der således værdier for eksempelvis to-tre pct. om året (udtrykt ved bruttonationalproduktet), ja, så bør også boligerne stige med to-tre pct. om året.

I øjeblikket er Danmarks BNP-vækst tæt på nul. Vi bliver altså ikke rigere, og derfor burde også stigningen i boligpriserne ligge meget tæt på nul – meget forenklet sagt.

Men-men-men. Helt så enkelt er det ikke på den korte bane. Her spiller især skatten og belåningsformerne ind. Når boligskatten således fastfryses, giver det boligejerne lidt mere i pengepungen, og køberne er derfor villige til højere månedlige ydelser og dermed stigende boligpriser.

På samme måde presses boligpriserne op, når belåningsformer med flekslån, afdragsfrihed og meget mere indføres. Alt dette skævvrider boligmarkedet og skaber i disse år bobler, der pustes op for siden at punktere. Det gør det vanskeligt at fastlægge en langsigtet økonomisk politik.

De seneste tal viser, at ejerlejlighederne det seneste år er steget med 12 pct. Helt uden for hvad den underliggende økonomi tilsiger, og derfor er der en boble på ejerlejlighedsmarkedet under opbygning.

Hvornår den punkterer, eller om den ender med at fuse ud, er helt umuligt at sige noget fornuftigt om.

Problemet er, at boligen er blevet et spekulationsobjekt. Boligpriserne følger netop ikke den underliggende økonomi i samfundet på den korte bane. Derfor er der vindere og tabere. Primært forårsaget af politikere, som har misrøgtet den helt basale udbuds- og efterspørgselsmekanisme. Det kræver politisk mod igen at bringe boligmarkedet i balance.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen