Berlingske Business

ATP kræver løbende vedligeholdelse

Danmarks bedste arbejdsplads. ATP i Hillerød. Jan Drewes
Foto:

Egentlig er det ikke så svært. ATP er ikke en maskine, der kan producere penge ud af ingenting. I korthed handler det om, at man får det ud af ATP, som man putter ind. Altså en opsparing, som giver et løbende afkast.

Den opsparing kan ATP-folkene så forvalte godt eller dårligt, men i et lavrentesamfund som det nuværende kan det være svært at finde langsigtede afkast, der kan holde trit med inflationen. Og ja, så udhules ATP-ydelsen til pensionisten.

Der ligger en masse teknik og udligning (reserver) fra det ene år til det andet, men når indskuddene de enkelte år ikke reguleres op med prisstigningerne, så er det pokkers svært at få noget ud i den anden ende, som er reguleret op med inflationen i samfundet. De flere end fire millioner danskeres indbetalinger til ATP er ikke reguleret siden 2008, som vi beskrev i Berlingske Business lørdag. Afkastene hen over årene, og især fra de gode år, har betydet, at udbetalingerne fra ATP til de nuværende pensionister har kunnet få en tak opad hvert år.

22.11atp

Men nu begynder det at stramme til. Og hvis indskuddene ikke sættes op, risikerer udbetalingerne at udhules af inflationen. Det har Ældre Sagen svært ved at forstå. Noget må gøres. Dels med at forklare Ældre Sagen de basale, økonomiske sammenhænge, men også med at få arbejdsmarkedets parter til at blive enige om, hvorvidt de grundlæggende vil ATP eller ikke vil ATP. Noget tyder på, at disse to parter som fastsætter lønnen og dermed også ATP-bidraget ikke vil justere ATP-indskuddene op med inflationen.

Man kan have mange holdninger til tvangsopsparingen i ATP, men de fleste er enige om, at ATP-ordningen er den billigste at administrere på grund af størrelsen. Hertil kommer, at ATP sådan set også har gjort det godt på investeringssiden. Set ud fra et klinisk, økonomisk synspunkt burde arbejdsmarkedets parter altså putte mange flere af lønmodtagernes pensionsopsparingskroner i ATP-pengetanken frem for de langt dyrere ordninger i de enkelte pensionskasser. Det sker dog ikke, og en vis spredning er nok også at foretrække.

2111atpp

Den danske ATP-ordning roses og præmieres rundt om i verden. Det gør den, fordi den er blevet vedligeholdt og bakket 100 procent op af både arbejdsmarkedets parter, politikerne og alle med interesser i at have dette supplement til folkepensionen. Nu anes der sprækker i denne opbakning.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen