Berlingske Business

Abonnement kan være redningen for Facebook

01BUSThe-Rain-125856-421.jpg
Netflix, der blandt andet har produceret serien »The Rain«, er baseret udelukkende på abonnenter, mens Facebook tager sig betalt via informationer om brugerne, som så sælges videre. Det har stor betydning for brugerne. Foto: Per Arnesen/Scanpix

Netflix bruger data til at forbedre tjenesten for brugerne. Facebook bruger data til at finansiere en »gratis« tjeneste for brugerne ved at sælgederes data til annoncører. Det er forskellen på de to forretningsmodeller, som Netflix og Facebook anvender.

To af de største tech-giganter Facebook og Netflix er gået hver sin vej, når det kommer til valg af forretningsmodel. Facebook har valgt annoncevejen, mens Netflix er gået abonnementsvejen. To store nyheder de seneste uger viser, at valg af forretningsmodel kan have store konsekvenser.

Man plejer ofte at sige, at hvis noget er gratis, så er det, fordi man selv er produktet forstået på den måde, at gratis tjenester som f.eks. sociale medier lever af at sælge data om deres kunder videre til andre virksomheder.

Aldrig har det udsagn været mere aktuelt end i disse uger, hvor verdens førende sociale medie, Facebook, er ramt af en orkan af en shitstorm, efter at det er kommet frem, at 87 millioner brugeres data uretmæssigt er blevet misbrugt af det engelske analysefirma Cambridge Analytica.

Den aktuelle sag er naturligvis alvorlig i sig selv. Men i virkeligheden er det værd at huske, at selve forretningsmodellen bag Facebook handler om at indsamle enorme mængder data om den enkelte bruger og gøre den data tilgængelig for annoncører, der gerne vil påvirke brugerne til at købe et produkt eller indtage en bestemt holdning.

01BUSChristiansborg-Slot-13.jpg

Den forretningsmodel vil altid indeholde et alvorligt dilemma, for grundlæggende er brugerne imod den form for udnyttelse af personlige og adfærdsmæssige data, og derfor er Facebook tvunget til at skjule sine virkelige hensigter over for sine kunder.

Samtidig med Facebooks problemer fejrer en anden af de førende amerikanske tech-giganter en stor triumf i disse dage. Streamingtjenesten Netflix har netop offentliggjort sit hidtil bedste regnskab og har nu rundet 125 millioner abonnenter verden over. Et fantomresultat, som da også har fået aktien til at springe mere end ti procent i vejret.

I forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet priste Netflix’ direktør, Reed Hastings, sig i øvrigt lykkelig for, at Netflix helt fra begyndelsen har valgt en forretningsmodel med abonnement fremfor annoncer med henvisning til de enorme udfordringer, som har ramt Facebook.

»Jeg er meget glad for, at vi byggede denne forretning på ikke at være reklame­afhængig,« sagde han ifølge Financial Times.

Foruden annonceindtægter og ved at være 100 procent finansieret af brugerne selv, er det muligt for Netflix at skabe en helt anden positiv relation med sine kunder.

Netflix er jo stort set lige så datadrevet som Facebook, men forskellen er, at virksom­hedens kundedata ikke finder vej til tredjepart, men alene anvendes til at forbedre tjenesten og skabe den helt rigtige personificerede oplevelse for abonnenterne. Faktisk har grundlægger Reed Hastings udstedt en personlig garanti for, at reklamer og annoncører aldrig finder vej til Netflix.

Split

Det giver jo anledning til et interessant tankeeksperiment. Har Facebook i virkeligheden valgt den forkerte forretningsmodel? Og er der stadig en vej for Facebook i forhold til at tænke abonnement ind i sin nuværende forretning?

Noget må jo gøres for at genvinde tilliden blandt brugere, politikere og samfund.

Hvor meget ville du betale for et Facebook-abonnement, hvor du er garanteret, at dine data ikke er varen? Hvor dit feed er bestemt af, hvad du gerne vil se, og hvad du er interesseret i, og ikke af hvad en annoncør har købt sig adgang til!

Kunne man forestille sig et Facebook, hvor en stor del af brugerne ville betale 50 eller 100 dollar om året til gengæld for en relevant brugeroplevelse og et datasikkert miljø?

Det finder vi måske aldrig ud af. Facebook har endnu ikke meldt noget officielt ud.

Alligevel har Facebooks to topchefer, Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg, de seneste uger indrømmet, at en betalings­model for Facebook er under overvejelse.

Under alle omstændigheder er der meget at lære af den aktuelle situation for Facebook og Netflix – og meget at tænke over for den virksomhed, som gerne vil skabe en forretning ud af at sælge viden om sine brugere til andre virksomheder. Måske er der en bedre vej!

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen