Berlingske Business

Abonnement 3.0

Morten Suhr Hansen
Morten Suhr Hansen, adm. direktør, Subscrybe.

Kommentar.

Succeser som Netflix og Spotify har skabt en sand lavine af nye abonnementstilbud, ofte skåret over læsten »all-you-can-eat«. Den moderne medieforbruger har derfor fået et hav af muligheder at forholde sig til. Paradoksalt nok har det skabt mere kræsne forbrugere, som er overvældede af de mange tag-selv-bordes overflod. Abonnementsbølgen, også kaldet abonnement 2.0, har samtidig medført, at konkurrencen blandt de mange abonnementstilbud er blevet benhård.

Som reaktion på denne udvikling vil vi se helt nye abonnementsvirkomheder og produkter bryde frem. Dem kan vi kalde for abonnement 3.0.

01BUSBUSINESS-140903.jpg

Den nye bølge drives af en gruppe virksomheder, der har erkendt, at det ikke er tilstrækkeligt blot at gå abonnementsvejen. Der er tale om abonnementsvirksomheder, som på en innovativ måde udnytter nogle af tidens stærkeste forbruger- og markedstrends til at skabe spændende abonnementsprodukter. Trends så som:

Personificering og det faktum, at vi i stigende grad efterspørger produkter og tjenester tilpasset os selv.

Social forbundethed og co-creation, hvor vi i stigende grad vil interagere med vores netværk og være med til at skabe vores eget indhold.

Den nye deleøkonomi, hvor vi som forbrugere deler varer og ressourcer med hinanden.

Og bundling, hvor forskellige typer af produkter sættes sammen i helt nye kombinationer.

I arbejdet med de nye, innovative abonnementsvirksomheder har jeg identificeret otte forskellige abonnementsmodeller, som vi vil se meget mere til i de kommende år. Lad mig her blot præsentere et par stykker.

01BUSBUSINESS-140829.jpg

Netværksmodellen er en abonnementsmodel, hvor den grundlæggende forretningsidé er at bringe abonnenterne sammen i forskellige netværk ud fra tanken, at »jo flere abonnenter, desto mere værdi har abonnementet for den enkelte«. Det sker ved at lade abonnenterne agere med hinanden og ved at lade dem være medskabere af tjenestens indhold. Den danske motionsapp, Endomondo, lever i høj grad af, at brugerne kan konkurrere mod hinanden virtuelt, når de cykler, løber eller svømmer. Et abonnement hos LinkedIn ville heller ikke være meget værd, hvis du var det eneste medlem! Det betyder også, at jo flere abonnenter, man får i sin netværksmodel, desto sværere bliver det for konkurrenterne at æde sig ind.

En anden af de nye abonnementsmodeller er Surprise-modellen. Her består abonnementet af en – ofte månedlig – levering med et nyt og spændende indhold hver gang. Indholdet, der er særligt udvalgt af abonnementsudbyderen, kommer fra mange forskellige leverandører, og abonnenterne kender ikke indholdet, før den månedlige boks åbnes.

nætflæx

Herhjemme kender vi modellen fra Goodie Box, der leverer skønhedsprodukter til unge piger, men særlig i USA har modellen vundet indpas. Her findes en Surprise Box til enhver kunde. Én af de allermest succesfulde er Bark Box, som er legetøj og godbidder til hunde. Flere end 500.000 amerikanske hunde er nu abonnenter, og hvis du er i tvivl om, hvad de synes om boksen, så besøg YouTube og søg på »barkbox«.

Helt grundlæggende handler det altså om at skabe en værdi, der rækker langt ud over abonnementsmodellen i sig selv. Loyalitet kommer ikke ved at sætte ting i fast levering eller ved at holde fast på kundens kreditkortoplysninger. Loyalitetet vindes ved at skabe unik værdi for kunderne og ved at styrke relationer i kundens egne netværk. Den gode nyhed er, at abonnementsbølgen fortsat vil rulle, blot i form af helt nye og innovative koncepter, som vi ikke har set på markedet endnu.

ENTERTAINMENT-INTERNET-FILM-TELEVISION-NETFLIX-EUROPE-FRANCE

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen