Berlingske Business

Få styr på din backup

Hver femte lille virksomheder tager aldrig eller kun en gang årligt backup af forretningsdata, viser ny analyse. Læs hvordan du får styr på din backup.

Farvel til et udviklingsprojekt – og mindst to dages programmer. Farvel til fotos, som skulle være brugt til dokumentation samt regneark og diverse møder. Og farvel til et års arbejde efterfulgt af en følelse af stor tomhed.

Sådan lyder et par af reaktionerne i en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Userneeds har foretaget for it-virksomheden EMC blandt 100 direktører for virksomheder med op til ti ansatte om firmaets backupvaner. 28 procent af virksomheder har prøvet at miste data, og ifølge analysen gælder det da også for hver femte virksomhed, at de aldrig eller blot en gang årligt tager backup af forretningens data.

- For små virksomheder er det ofte en disciplin, der ligger uden spidskompetencerne. Det er derfor blot et af de it-værktøjer, som skal håndteres ved siden af alle de andre opgaver. Og så kan opgaven med eksempelvis at kopiere data over fra et sted til et andet måske lidt besværligt og en af de ting, man bliver ved med at udskyde, lyder det fra Niels Astor, der er produktchef hos EMC.

Ifølge analyse er det imidlertid 35 procent af virksomhederne, der foretager daglig backup, mens 43 procent laver backup minimum en gang om måneden – men ikke oftere end en gang om ugen.

Hos ITEK/DI peger it-sikkerheds-konsulent Henning Mortensen på, at det er særdeles vigtigt, at de små virksomheder får taget stilling til, hvilke data der skal foretages backup af – og hvor ofte.

- Typisk vil man anbefale, at der tages backup dagligt. Men der er naturligvis forskel på virksomheder. Er der tale om en virksomhed, der ikke har flere data, end at de kan leve videre uden en uges data – så er backup måske kun nødvendigt en gang om ugen. Det vigtigste er at tage stilling til, hvor meget man kan klare at miste, siger Henning Mortensen.

Klik videre og læs fire gode råd om, hvordan du får styr på din backup.

Få styr på din backup

Hvad skal der tages backup af?

Det er helt centralt, at en lille virksomhed får taget stilling til, hvad de skal tage backup af. Og her skal de fokusere på, hvad der er kritisk for virksomheden at miste, lyder det fra it-sikkerheds-konsulent hos ITEK/DI, Henning Mortensen, som peger to hele centrale typer data.

Det gælder de data, som har værdi for virksomheden – som eksempelvis tegninger af produktserier og anden data, som er centrale for de varer, man sælger. Hertil kommer økonomiske data, som er afgørende for kundehåndteringen og håndtering af firmaets forretning.

- For virksomheder, som er afhængige af særlige it-systemer – eksempelvis ingeniører, webudviklere og andre, hvor forretningen er afhængig af de systemer, som produkter og services udvikles i, skal der naturligvis tænkes i backup af flere systemer, siger Henning Mortensen.

Få styr på din backup

Hvem skal tage backup?

Det kræver disciplin at få taget backup af virksomhedens data løbende – og den har det med at smutte lige præcis den dag, hvor det går galt, og it-systemerne brager sammen.

- Når det at tage backup ikke lige er en del af vedkommendes spidskompetencer, så er det ofte sådan en opgave, som bliver skubbet med ideen om, at det klarer man lige i morgen – eller i weekenden hvor der er mere tid. Det kræver disciplin selv at foretage backup dagligt, lyder det fra produktchef hos it-virksomheden EMC, Niels Astor, som peger på, at mange først for alvor får øjnene op for vigtigheden, når det så går galt.

Hos ITEK/DI peger it-sikkerheds-konsulent Henning Mortensen på, at enhver lille virksomhed netop derfor skal sætte navn på, hvem der har ansvaret for at tage backup – og hvem der har det, når vedkommende er syg, netop fordi ulykken har det med at være ude netop den dag, hvor ingen har tænk på at tage backup.

Få styr på din backup

Hvor skal man opbevare backup’en?

En klassisk fejl i små virksomheder er, når de vælger at opbevare backup af forretningens data i samme rum, som de originale data – måske endda på en ekstern harddisk placeret lige ved siden af virksomhedens centrale computer.

- Vælger man at laver kopier af data på en dvd eller en ekstern harddisk – og så placerer den på hylden bag skrivebordet, så løber man stadig en risiko, hvis der eksempelvis opstår brand eller en tyv løber med den under et indbrud, forklarer produktchef hos it-virksomheden EMC, Niels Astor.

It-sikkerheds-konsulent hos ITEK/DI Henning Mortensen peger på, at man altid skal opbevare backup lige så sikkert som originalerne – altså på en forsvarlig måde. Derudover understreger han, at en meget væsentlig – men ofte overset detalje er, at man får testet , at backup-versionen faktisk virker, ellers er man lige vidt, hvis uheldet er ude.

Få styr på din backup

Hvilken backup-model skal jeg vælge?

For mange små virksomheder kan det være en besværlig opgave at skulle tænke på backup hver eneste dag, og ifølge it-sikkerheds-konsulent hos ITEK/DI Henning Mortensen kan man ofte med fordel overveje at tale med en leverandør, som kan klare hele opgaven over internettet.

- Det er muligt at få ganske fornuftige typer internetbaserede backup-løsninger. Her skal man naturligvis passe på med blot at søge på nettet og finde en ukendt leverandør og hælde alle sine data i hænderne på dem. Det handler om at spørge forskellige leverandører ud om, hvilke løsninger og services de har – og sikre sig i kontrakten, at data er beskyttet fornuftigt, lyder det fra Henning Mortensen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen