Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

ugens gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Hellerup på toppen

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSPIX-NIELS-BAY-145058.jpg
Niels Bay Christensen, erhvervschef for Frederikshavn kommune.

Ugens ubetinget største vindere må være alle dem, der har opholdt sig i Skagen i en solbeskinnet uge 29, mens vi andre er tilbage på job efter tre uger i kølig små- og monsunregn. Igen i år har byen på toppen af Danmark været udstillingsvindue for toppen af poppen i dansk erhvervsliv, hvad enten de har luftet Porschen, yachten eller morgenkåben på vej efter morgen­brød.

Skagen er stadig en magnet for turister, som selv vil opleve det særlige lys, der inspirerede en hel skole af malere, for at indsnuse luften ved havet og fornemme stemningen på havnen eller i Gl. Skagen med de traditionsrige hoteller. Faktisk lægger halvanden million mennesker om året vejen forbi, og i juli eksploderer indbygger­tallet med op til 50.000 gæster på visse dage.

Skagen lever også uden for »Hellerup-ugen« og har et levende erhvervsliv omkring Danmarks største fiskerihavn. Det er lykkedes at stoppe afvandringen og skabe job til de lokale indbyggere. En af ugens vindere må derfor være Frederiks­havns Kommunes erhvervschef Niels Bay Christensen.

Hyttefadet.jpg

Borgen næsten efter Bogen

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSPix-Gossip-Thomas-Borg.jpg
Thomas Borgen, Danske Banks øverste chef,

Danske Bank tjente i årets første seks måneder lidt over ni mia. kroner efter skat, og selv om det er marginalt mindr­e end i første halvår i fjor, er det ikke helt skidt i en urolig verden. Briternes nej tak til mere union, den næsten ikke-eksisterende rente og den mikroskopiske vækst i Danmark og i Europa er ikke gunstigt for forretningen. Men det er lykkedes at tiltrække flere kunder og skære i omkostningerne på samme tid.

For ikke mange år siden stod Danske Bank i imageproblemer til halsen blandt andet som følge af New Normal-kampagnen, som ikke helt var i øjenhøjde med en offentlighed med et skarpt blik på bankverdenen oven på finanskrisen. Siden er banken kommet stærkt igen med den meget, meget folkelige MobilePay-app – og måske også et mere menneskeligt ansigt, da Ejvind Kolding som topchef blev skiftet ud med Thomas Borge­n og hans syngende Ståle Solbakken-dansk.

Styr på skyr og økomælk

Artiklen fortsætter under billedet
18BUSThiese-Mejeri-165445.jpg
Poul Pedersen, chef for Thiese Mejeri.

Poul Pedersen er chefen for det »lille« mejeri Thise på halvøen Salling ved Limfjorden. Lille skal tages med et stort gran havsalt: Omsætningen er formentlig på vej til at runde en milliard kroner om året, og mere end tre fjerdedele af salget består af økologiske produkter.

Thise er bare en af de vindere, som Business den seneste uge har zoomet ind på i serien om den grønne fødevarebølge. Omstillingen til økologi har først de senere år rigtigt taget fart, men i Thise var man tidligt ude: Poul Pedersens far var blandt stifterne, da en række af egnens landmænd i 1988 etablerede mejeriet og fik den økologiske mælk i karto­n. I samarbejde med især Coop er for eksempel fedtfattig jerseymælk og det islandske surmælksprodukt skyr blevet store succeser.

Og så er der Ravost, som ved præsentationen på havnen i Thyborøn blev kørt ind foran 150 gæster på en Puch Maxi inklusive den obligatoriske mælkekasse. Det er autentisk markedsføring.

19BUSMogesn-Poulsen-Thiese-.jpg

Ugens nedture

Hellerup på bunden

Artiklen fortsætter under billedet
være på randen af konkurs.jpg
Torben Jensen, stifter og bestyrelsesformand for det stormomsuste investeringsselskab Hellerup Finans.

Torben Jensen, stifter og bestyrelsesformand for det stormomsuste investeringsselskab Hellerup Finans, skulle næsten være blandt ugens vindere.

For en gangs skyld anerkender han nemlig, at alt ikke er så lyserødt, som han egentlig gerne ville give potentielle investorer indtrykket af.

Stort set alt i investeringsselskabet kører med røde tal, og i denne uge offentliggjorde Hellerup Finans et regnskab med dundrende underskud og negativ egenkapital.


Revisionsfirmaet EY tager grimme forbehold i regnskabet og konstaterer, at Hellerup Finans blandt andet har overtrådt kildeskatteloven og bogføringsloven, og at det kan være ansvarspå­dragende for ledelsen.

Og så er det, at selverkendelsens time oprinder, når ledelsen i sin beretning erkender. »at der er væsentlige usikkerheder om selskabets fortsatte drift«. Det er da noget af en varedeklaration.

Von Koskulls etiske udfordring

Artiklen fortsætter under billedet
20BUSPix-Koskull-152518.jpg
Nordeas finske koncernchef Casper Von Koskull.

Han vil gerne være moralens vogter. Men der er lige et par hurdler at overvinde for Nordeas finske koncernchef, Casper von Koskull, før den brede offentlighed genvinder respekten oven på hvidvasknings- og Panama-sagerne.


Onsdag præsenterede von Koskull konklusionerne i den længe ventede rapport om Nordea­s support til kunder med forkærlighed for skattely i Panama. Von Koskull konkluderer, at banken ikke har foretaget sig noget ulovligt, men rapporten er tydeligvis langt fra artig læsning.


Koskull finder det betryggende, at der ikke er fundet bevis for, at Nordeas »medarbejdere proaktivt har bidraget til skatteunddragelse«. Men det var nærmest også det mest positive at sige om advokat- og revisorundersøgelsen af Nordea. Etiske retningslinjer er ikke blevet implementeret, og det skyldes ledelsessvigt og mangel på kontrol. Der er lang vej igen, hvis bankbossen vil være duks.

Mediekongens blakkede eftermæle

Artiklen fortsætter under billedet
evet væltet for sexchikane.jpg
Roger Ailes der står i spidsen for Fox News.

Der er udsigt til et blakket eftermæle for den 76-årige Roger Ailes, der i næsten to årtier har stået i spidsen for Fox News.


Manden, der i 1996 overtog tøjlerne hos den dengang nye og helt ukendte TV-station og forvandlede den til en af USAs største kabel TV-stationer, står nu over for alvorlige anklager om sexchikane af kvindelige medarbejdere.


I første omgang så det ud til, at Ailes ville overleve anklagen, der blev fremsat af en fyret kvindelig med­arbejder. Ailes fik således opbakning fra et kor af prominente kvindelige medarbejdere på TV-stationen. Men så kom det frem, at stjerneværten Megyn Kelly også har været udsat for Roger Ailes’ tilnærmelser, og det fik bægeret til at flyde over hos Murdoch-familien, som altså nu har sparket Ailes ud som øverste chef. Ailes afviser anklagerne, og han vil angiveligt forlade Fox News med et fornuftigt gyldent håndtryk. Men en møguge har det altså været for Ailes.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen