Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

Ugens
På ugens liste er bl.a. Harald Mix fra kapitalfonden Altor, den nye adm. direktør for Novo A/S, Kasim Kutay og Topsils næstformand Eivind Dam Jensen. Men er det blevet til op- eller nedture for dem?

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Studenten, som topchefer vil følge
Artiklen fortsætter under billedet
Jawad Shafique
Jawad Shafique.

I denne uge fyldes gader og stræder, parker og pladser med glade studenter. Men der er i særlig grad en student, som headhuntere og topchefer allerede har noteret på talentblokken. Navnet er Jawad Shafique. Student fra Niels Brock Handelsgymnasium med et tårnhøjt snit på 13,6.

Det særlige ved Jawad Shafique er, at han kan sætte sig et mål, og han kan eksekvere. Da Jawad Shafique var 12 år, fortalte han, at han ville overgå storebror Awais Shafiques gennemsnit på 12,3 fra Ishøj Tekniske Gymnasium.

Det lykkedes med et 12-tal i den sidste mundtlige eksamen i virksomhedsøkonomi. Nu vil Jawad Shafique studere International Business på CBS, og hans drøm er en større stilling i dansk erhvervsliv.

Han ligner erhvervslivets svar på tennisstjernen Caroline Wozniacki, der som 14-årig sagde, at hun ville være nummer et i verden. Hun blev det. Fordelen i erhvervslivet er, at der er en noget længere holdbarhed.

Billede

Vil arving åbne velux-vinduerne?
Artiklen fortsætter under billedet
Mads Kann-Rasmussen
Mads Kann-Rasmussen.

2016 er året, hvor de yngre generationer sætter sig på magten i erhvervsklenodierne. Lego har gjort det, Mærsk har gjort det, og nu er turen kommet til VKR Holding, som de færreste ved, hvad er, hvis ikke vi nævner Velux i samme sætning.

VKR Holding er en af verdens førende virksomheder inden for ovenlysvinduer i en grad, at navnet Velux er synonymt for ovenlys. Velux-dynastiet er stiftet af Villum Kann Rasmussen, forfinet af sønnen Lars-Erik Kann-Rasmussen, og nu er barnebarnet Mads Kann-Rasmussen trukket hjem fra en stilling som global chef for Velux Modular Skylight for at blive adm. direktør for VKR Holding.

Med udnævnelsen er Kann Rasmussen-familien tilbage i maskinrummet. Spørgsmålet er, om udnævnelsen af yngre generationer vil give større indsigt i ejerskabet bag klenodierne, og om Mads Kann-Rasmussen vil åbne Velux-vinduerne mere på klem, så offentligheden kan få større forståelse for kulturbærerne i dansk erhvervsliv.

Eliteskole får ny dreng i klassen
Artiklen fortsætter under billedet
Jawad Shafique
Jawad Shafique.

Dansk erhvervsliv har fået en ny dreng i klassen, briten Kasim Kutay. Han er ny adm. direktør for Novo A/S, som er hovedaktionær i Novo Nordisk, Novozymes, NNIT og Chr. Hansen Holding.

Kasim Kutay er i forvejen et kendt ansigt i Novo-gruppen, da han gennem flere år har været tilknyttet som strategisk rådgiver. Nu er han ikke længere en iagttager udefra, men fuldgyldigt medlem af Novo-familien. Han rykker dermed helt op i toppen af hierarkiet i dansk erhvervsliv.

Nok er direktørerne for ejerfondene ikke de mest synlige, men i takt med ejerselskabernes stigende investeringstempo bliver betydningen større og større.

Novo-familien begik en brøler, da den ansatte den detroniserede Danske Bank-direktør Eivind Kolding som adm. direktør. Hans erfaring var bank og shipping. Nu vender Novo tilbage til rødderne, og med Kasim Kutay får de en »investorhaj« med ekspertise i healthcare.

GossipSplit

Ugens nedture

Mixed
Artiklen fortsætter under billedet
Harald Mix
Harald Mix.

Sjældent – om nogensinde – har gossipperne hørt en af de store businessbosser hælde så meget vand ud af ørerne som i denne uge. Den svenske milliardær Harald Mix fra kapitalfonden Altor, som lod tusinder af intetanende investorer i stikken i det krakkede OW Bunker, slår ud med armene med et »Vi (altså Altor) gjorde ikke noget forkert«. Arhh, Harald, tror du selv, at omverdenen tror på den?

Altor ejede OW Bunker inden den katastrofale børsnotering i 2014 og havde nogle af sine egne folk tæt på OW Bunker-ledelsen. Tænk, at de slet ikke vidste noget om dette luftkastel. Så meget for kapitalfondens aktive ejerskab. Man skal nok se Harald Mix’ ord i et andet perspektiv. Nemlig et forsøg på at placere ansvaret hos OW Bunker-ledelsen alene, så Altor kan trække frinummer i den erstatningssag på 769 mio. kr., der er under opsejling. Mix & Co. har deres på det tørre. Altors godfather understreger, at han i dag ikke bruger tid på OW-bunker. Hm!

Åbn op, Nina, åbn op
Artiklen fortsætter under billedet
Nina Smith
Nina Smith.

Tidligere økonomisk vismand Nina Smith har fået en bumpende start som ny formand for de knap 300.000 realkreditkunder samlet i Foreningen Nykredit. Vi gossippere undrer os over, at Nina Smith ikke spiller med meget mere åbne kort, nu hvor raseriet fra store kundegrupper mod planerne om en børsnotering af realkreditselskabet Nykredit er aftagende. Den plan blev markedsført med en skråsikkerhed om, at Foreningen Nykredit skulle have aktiemajoriteten i det nye børsselskab Nykredit.

Men hovsa, nu har repræsentantskabet, i hemmelighed må man forstå, åbnet en dør på klem for, at Foreningen alligevel ikke behøver at eje over halvdelen af det børsnoterede selskab. Nina Smith er blevet en anelse fornærmet over, at disse ting er kommet ud, og understreger, at der absolut ikke er aktuelle planer om bankopkøb. Måske Foreningen burde vænne sig til mere åbenhed.

27BUSClaus-Hjort-Frederikse.jpg

Første, anden ...
Artiklen fortsætter under billedet
Eivind Dam Jensen
Eivind Dam Jensen .

Indrømmet, gossipperne har en tendens til at stille skarpt på kendisserne på øverste hylde i business-Danmark. Men der findes også en kæmpestor underskov af små og store virksomheder, hvor dramaerne er mindst lige så heftige som i big business.
Tag nu Frederikssund-virksomheden Topsil.

To købergrupper kæmper om virksomheden. Pengemænd fra Taiwan og pengemænd fra Kina. Først bød den ene, så bød den anden, så bød den ene igen og så videre. Og så blev Topsil-bestyrelsen så rundforvirret, at den sagde stop og besluttede at sælge til taiwaneserne. Selv om kineserne efterfølgende bød over. Stor forvirring med næstformanden og 15 procents aktionæren Eivind Dam Jensen i en central rolle. Nu beskyldes han for ikke at varetage alle aktionærers interesser. Og tjah, måske åbnes budrunden op igen. Eller måske gør den ikke. Det virker ikke umiddelbart gennemtænkt i Topsil-toppen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen