Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

Billede
Her er nogle af ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

På ugens liste er bl.a. Robert Mærsk Uggla, Novos Mads Krogsgaard og skatteminister Karsten Lauritzen. Men er det blevet til op- eller nedture for dem?

Ugens opture

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-Uggla-124145.jpg
Generalforsamling i Mærsk i Bella Centret. Robert Mærsk Uggla

Den, der har evnen, har også ...

Man kan lige så godt vænne sig til navnet Robert Mærsk Uggla. Mærsk fra moderens side, Uggla fra faderens svenske side. Blot 38 år, men allerede nu ved at manifestere sig som en af landets mest magtfulde efter sin mor, Ane Uggla.

Robert Uggla har været i en slags mesterlære dels i firmaet A.P. Møller - Mærsk, dels i Mærsk-familien. Til september overtager han posten som adm. direktør for A.P. Møller Holding, hvorfra Mærsk-familien fremover vil udøve sin magt og det aktive ejerskab i både A.P. Møller - Mærsk og Danske Bank.

Det er store sko, han skal udfylde, ikke mindst efter sin oldefar iværksætteren A.P. Møller og morfaderen Mærsk Mc-Kinney Møller. Men som det hedder i den familie; den, der har evnen, har også forpligtelsen. Om Robert Uggla har disse evner, kan kun fremtiden vise. Foreløbig er der lagt store byrder på hans skuldre. Og foreløbig ved vi ikke, hvordan han ser Mærsk-verdenen om 10, 20 og 100 år.

Mærsk generalforsamling

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-Lauritzen-12430.jpg
ARKIVFOTO 2012 af Karsten Lauritzen (V), skatteminister- - Se RB 12/6 2016 12.55. Konservative vil fjerne opgaver fra Skat. Skats problemer er så store, at politikerne må tænke utraditionelt, mener skatteordfører Brian Mikkelsen (K). (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2015)

Karsten Mangepenge

Bedre sent end aldrig, Karsten. Skatteminister Karsten Lauritzen er efter hulens lang betænkningstid blevet enig med sig selv og vist nok også andre på Christiansborg om, at Skat nok skal have lidt flere ressourcer – læs: penge. Hvis skatteborgernes mange indbetalinger da ikke skal fortsætte med at fosse ud af statskassen.

Nogen vil mene, at den gode skatteminister permanent burde placeres på nedturslisten, men gossipperne er et tilgivende folkefærd. Især i denne uge, hvor juniorgossipperen er bevilget endnu en gang ferie som præmie for at blive optaget i Kraks Blå Bog. Det betyder, at seniorgossipperen er alene hjemme, og tjah, bom-bom-bom. Nok kan man klandre den nuværende skatteminister og alle tidligere skatteministre for slendrian med skatteborgernes penge og kritisere dem for mangel på effektiv oprydning. Det er dog også tid at se fremad. Derfor dette fromme ønske: Gi’ mig det Skat tilbage, som jeg kan have tillid til.

Karsten

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-Louise-Mogensen.jpg
ARKIVFOTO 2013 af Louise Mogensen- - Se RB 15/6 2016 08.00. Foreningen Nykredit har med virkning fra 1. august som ny direktør ansat Louise Mogensen, som kommer fra en stilling som vicedirektør i Finansrådet. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016)

Stoleleg i finansen

Der byttes godt og grundigt rundt på stolene i finansen. Den nuværende næstkommanderende i Finansrådet, Louise Mogensen, rykker ind som direktør i Foreningen Nykredit. En sovende kæmpe, som må formodes at blive overordentligt meget mere aktiv fremover, når Nykredit – måske allerede i efteråret – går på børsen.

Den nuværende chef i Finansrådet, Ulrik Nødgaard, kom fra en stilling som chef for Finanstilsynet. Det job i Finanstilsynet blev så overtaget af Jesper Berg, som kom fra Nykredit.

Og Nykredit hentede så i øvrigt Nordeas David Hellemann i denne uge. Man kan sige, at finansens folk ikke behøver så lange præsentationsrunder, når de mødes.

Louise Mogensen har ikke været voldsomt synlig i Finansrådet. I Foreningen Nykredit derimod må man formode, at hun i langt højere grad skal være foreningens ansigt udadtil. Det er der brug for, nu hvor Nykredits børsplaner er kommet en anelse udfordret fra start.

Ugens nedture

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-Krogsgaard-1248.jpg
Mads Krogsgaard Thomsen, øverste forskningschef i Novo Nordisk

Som Krogsgaard ser verden

Mads Krogsgaard, forskningsboss i Novo Nordisk, er en mand, der er vant til at vinde. Han accepterer ikke nederlag. Og skulle det undtagelsesvis gå ham lidt imod, jamen, så bruger han den gamle (jyske) politiske læresætning: »Hvis det er fakta, så benægter a fakta.«

Krogsgaard og hans folk i laboratorierne har fundet ud af, at supersuccessen Victoza kan reducere risikoren for hjertekarsygdomme. Fint nok, en ny succes. Problemet er bare, at forventningerne – især på aktiemarkedet – er banket så meget i vejret, at det selv for en medicinmand som Krogsgaard kan være svært at leve op til forventningerne. Novo-aktien har i hvert fald fået store klø på det seneste. Det slår dog ikke Krogsgaard ud af kursen: »Nu forholder jeg mig ikke til aktiekurser, men til data.« Gad vide om Novo Nordisks aktionærer dog ikke har et godt øje til netop aktiekursen. Nederlag til Krogsgaard på den korte bane, men mon ikke han kommer igen.

Novo Nordisks diabetesmirakel kan give et kurshop

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-MartinSwipp-125.jpg
Nordens største E-handelskonference afholdes af FDIH. Særligt fokus på de tre mobile betalingssystemer Mobilepay, Paii og Swipp - hvordan skal mobile betalingsløsninger bruges ved e-handel? Stemningsbilleder fra konferencen. Billeder af Martin F. Andersen fra Swipp

Swipp, swapp ude

Arh, det kørte ikke rigtigt for Martin F. Andersen, da Swipp-direktøren over for Berlingske Business skulle demonstrere denne betalingsforms overvældende succes. Ekspedienten, som skulle swippe Martin F. Andersens indkøb igennem betalingssystemet, blev betænkelig, da han aldrig tidligere havde oplevet kunder, der ville betale med Mobile Pays direkte konkurrent Swipp. Av, den sad. Så meget for Swipps succes derude i den virkelige verden.

Martin F. Andersen er en realismens mand. Han erkender fuldt ud nederlaget til konkurrenterne fra Danske Bank, der kom meget hurtigere og meget mere effektivt i gang med Mobile Pay, som nu har rundet tre millioner brugere. Swipp er et samarbejde mellem 71 pengeinstitutter og oplyser at have 900.000 brugere. Bare ikke lige i den forretning, som var udvalgt til at demonstrere Swipps fortræffeligheder. Ét slag er tabt, et nyt kan begynde.

Artiklen fortsætter under billedet
17BUSGossip-Bente-Overgaard.jpg
Bente Overgaard, Koncerndirektør i Nykredit. Bente Overgaard født i 1964 var nyuddannet Cand.scient.pol., da hun blev ansat som trainee hos Nykredit i 1990. Efter et par år i en linjefunktion med ansvar for gradvist flere projekter, fik hun i 1993 sit første ledelsesmæssige ansvar som sektionschef. Fire år senere blev det udvidet til stabsområde med koncerndirektøren som hendes chef. Pr. 1. marts 2008 blev Bente udnævnt til den første kvindelige koncerndirektør i Nykredit.

Kvindekamp i hjørnekontoret

Direktionsmedlem i Nykredit Bente Overgaard trak nitten, da en større rokade i landets største realkreditselskab skulle gøre plads til Nordeas direktør David Hellemann. Og ja, nu om stunder bemærkes det, når en af de meget, meget få kvindelige chefer øverst oppe i businessdanmark ryger ud, og jobbet bliver overtaget af en mand. Man behøver ikke at have ondt af Bente Overgaard, der ligesom mandlige direktører er overordenligt godt lønnet, også når man bliver listet ud ad bagdøren med en årsløn i omegnen af syv mio. kr.

Skjules kan det dog ikke, at dansk erhvervsliv og kvindelige topchefer ikke rimer særligt godt på hinanden. Man skal tænke sig om, inden man husker på kvindelige CEOer i den tunge ende. En i Sydbank, en i TDC og øh, øh. Ikke meget kvindekamp her. Hvorfor? Måske svaret skal findes hos Berlingske-blogger Anne Sophia Hermansen. Hun mener, der er stærke rollemodeller, og at kvinder ikke er en pind undertrykt. »Det skulle da lige være af vores egen fantasiløshed.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen