Berlingske Business

Danskerne vil beholde afdragsfrihed

lejlighed
De afdragsfrie lån har gjort mange danskere til boligejere og betydet, at de også kunne blive i boligen trods krise. Men man skal stadig huske, at lån skal betales tilbage på et tidspunkt. Foto:

Mange tusinde danskere vil i år skulle finde ud af, om de vil fortsætte afdragsfriheden på deres lån. Trods rekordlav rente vil de fleste fortsætte med afdragsfriheden, mener realkreditselskaberne.

Afdragsfriheden for lån til et tocifret milliardbeløb udløber i år, men trods rekordlav rente vil en stor del af boligejerne fortsætte med lån uden afdrag.

Sådan lyder det fra både Nordea Kredit og Realkredit Danmark. De afdragsfri lån blev introduceret tilbage i efteråret 2003, og den tiårige afdragsfrihed udløber derfor for lånene i år. Hvis restgælden i huset eller lejligheden ikke overstiger 80 procent af boligens værdi, kan den enkelte familie selv bestemme, om den fortsat vil have afdragsfrihed.

Men hvis boligen er belånt med mere end de 80 procent, vil den enkelte familie ikke nødvendigvis få noget valg.

Hos Nordea er det lån for fem milliarder kr., hvor afdragsfriheden udløber i år. Det drejer sig om små 5.000 boligejere.

Boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at de første afdragsfri lån allerede er udløbet, Det skete, da vi kom ind i det nye år.

»Det er vores forventning, at størstedelen af boligejerne vil forlænge deres afdragsfrihed. Der findes stadig en gruppe, som vælger at påbegynde afdrag på hele eller dele af lånet. Det anbefaler vi, at man gør, hvis gældsgraden i boligen er høj,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Derved minimerer boligejeren risikoen for at stå i en situation, hvor han bliver stavnsbundet til sin bolig som følge af, at gælden i boligen er højere end værdien,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Begynd afdragsbetalingen

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig er helt enig. Han påpeger, at den store pukkel af afdragsfri lån først blev optaget fra 2005 og frem. Men selv om det varer et par år, inden afdragsfriheden på disse lån udløber, mener Christian Hilligsøe Heinig, at alle boligejere med de omdiskuterede afdragsfri lån skal bruge det nye år til at ændre strategi.

»Det kan være en god idé allerede nu at påbegynde afdragsbetalingerne og dermed drage nytte af de rekordlave renteniveauer,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

»Det er værd at erindre, at de rekordlave renter automatisk betyder, at afdragsbetalingerne på lånet udgør en relativt stor del af den samlede månedlige betaling. Dermed sættes turbo på afbetalingen af gælden,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der fremhæver, at en del danskere over de kommende år skal indstille sig på at blive tvunget til at afdrage på deres lån.

Find besparelser

De afdragsfri lån blev indført under stor debat og har flere gange været udsat for kritik. Men blandt de danske boligejere er de populære, og over årene har stadig flere taget lånene.

De seneste tal viser, at lidt over halvdelen af de nye lån bliver taget som lån uden afdrag.

Danmarks Nationalbank lavede i sin seneste kvartalsoversigt en analyse af udbredelsen af lånene. Resultaterne viser, at familier hvis ældste medlem er under 40 år og familier med medlemmer over 65 år har en større andel af deres lån som afdragsfri end andre familier.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen bakker op om realkreditinstitutternes udsagn om, at tiden er kommet til at få høvlet af på boliggælden.

»Det gælder om at tage bestik af familiens økonomiske situation. Hvis man har luft i økonomien, er det godt af få afdraget på gælden. Alle lån skal afdrages, og jo hurtigere, man kommer i gang, desto hurtigere får man friværdi i boligen,« siger Morten Bruun Pedersen.

»Hvis man ikke kan afdrage, er det en god idé at prøve at finde en besparelse i familiens budget, så man kan komme i gang med det. Jeg tror dog ikke, at der er så mange, som kommer i problemer her i år,« siger Morten Bruun Pedersen.

Uafhængig økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg tror heller ikke, at ret mange boligejere kommer i vanskeligheder i 2013 på grund af udløb af afdragsfrihed.

Men de, der gør, skal gå i gang med en forhandling med deres realkreditinstitut.

»De kan eventuelt prøve at lave en aftale om kun at afdrage på 60 procent af lånet og fortsætte med afdragsfrihed på resten. Det vil gøre den økonomiske belastning mindre. Realkreditinstitutterne vil være interesserede i at få nogle løsninger, der kan hjælpe den enkelte boligejer,« siger Kim Valentin

Begynde hurtigst muligt

Han påpeger, at for dem, der selv kan vælge, vil det for nogen være en god idé at begynde at afdrage hurtigst muligt. Mens det for andre ikke vil være det.

»Det kommer an på, hvor de er i livet. Hvis der er tale om pensionister, kan det være bedst bare at have så meget likviditet som muligt. Men hvis man er et sted, hvor man kan spare op, kan det være godt at begynde at betale af på sine lån hurtigst muligt,« siger Kim Valentin.

»Derved bliver ens privatøkonomi ret hurtigt mindre følsom over for udviklingen i renten,« siger Kim Valentin.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen