Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

bg
Se listen over dem, der landede på denne uges op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens nedture

Berts svære balance

Artiklen fortsætter under billedet
Vestas-formand Bert Nordberg
Vestas-formand Bert Nordberg. Foto : Bo Amstrup

Seniorgossipperen er i sit ondsindede hjørne i denne uge. Og derfor ryger Vestas-formand Bert Nordberg en tur på nedturslisten. Egentlig kunne den store svensker fra Malmø sådan set få en tur både på opturs- og på nedturslisten. Regnskabet og dermed afkastet til aktionærerne på generalforsamlingen i denne uge var det bedste nogensinde. Altså optur.

31BUSvestas1-194805.jpg

Men-men: Nedturen, som skygger alt for meget over de gode tal i vindmøllebiksen, skyldes Bert Nordberg & Co.s passive håndtering af de mange problemsager i Vestas. Og ja, det er imagemæssigt svære sager, når lykkeriddere går på jagt i Vestas-land, men en formands opgave indebærer også at håndtere irriterende lykkeriddere. Nordberg og hans ledelsesteam har foreløbig valgt en strategi med at være tavs udadtil og så ellers håndtere sagerne bag lukkede døre. Måske fornuftigt set ud fra et juridisk synspunkt, men næppe ud fra et branding- og imagesynspunkt.

Grubler Hjort?

Artiklen fortsætter under billedet
Claus Hjort Frederiksen
Finansminister, Claus Hjort Frederiksen. Foto : Søren Bidstrup

At være minister er en både fornem og magtfuld position i Danmark. Og at være finansminister, sådan som Claus Hjort Frederiksen (V) er det, overgår næsten statsministeren på magtbarometeret. Lige p.t. er der dog ikke meget at grine af, vel i realiteten en taberpost. For hvordan pokker får Hjorth enderne til at nå sammen i et statsbudget, som bliver presset og trykket fra alle sider

Dong beholder olieforretning

Statens udgifter har det med at stige år efter år. Krav og ønsker står i kø, og det er ministerens opgave at sige nej, holde døren lukket – altså være en bisse. Den del af opgaven skal Hjorth Frederiksen nok klare. Problemet for ministeren er, at han p.t. ingen hjælp får fra konjunkturerne, Danmark er på vej i bakgear.

Finansministeren må indrette sig efter en alt for langvarig lavkonjunktur, som bare fortsætter og fortsætter. So what to do, Grubler Hjort?

Håkans stille exit i Lundbeck

Artiklen fortsætter under billedet
Håkan Björklund.
Lundbeck fik lempet sin formand, Håkan Björklund. Foto : Liselotte Sabroe

Pillevirksomheden Lundbeck fik lempet sin formand, Håkan Björklund, stille og roligt ud ad bagdøren uden det store postyr. Ligesom Lundbeck i sin tid fik lempet sin direktør Ulf Wiinberg – forholdsvis stille og roligt – ud ad bagdøren, da Wiinberg trådte forkert. De er gode til det i Lundbeck – det med at lempe folk ud uden det store postyr.

Gossipperne hører i øresneglen, at kapitalfondsmanden Håkan Björklund og hovedaktionæren Lundbeckfonden ikke længere var på bølgelængde. En sådan adskillelse foregår pænt og nobelt i bestyrelseskredse. Derfor hed det blot i indkaldelsen til generalforsamlingen, at »Håkan Björklund ønsker ikke genvalg«. Lundbeck-formanden har angiveligt fået det berømte vink med en tonstung vognstang.

Lars rasmussen

Ny formand i Lundbeck er Coloplast-topchef Lars Rasmussen. Håkan Björklund er i øvrigt fortsat med i Coloplast-bestyrelsen. Tænk at være en flue på væggen under den store navneleg i det system.

Ugens opture

Kassemester med positivt problem

Artiklen fortsætter under billedet
Søren
Søren Thorup Sørensen, der er topchef i Kirkbi, som er Lego-familiens bugnende pengetank. Foto : Sara Gangsted

Det kræver efterhånden en vis tyngde at holde låget på Lego-familiens pengekasse lukket.

For Lego-familiens pengetank, Kirkbi, fortsætter med at hive milliarder hjem i imponerende tempo, og det giver udfordringer – af den gode slags – for selskabets direktør, Søren Thorup Sørensen.

LEGO-RESULTS/

Søren Thorup kom til Kirkbi for snart mange år siden, og hans muligheder har ændret sig hastigt i takt med, at Lego går stadig bedre og derfor sikrer stadig større indtægter i Kirkbi – indtægter, som skal sendes i arbejde.

Søren Thorup Sørensen er tilbage på toppen for chef for Lego-

I 2015 tjente Kirkbi 13,4 mia. kr. Og hvis Kirkbi og Søren Thorup Sørensen fortsætter ad den hidtidige vej, så skal selskabet på opkøbsjagt i stor stil. Mon ikke man vil se opkøb snart igen. Og så har selskabet åbnet for samarbejder med kapitalfonde for at få adgang til nye store opkøb i udlandet. Sikkert er det kun, at Søren Thorup Sørensen får travlt, hvis man skal nå at »bruge« eller rettere investere nogle af de mange milliarder.

Spillet er i gang

Artiklen fortsætter under billedet
direktør for APM Terminals Kim Fejfer
Direktør for APM Terminals Kim Fejfer. Foto : CLAUS BJØRN LARSEN

Det er altid spændende at følge med i og tolke på, hvad der sker i A.P. Møller – Mærsk. Det er jo en virksomhed, som mange danskere har følelser for. Og lige p.t. er der særlig grund til at følge med i udviklingen.

For det er trange tider i selskabet, omend det stadig tjener penge. Men selskabets containerrederi er ude i en kamp mod lave priser og overkapacitet. Samtidig har olieforretningen det uhyre svært med lave oliepriser og problemer med at få investeringerne i nye felter til at hænge sammen.

Billede

Derfor kan året ende med et underskud i selskabet, og den slags åbner selvsagt for alle slags spekulationer – herunder om der skal ske udskiftninger på ledelsesgangen.

Så når direktør for APM Terminals Kim Fejfer forleden fik lov til og kunne fortælle om et nyt storprojekt i Nordafrika, viser det, at han og selskabet er noget, APM-bestyrelsen tror på. Der er blevet længere mellem den type projekter i Mærsk. Derfor får Kim Fejfer plusser i sin bog.

Forandring in progress

Artiklen fortsætter under billedet
Coop-direktør Peter Høgsted
Coop-direktør Peter Høgsted. Foto : Niels Ahlmann Olesen

Coop-direktør Peter Høgsted har sat gang i et langt sejt træk i den store detailkoncern. Høgsted kom til Coop for et par år siden bl.a. med en fortid fra Ikea, og han fik på en og samme tid en både stor og diffus opgave.

For han skulle få forbrugerne til at se på andet end pris, når de køber ind – hvilket må siges at være en stor opgave blandt prisbevidste danske forbrugere. Coops butikker – og det generelle image – skulle i stedet kendes som stedet for god fødevareetik, stedet, hvor alt handler om god mad. Og samtidig skulle han sikre, at Coop kunne stå den økonomiske distance i forhold til konkurrenter som Dansk Supermarked.

COOPs Topchef Peter Høgsted

Meget er siden sket, og torsdag fik Høgsted og Coop anerkendelse for, at man gør forsøget – og er nået et stykke af vejen, da Coop fik dansk detailhandels fineste pris, MMM Prisen.

Om kort tid får vi endnu et vigtigt tegn på, om Peter Høgsted og Coop er ved at lykkes med opgaven over for forbrugerne. Så afleverer selskabet nemlig sit regnskab, og tal har det jo med ikke at lyve.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen