Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

Forsidebillede

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens nedture

 

Nina, Kære Nina

Artiklen fortsætter under billedet
Nina Smith
Den 60-årige økonomiprofessor Nina Smith har fået en dårlig start som fornyer af demokratiet i Nykredit. Foreløbig har hendes medlemmer alene kunnet konstatere, at den nye formand står for uigennemskuelige prisforhøjelser i den tunge ende. Foto: Thomas Lekfeldt. Foto : Thomas Lekfeldt

Allerede inden Nina Smith har sat sig i formandsstolen i Foreningen Nykredit som tillidsmand for de 300.000 medlemmer og boligkunder i Nykredit-butikken, er Fanden løs i Laksegade. Den 60-årige økonomiprofessor har fået en dårlig start som fornyer af demokratiet i Nykredit. Foreløbig har hendes medlemmer alene kunnet konstatere, at den nye formand står for uigennemskuelige prisforhøjelser i den tunge ende.

Hidtil har ingen (som i ingen) interesseret sig for styreformen i Nykredit. En sovende celle. Men pludselig er cellen vågnet op til dåd, kun for at konstatere, at demokratiet i Foreningen Nykredit mere er af navn end af gavn. Planen er, at Nina Smith skal overtage formandstjansen i foreningen i næste uge, og derfor blev det også hende, der skulle lægge sig gode navn og rygte til de markante ændringer i Nykredit. Nina Smith skulle med al sin goodwill i bagagen op på den berømte ølkasse. Det er ikke lykkedes. Pyha, nu er det op ad bakke.

BM

Lampefeber

Artiklen fortsætter under billedet
Lars Nørholt
Direktør Lars Nørholt fra den hastigt voksende lampevirksomhed Hesalight i Roskilde bevæger sig unægtelig så tæt på kanten af dårlig forretningsskik som overhovedet muligt. Foto: Pressefoto.

Pinligt eller plat? Begge dele faktisk. Direktør Lars Nørholt fra den hastigt voksende lampevirksomhed Hesalight i Roskilde bevæger sig unægtelig så tæt på kanten af dårlig forretningsskik som overhovedet muligt. I bedste fald har han pyntet sig med lånte fjer, i værste fald bevæget sig ud over, hvad der er etisk forsvarligt.
Hesalight og Lars Nørholt har i en hidsig kundejagt markedsført sig med en kundeliste, der talte nogle af landets største virksomheder, uden disse helt var klar over, hvad de var med i.

Dagblandet Børsen har beskrevet, hvordan disse kunder ikke selv var klar over, at de var kunder hos Hesalight. I første omgang fnyste Lars Nørholt arrigt af kritikken for at have pyntet sig med lånte fjer. Siden kom en mindre beklagelse. Midt i det hele er selskabets finanschef blevet sat på porten, og forretningsmodellen udfordret. Sager, der ikke pynter på renomméet.

Jims vakkelvorne stol

Artiklen fortsætter under billedet
Jim Pedersen
Jim Pedersen har for evigt indskrevet sig i dansk erhvervshistorie. Ikke for det gode, men som direktør og drivkraft i oliehandelsselskabet OW Bunker, der krakelerede få måneder efter en dollargrin bred børsnotering, som fyldte manges lommer. Foto: Kasper Palsnov. Foto : Kasper Palsnov

Jim Pedersen har for evigt indskrevet sig i dansk erhvervshistorie. Ikke for det gode, men som direktør og drivkraft i oliehandelsselskabet OW Bunker, der krakelerede få måneder efter en dollargrin bred børsnotering, som fyldte manges lommer. Og tilsvarende tømte investorernes lommer. Nu er Bagmandspolitiet klar med sigtelser på stribe, også mod Jim Pedersen.

Den tidligere oliekonge fra Nørresundby er uforstående. »Set fra min stol er sigtelsen uden indhold,« lyder det i et svar fra Jim Pedersen til finansmediet Finanswatch. Arhh, Jim Pedersen, ligefrem uden indhold. Så vidt gossipperne har forstået, forsvandt milliarderne, ja vel nærmest natten over. Ligesom i DRs fiktionsserie »Bedrag«. Jim Pedersen har været særdeles tavs, siden OW Bunker-sammenbruddet i november 2014. Gossipperne kan frygte, at Jim Pedersen nu er placeret på en trebenet skammel.

op- og nedture

Ugens opture

 

Dam spiller skak

Artiklen fortsætter under billedet
Anders Dam
Bank-direktør Anders Dam har altså gang i et regulært skakspil, hvor gevinsten ikke er et skak-mat, men derimod en rundbarbering af konkurrenten Nykredits topchef, Michael Rasmussen. Foto: Claus Fisker. Foto : Claus Fisker

Mon ikke de fleste har prøvet at spille dam på et skakbræt. Men Jyske Bank-direktør Anders Dam har altså gang i et regulært skakspil, hvor gevinsten ikke er et skak-mat, men derimod en rundbarbering af konkurrenten Nykredits topchef, Michael Rasmussen.

For mens Michael Rasmussen kæmper med at ­forklare de stigende bidragssatser til kunderne i Totalkredit (og de er altså svære at forstå – også for en gossip- junior­redaktør som undertegnede), så har Anders Dam, der jo sidder på magten i BRFKredit, straks udnyttet situationen til at sende BRF i offensiven med et træk, der indeholder løfter om prissænkninger og meget andet godt.

De fleste vil vide, at det er en dyr fornøjelse at være kunde i et realkreditinstitut. Men Anders Dam viser, at han forstår spillet om kunderne og forstår, at det handler om tillid – eller mistillid – og der vinder Anders Dam tydeligvis langt foran Nykredit-kollegaen.

gossip

Så flyver Engel igen

Artiklen fortsætter under billedet
Engel
»Med sit nye job som direktør i en del af den norske DNV-koncern tager Engel et skridt tilbage efter Vestas-nedturen.« Foto: Erik Refner. Foto : Erik Refner

Hold op, hvor har Ditlev Engel optrådt mange gange på ugens vinder-taber-liste. Ja, altså mest på taberlisten, hvor han jo i sin sidste tid som Vestas-direktør var dybt begravet i en gevaldig nedtur, som pillede ham ned fra piedestalen, hvor han ellers stod godt placeret i lang tid. Derfor er det godt nu at kunne tilbyde ham denne plads på listen over ugens vindere.

For med sit nye job som direktør i en del af den norske DNV-koncern tager Engel et skridt tilbage efter Vestas-nedturen. Igen bliver hans fokus på energiverdenen, hvor han skal sælge serviceydelser til virksomheder over hele verden. Den slags kan Ditlev Engel altså – spændende at se, hvad han kan få ud af det.

Ditlev Engel var en stor stjerne i Vestas-tiden, og han gjorde uhyre meget rigtigt i Vestas. Men han blev også indhentet af en økonomisk virkelighed, som gjorde den sidste tid svær. Det må han ikke glemme, når han begynder i det nye job.

Manden med guldbukserne

Artiklen fortsætter under billedet
Kjeld Kirk Kristiansen
Kjeld Kirk Kristiansen og hans formue er kommet langt, siden man stod med en vaklende forretning for bare 10-12 år siden. Lego er stærkt og værdifuldt som aldrig før. Foto: CLAUS BJØRN LARSEN. Foto : CLAUS BJØRN LARSEN

Livet er ind i mellem svært som junior-gossip-redaktør. Ikke nok med, at det som sædvanlig er senior-chef­redaktør Hansen, der løber med de fede bonusser, men det er også undertegnede juniorredaktør, der står med de svære valg. F.eks. om, hvilken Lego-leder vi dog skal sætte på vinderlisten i en uge, hvor Lego-regnskabet igen-igen viste sig umådelig godt.

Jeg kunne have valgt Jørgen Vig Knudstorp som vinder, men vælger at kåre manden med guldbukserne, alias Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, som vinder.
Han står jo nu med en virksomhed, som vurderes til at have en værdi på omkring 150 mia. kr. Vi taler altså milliarder i flertal, bigtime.

Så Kjeld Kirk Kristiansen og hans formue er kommet langt, siden man stod med en vaklende forretning for bare 10-12 år siden. Lego er stærkt og værdifuldt som aldrig før, og det er da værd at fejre.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen