Berlingske Business

Se ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Seier
Overskrift
En af ugens mest omtalte personer, Saxo Bank-bossen Lars Seier Christensen, er et hot navn i gossipverdenen og skal selvfølgelig således optræde i spalterne i denne uge. Men som vinder eller taber?
 

Tidligere VW-topchef Martin Winterkorn, Coloplast-topchef Lars Rasmussen og Saxo Bank-bossen Lars Seier Christensen har fundet vej til den ugentlige liste over toperhvervsfolk, der klarede sig enten godt eller skidt. Se, hvor de placerer sig i denne uge.

Ugens nedture


Das autonedtur

Det kan godt være, at tyske Wolfsburg ligger lidt vel langt på den anden side af den dansk-tyske grænse. Det kan også godt være, at navnet Martin Winterkorn ikke tidligere for alvor ringede klokker hos de danske erhvervslæsere.

Men mon ikke de fleste nu ved alt om VW og en del mere om den nu tidligere VW-topchef Martin Winterkorn, der røg ud på r.. og albuer på grund af dieselgate, hvor VW har snydt med deres dieselbiler.

Winterkorn var den største i tysk erhvervsliv – lige indtil søndag, hvor han erkendte, at VW havde snydt. Tænk bare, nu, få dage senere, er han fortid og er blevet gået i vanære. Det er da en nedtur af dimensioner og én, der nok bliver svær at sluge for Dr. Winterkorn, der ellers har haft ry for at være nærmest pedantisk i sin tilgang til dét at være »lederen« i VW – manden der skulle vide og besstemme alt.

25BUSGERMANY-US-AUTOMOBILE-.jpg


Tag selv-bord?

Normalt er der sild på bordet, når man besøger Bornholm. I disse dage er det ikke sild, men en ikke mindre »speget« sag, som er på menuen.

Den fondsejede Bornholmer-fiskegigant Espersen er nemlig omdrejningspunkt i sagen, som involverer bl.a. advokat Vagn Thorup, som står til at modtage et stort millionbeløb på grund af et rundhåndet incitamentsprogram.

Han er bestyrelsesformand i et holdingselskab, som ejer et par emballageselskaber. De går sådan okay, og derfor skal bestyrelsen dele 60 mio. kr.

Det har fået en af Espersen-familiens efterkommere, Lars Espersen, til at klage til Erhvervsstyrelsen, hvor han fremhæver, at de mange millioner slet ikke matcher indsatsen.

Han kan have ret – og uanset hvad må man sige, at Vagn Thorup tager sig godt betalt for indsatsen som bestyrelsesformand.


Et bump af de store

Tre milliarder kroner. Vi lader beløbet stå et øjeblik.

Det er, hvad Coloplast netop har måttet hensætte i regnskabet, fordi man har amerikanske retssager kørende om mulige fejl ved et produkt.

Coloplast-topchef Lars Rasmussen kalder hensættelsen et »bump«, som ikke har reelt indhold. Det kan synes modigt – måske ligefrem overmodigt – når topchefen nu samtidig tager det formelle skridt at hensætte det store beløb.

Lars Rasmussen gør det klart, at man fra Coloplasts side gør alt for at indgå forlig i sagerne, og at regningen derfor vil blive af en ganske anden og meget mindre størrelsesorden end de tre milliarder. Men en amerikansk dommer presser på, og derfor har Coloplast måttet foretage den opsigtsvækkende hensættelse.

Vi må håbe – for Lars Rasmussen og aktionærerne – at han får ret i forudsigelserne. Men indtil da vil de tre milliarder jo hænge som et skarpslebent sværd over Coloplast og Lars Rasmussen.

Ugens opture


Lene danner skole

Der er sandt for dyden ikke mange kvinder, der stikker skosnuden frem i dansk erhvervsliv. En af dem, der trodser de kedelige statistikker, er Lene Skole.

Lene Skole oplever sin »anden ungdom« i business-toppen. Godt nok kom hun lidt uheldigt ud af Coloplast, hvor hun var økonomi- og finanschef, men hun er i færd med et gedigent comeback som adm. direktør for en af landets store erhvervsdrivende fonde, nemlig Lundbeck-fonden. Ud over jobbet som direktør for denne fond sidder hun som næstformand i Tryg, DONG, Falck, Alk Abello og fondens datterselskab, det børsnoterede Lundbeck A/S. Der er sket rigtigt meget omkring Lene Skole på det seneste. Lundbeck har fået en ny hardhitter i topchefstolen, nemlig Kåre Schultz.

Og fonden sidder pludselig også som betydende aktionær i noget så fjernt fra Lundbeckfonden som cement- og mineralkoncernen
FLSmidth. Er det simpelthen en helt ny strategi for Lundbeckfonden, som Lene Skole har taget ansvaret for at rulle ud? Vi får se.


En latte! 100 mio. kr tak

Måske du ikke kender Flemming Holm Knudsen fra Birkerød. Hvis ikke, kender du givetvis hans indtægtskilde, nemlig Café Norden ved Storkespringvandet midt på Strøget i København. Noget af en guldgrube for Flemming Holm-familien.

I al ubemærkethed har der imidlertid udspillet sig et efter danske forhold interessant slagsmål mellem cafeejer Flemming Holm og ejeren af ejendommen, milliardæren Troels Holch Povlsen fra Bestseller-koncernen.

Holch Povlsen har på et tidspunkt haft en aftale med den italienske modekæde Prada, som ville overtage lejemålet fra Café Norden, og Flemming Holm skulle således købes ud. Der var da også enighed om en afståelsessum på 60 mio. kr., men Flemming Holm hævede pludselig afståelseskravet til 100 mio. kr. Det har Prada afvist, og her står sagen så. Goddammit – der er guld i evnen til at lange caffe latte-kopper over disken på Strøget.


Seiers sejrsfest

Pyha, det har været en svær én. En af ugens mest omtalte personer, Saxo Bank-bossen Lars Seier Christensen, er et hot navn i gossipverdenen og skal selvfølgelig således optræde i spalterne i denne uge. Men som vinder eller taber?

Han dropper CEO-titlen og afviser at tage en bestyrelsespost, selv om han fortsat ejer 27 procent af banken. Det får de konspiratoriske gossippere til at tænke, at exit’en måske ikke er helt frivillig. At andre i ejerkredsen har spillet hard-ball efter miseren med det 700 mio. kr. store tab på schweizerfrancen.

Når Seier alligevel ender på vinderlisten – i denne uge – skyldes det, at han i den grad fik markedsført CEO-afskeden med Saxo Bank som en sejr. Der var ikke et øje tørt, og det er gossipperne fulde af beundring for. Den personlige branding har givet pote, respekt for det. Nu venter vi spændt på, hvad der måtte dukke op af historier fra Saxo Bank-baglandet i den kommende tid.

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen