Berlingske Business

Her er ugens bedste Business-gossip

Dong-sagen kan få konsekvenser for Bjarne Corydon
Arhh Corydon, det er ikke sådan gossipredaktionen husker den corydon’ske stædighed, da den politiske storm rasede efter statens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs. Det er nok en stramning at sige, at Corydon gav finansudvalgets medlemmer fingeren. Foto:

Se ugens op- og nedture.

Ugens nedture

Arhh Corydon, er det nu også rigtigt?
Jeg havde da heller ikke noget imod at lægge DONG-handlens papirer i finansudvalget. Frit citeret fra Bjarne Corydon (S) i denne uge.

Arhh Corydon, det er ikke sådan gossipredaktionen husker den corydon’ske stædighed, da den politiske storm rasede efter statens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs. Det er nok en stramning at sige, at Corydon gav finansudvalgets medlemmer fingeren. Den daværende finansminister lod dog i ganske klare vendinger forstå, at han ikke kunne risikere rigets økonomiske sikkerhed, hvis sladretanterne i finansudvalget fik et seriøst indblik i DONG-handlen. Altså økonomiske hensyn over demokratiske hensyn.

Det pudsige er, at Corydon næppe har noget at skjule. Det må være Jørn Hjorting-klappen, der er gået ned for Corydon. Pudsigt i øvrigt at embedsmændene i det magtfulde finansministerium nu pludselig godt kan finde argumenter for at lægge DONG-handlen i finansudvalget.

gossip

Peder må en tur i tørretumbleren
Novozymes’ ellers succesrige topchef Peder Holk Nielsen fik kærligheden at føle, da han fremlagde resultatet af anstrengelserne for første halvår. Aktien fik en regulær snitter og tabte 12 procent. Derfor må Peder Holk en tur på denne uges taberliste, der jo som bekendt er udtryk for dagsformen.

Spørgsmålet er, om Peder Holk & Co. kan ryste skuffelsen af sig og således ikke risikere at ende i bunden af C20-selskabernes superliga og dermed blive fondsbørsens svar på Brøndby i fodboldverdenen. Ingen tvivl om, at aktierne, herunder også Novozymes’ er ganske hårdt prisfastsat, og at der således løbende skal leveres positive overraskelser. Det er simpelthen de benhårde krav til Peder Holk. Nu er Novozymes ikke en del af Novo-familien for ingenting, og derfor er gossipperne overbeviste om, at Peder Holk selvfølgelig får styr på enzymerne og snart igen bevæger sig over på ugens vinderliste.

En røst fra Amagerbanken-graven
Tårnbys mangeårige borgmester, socialdemokraten Henrik Zimino, mener at have opskriften på at undgå krak i bankverdenen. Man skal bare lade syge banker leve, have forståelse for midlertidige problemer og dermed en udstrakt grad af tålmodighed. Og det lyder jo enkelt og umiddelbart rigtigt. Men, men, men – noget kunne tyde på, at Zimino ikke helt har taget det særlige tillidsaspekt i banksektoren med i sin bedømmelse. Zimino var med i Amagerbankens bestyrelse tilbage fra 1998 og dermed med som bevilgende bestyrelse af de mange overbelåningssager i banken. Indtil han sammen med den øvrige bestyrelse blev sat på porten i 2010; få måneder før Amagerbanken krakkede. Og ja, hvis kapitalgrundlaget ellers var stort nok kunne såmænd både Amagerbanken, Roskilde Bank og EBH Bank have overlevet. Ret skal være ret; Zimino peger selvfølgelig på et væsentligt element i den debat, nemlig spørgsmålet om hvad risikable udlån skal værdiansættes til. Der skal dog andre og bedre argumenter til at tale Amagerbanken sund og rask.

07BUSgosasip-Joern-Neergaar.jpg
LÆS MERE : Business Gossip

Ugens opture

Finansministerens servebold
Det var næsten bedre end at få serveret den perfekte servebold i tennis. Da den amerikanske DONG-medejer Goldman Sachs besluttede, at nu ville man på charmeoffensiv og derfor indvilligede i at fremlægge alle dokumenter i og omkring det omstridte køb af aktier i DONG, serverede man samtidig den perfekte chance for den nye og tidligere finansminister, Venstre-kæmpen Claus Hjorth Frederiksen.

For med et lille praj på forhånd fra Goldman Sachs kunne ministeren gøre sig klar på udviklingen og samtidig beslutte, at han da intet havde imod at fremlægge papirerne for Folketingets Finansudvalg.

Det er en alvorlig begmand til hans forgænger, Bjarne Corydon, der havde presset sig op i et hjørne, hvor han sagde nej til alt. Så nu fremstår Frederiksen som åbenheden selv.

Flyvende milliardær
Martin Møller Nielsen. Jeg nævner lige navnet igen; Martin Møller Nielsen. Han er Danmarks seneste milliardær, efter at han tidligere på ugen lokkede et stort antal milliarder op af lommerne på Lego-familiens pengetank, Kirkbi og kapitalfonden EQT.

De to selskaber køber halvdelen af aktierne i flyudlejningsselskabet Nordic Aviation Capital, som Martin Møller Nielsen med base i Billund på godt tyve år har gjort til en betydelig aktør, når det gælder ejerskab af og udlejning af fly til flyselskaber, der ikke selv vil binde penge i at eje fly.

Salget er endnu et bevis på, at der er masser af muligheder for at blive millionær – eller endda milliardær – i lille Danmark. Det kræver bare, at man finder nichen – og går benhårdt efter at få succes.

Anders Dam

Rebiens surftur
Hvis sommeren ellers bragte dig nær en varm strand, prøvede du måske at surfe på bølgerne. Du ved, at du skal ramme det øjeblik, hvor bølgen bryder, og hvor brættet suser gennem vandet i perfekt harmoni med bølgen.

Lidt sådan må Novo-boss Lars Rebien Sørensen føle det p.t., efter at han i ugens løb afleverede et glimrende halvårsregnskab, blandt andet indeholdende en opjustering.

Det er vanskeligt at få øje på, hvornår bølgen mister kraft for Novo Nordisk. For med nye produkter på vej – ikke mindst på fedmeområdet – er der nye ben at stå på, som næsten kun kan sikre solide indtægter også lang tid fremover.

Så nok brokkede Rebien Sørensen sig over et nærigt dansk sundhedsvæsen, men han kan omvendt glæde sig over, at de udenlandske kunder ikke kan få nok af midlerne fra Bagsværd.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen