Berlingske Business

Her er ugens bedste Business-gossip

gossip

Det går op og ned i dansk erhvervsliv. Nyhedsredaktør Peter Suppli Benson tager dig med gennem ugens op- og nedture.

Ugens opture

Græder hele vejen i banken

Ja altså, overskriften er faktisk Kent Kirks egen. Vi taler Kent Kirk, tidligere minister og kendt Esbjerg-fisker – manden der satte sig op mod bl.a. Storbritanniens fiskekvoter engang i 1970erne.
I dag er han ikke længere minister, men kontakten til søen har han ikke mistet – tværtimod.
For Kent Kirk er en af de oprindelige ejere af off-shore-rederiet Esvagt, som netop er blevet solgt til en kapitalfond for mere end fire milliarder kroner.
Den store aktionær i rederiet var A.P. Møller - Mærsk, men Kent Kirk og hans gamle stifter-kolleger har udsigt til store trecifrede milliongevinster, når selskabet sælges.
Men faktisk ønskede Kent Kirk og kollegerne slet ikke at sælge. De elsker »deres« rederi, og kun fordi »store« Mærsk insisterede, sker det nu. Derfor vil Kirk græde hele vejen hen i banken, når han skal indløse den store gevinst. Mon ikke han kommer over det, og mon ikke pengene igen kommer i arbejde – i Esbjerg og på søen.

Mols Liniens styrmand

Der skal være plads til nye vindere på gossiplisten. Og selv om nåleøjet er snævert, så lykkedes det i denne uge debutanten Søren Jespersen fra Mols Linien at kile sig ind det eksklusive selskab.
Søren Jespersen ... Mols Linien ... hvem er han, kan man spørge? Men han er manden, der på nogle år har hevet Mols Linien tilbage fra kanten af kollaps til et nu overskudsgivende rederi med ny tro på livet. Faktisk er vendingen så markant, at selskabet efter år med en ejerkreds, som ikke reelt ønskede at blive i ejerkredsen, men som ikke kunne få penge for deres aktier, nu har solgt rederiet til en kapitalfond.
Det er godt arbejde af Søren Jespersen, direktøren med en fortid i bl.a. SAS og DFDS, der har hevet selskabet op af sumpen og nu forhåbentlig får en ejer, som også for alvor vil investere i udviklingen af selskabet – og som i bund og grund har lyst til at eje færgerederiet.

 

En vinder med skrammer

Som juniorredaktør må man forstå at udnytte friheden, når gossipredaktionens hårdtslående seniorredaktør Hansen er ude at lege. For lege gør redaktør Hansen som den store »motor«, altid forrest i Rynkeby-feltet i retning mod Paris i disse dage.
Den indsats gør seniorredaktøren til en ægte vinder – om end formentlig med en øm bag – og lidt det samme gør sig gældende for Atea-direktør Morten Felding.
For Atea står jo midt i bestikkelses-stormen, og den er ikke køn – heller ikke for Morten Felding.
Men mon ikke han glædes, og skrammerne fra sagen er lidt lettere at leve med, efter at statens indkøbsorganisation onsdag besluttede at lægge en ny ordre til Atea på 420 mio. kr.?
Set udefra kan ordren synes besynderlig – men den er styret af et udbud, som Atea vandt. Tilbage står at håbe – undskyld kræve – at Atea dropper den tidligere fremgangsmåde overfor kunderne. Den er ikke acceptabel.

Ugens nedture

Frygt for mavelanding

I rigtig mange år har Billund Lufthavn været en sand vinder. De seneste år med Kjeld Zacho Jørgensen som direktør for den store lufthavn, som er vokset og vokset og er blevet stadig vigtigere for Vest-Danmark.
En del af forklaringen på vokseværket har været, at omstridte Ryan-air for flere år siden gjorde Billund til et hub, altså et omdrejningspunkt for ruter ud af Billund – en beslutning, der fik antallet af ruter og passagerer til at vokse massivt.
Derfor er det nok med en vis bæven, at Kjeld Zacho Jørgensen i disse dage kan følge den stadig mere intense strid mellem fagforeningerne og Ryanair.
For mens fagforeningerne i København er klar til konflikt med Ryanair, er man driblet uden om det problem hidtil i Billund.
Men nu trues Billund af, at konflikten flytter over Storebælt og til det jyske, hvor kunder og lufthavn risikerer massiv uro på grund af spillet om Ryanair.

Ikke ligefrem skønsang

Det er sin sag at ende med aben siddende på sin skulder. For dem, der endnu ikke har prøvet det, kan man bare spørge den tidligere chef for Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, der tidligere i år måtte gå efter den såkaldte Eurovision-skandale.
For ikke nok med at han måtte gå, nu har Erhvervsstyrelsen ydermere bedt statens advokat, Kammeradvokaten, vurdere, om der er personer i Wonderful, som skal stilles til ansvar for brud på fondsloven, og om de kan straffes.
Det er en skidt sag for Lars Bernhard Jørgensen. Han – og organisationen – blev overmatchet af opgaven med Eurovision, hvilket endte med at koste dyrt i både penge og job. Samarbejdspartneren DR var til at »kontrakte« sig ud af potentielle problemer, en evne Wonderful Copenhagen ikke matchede. Derfor er aben endt hos bl.a. Lars Bernhard Jørgensen.

 

Med kniven for struben

De nåede lige akkurat at dreje nøglen, smide håndklædet og overgive sig – ellers havde Finanstilsynet gjort det for dem.
Vi taler om den jyske minibørs, GXG Markets, som med Henrik Kaspersen i spidsen i nogle år har forsøgt at skabe en slags mini-børs, hvor små vækstvirksomheder kunne hente ny kapital i en tid, hvor de ellers mødte lukkede døre fra den etablerede kapital.
Men med ord som »grov forsømmelighed« og »tilsidesættelse af egne regler«, var Finanstilsynet forleden milimeter fra at lukke GXG Markets – en lukning, der alene blev forhindret ved, at Henrik Kaspersen og Co. selv smed håndklædet.
Vi kender ikke hele historien bag lukningen, men ingen kan bruge en minibørs, hvis den ikke kører efter reglerne. Omvendt er det synd for småvirksomhederne, der fortsat har brug for alternative steder at hente kapital.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen