Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Undgå at dit dankort spærres i forbindelse med din ægtefælles dødsfald

Node Image Upload colourbox12683155

Økonomisk umyndiggørelse rammer alt for mange danskere, når ægtefællen dør
Fælleskontienes dankort spærres, der kan ikke umiddelbart hæves penge til huslejen, og den efterladte skal ikke kun kæmpe med sorgen, men også med at få en dagligdag til at fungere mens arvingerne og skifteretten og boets eventuelle advokat arbejder på at opgøre boet.

Ifølge Danmarks Domstole, går der typisk 3 – 4 uger, før skifteretten indkalder til det første møde, og der går endnu længere tid inden boet er gjort op. Er der formuefællesskab i ægteskabet skal både førstafdødes formue og længstlevendes egen formue indgå i boets beregninger.

Bliv boende i huset efter din ægtefælles død
Blandt de spørgsmål, som oftest stilles af ægtepar, er spørgsmål om, hvordan den efterladte kan blive boende i huset, få økonomien til at hænge sammen og sikre en tryg tilværelse efter ægtefællens død.

”At skabe tryghed for den efterladte står højt på ønskelisten, når ægtepar og ugifte samlevende kommer for at få oprettet et testamente. Det kan være en god ide for ægtefæller tillige at overveje oprettelse af ægtepagt i kombination med oprettelsen af testamente, hvilken evt. kan sikre særeje for længstlevendes egne aktiver, således at disse ikke længere indgår i dødsboet. Ofte er ægtefællerne slet ikke klar over de fordele, som kan ligge i, at oprette særeje” siger arveretsadvokat Lisbeth Egede Andersson fra Alliance Advokater. Oprettelsen af ægtepagt kræver dog konkret rådgivning og formuegennemgang.

”Har længstlevende særeje for ens egne aktiver, betyder det, at den del, som længstlevende ejer, ikke længere indgår i dødsboet. Det betyder, at man har adgang til ”egne” værdier og frit kan disponere efter ægtefælles død”, forklarer Lisbeth Andersson, også under dødsboskiftet.

”Tidligere var det god latin at sidde i uskiftet bo, men sådan er det ikke nødvendigvis længere. I dag bør man overveje at sikre sig, inden uheldet er ude, hvilket mange ægtefæller gør ved en kombination af ægtepagt med kombinationssæreje og testamente”, fortæller arveretsadvokaten.

I nogle tilfælde kan et kombinationssæreje endvidere have den fordel, at skattepligtige dødsboer bliver konverteret til skattefrie dødsboer, da den del af ægtefællernes formue, som skal regnes med i boets opgørelse bliver mindre, hvorved boets formue derved i nogle tilfælde kan komme under grænsen for skattepligtige dødsboer. Dette kan få stor betydning ved betaling af avanceskat af boets aktiver og for valget af skiftet eller uskiftet bo.

Begunstiges længstlevende ægtefælle mest muligt i forhold til førstafdødes børn, kan boet skiftes af ægtefællen ved kun at skulle udbetale 1/16 ud af førstafdødes formue til børnene, mod ¼ af ægtefællernes samlede formue, såfremt der ikke oprettes testamente og ægtepagt.

Derved skabes der i mange tilfælde et økonomisk grundlag, som gør, at den efterladte ægtefælle kan blive boende i huset uden nødvendigvis at skulle sidde i uskiftet bo.

”For rigtig mange ægtepar kommer dette som en kæmpe overraskelse. De fleste har hørt, at et uskiftet bo er den bedste løsning, men sådan er det ikke altid”, slutter arveretsadvokat Lisbeth Andersson fra Alliance Advokater, som også holder kurser i at planlægge arven hensigtsmæssigt.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen