Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Undgå arbejdsulykker med rettidig omhu

Node Image Upload shutterstock_569159842

Fald fra stilladser er ofte skyld i alvorlige arbejdsulykker, men de kan i mange tilfælde undgås ved at tage sig de nødvendige forholdsregler.

Det er kort før fyraften en fredag eftermiddag. En tømrerlærling er i færd at lægge et nyt tag, og han er ved at fastgøre en presenning over det for at afslutte dagens arbejde og holde weekend. Han springer fra taget ned til det øverste stilladsdæk for at få bedre fat. Men han mister balancen, og fordi stilladset ikke er forsynet med et rækværk, styrter han ned. Han får omfattende skader, men slipper med livet i behold. Der går mere end fem uger, før han er tilbage på arbejde.

Mange arbejdsulykker
Ovenstående er et tænkt eksempel, men det kunne sagtens være virkelighed. Ifølge tal fra Arbejdstilsynet sker der hvert år i snit 3097 arbejdsulykker under kategorien ”fald til lavere niveau”. I gennemsnit koster 12 af dem en person livet. Langt de fleste af de mest alvorlige ulykker skyldes uheld i forbindelse med stilladsarbejde. Men de kan i mange tilfælde undgås ved at følge gældende forskrifter og lovgivning samt ved at udvise såkaldt ”rettidig omhu”.

Arbejdstilsynet anbefaler følgende:

  1. Opstil kun stilladser med brug af uddannet personale. - Det er vigtigt altid at få uddannede folk til at opstille et stillads, så du er sikret, at alt er fæstnet og opbygget korrekt. Helge Frandsen A/S er et af de firmaer, der arbejder professionelt med udlejning og opsætning af sikkerhedsgodkendte stilladser.
  2. Opstil kun stilladser på bæredygtigt underlag - Det er vigtigt at sikre sig, at underlaget er egnet til at bære et stillads. Det vil sige, at det skal være jævnt og stabilt og kunne bære vægten.
  3. Fastgør stilladset forsvarligt. - Sørg for at fastgøre det forsvarligt i takt med, at det stilles op – det vil sige, at der skal være adgangsveje til alle arbejdsdæk, rækværk og fastgørelser.
  4. Lovpligtig skiltning - Det er vigtigt at forsyne stilladset med den lovpligtige skiltning om for eksempel maksimal belastning og hvilke opgaver, stilladset er beregnet til at klare.
  5. Udvis rettidig omhu - Rigtig mange ulykker kan undgås ved at udvise rettidig omhu. Det indebærer, at man altid sørger for at holde stilladset rent og ryddeligt og løbende eftertjekker stilladset og sørger for, at alt fungerer, som det skal.

 

Arbejdsulykker koster dyrt
Udover de store menneskelige omkostninger der er ved arbejdsulykker, så kan det koste virksomheder rigtig dyrt, når der sker så mange ulykker på arbejdspladsen. De i gennemsnit mere end 3000 ulykker årligt medfører alle mindst én sygedag, men i langt de fleste tilfælde væsentligt flere.

Det tilsyneladende ufarlige
Udover stilladser involverer de fleste arbejdsulykker det, som Arbejdstilsynet kategoriserer som ”det tilsyneladende ufarlige”.  Det vil sige ulykker, der skyldes helt banale og hverdagsagtige situationer som for eksempel stiger eller en våd plet på gulvet. De mest alvorlige ulykker kan opstå, selvom årsagen skyldes noget så simpelt som at miste balancen, træde skævt eller snuble. Men selvom ulykkerne skyldes det, vi normalt ikke regner for noget, så kan det stadig forebygges ved hjælp af rettidig omhu.

De farligste erhverv
Hvis man kigger på tallene, er landbruget det langt farligste erhverv med i alt 26 dødsfald i perioden fra 1994 til 2002. 222 arbejdsulykker blev betegnet som alvorlige. På andenpladsen kommer murer-, tømrer- og snedkerbranchen med 16 dødsfald i samme periode. 536 personer kom ud for alvorlige ulykker. På tredjepladsen kommer jord-, beton- og anlægningsarbejde med 12 dødsfald i perioden 1994 til 2002. 483 personer inden for denne branche kom alvorligt til skade.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen