Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Teenageforældre bør tjekke bilforsikringen

Node Image Upload if_17aar_korekort

Er der store teenagere i husstanden, er det næppe gået deres næse forbi, at der ved årsskiftet trådte en lovændring i kraft, der betyder, at 17-årige nu kan få kørekort. Faktisk kan de allerede påbegynde undervisningen, når de 16 år og 9 måneder. Der er i første omgang tale om en 3-årig forsøgsordning, og den 17-årige skal, frem til han eller hun fylder 18 år, køre med en erfaren bilist som ledsager.

Hvis en 17-årig er fører af en bil, vil bilens forsikring som udgangspunkt dække på samme måde, som hvis enhver anden med gyldigt kørekort kører den. Fra forsikringsselskabet If peger man dog på et par punkter vedrørende risikoforandring, som teenageforældre bør være opmærksomme på, inden deres 17-årige sætter sig bag rattet. Ellers kan der opstå kedelige overraskelser, hvis bilen skulle blive skadet.

- Mange bilister har i dag en reduceret pris på deres bilforsikring, fordi bilen ikke anvendes af unge under 25 år. Så hvis det sker, at en ung under 25 år påfører en skade, er der en forhøjet selvrisiko. Hos If drejer det sig om 5.000 kr. udover den selvrisiko, der allerede er oplyst på policen, forklarer Thomas Larsen, produktchef i Motor hos If Skadeforsikring.

- Hvis man ved, at bilen vil blive brugt med en ung fører bag rettet, gælder det derfor om at kontakte sit forsikringsselskab og få tilføjet forsikringen, at bilen også anvendes af unge under 25 år, siger Thomas Larsen.

Ejeren skal derudover være opmærksom på, at der tillægges en ekstra selvrisiko på 1.000 kr., hvis bilen bliver skadet af andre end personen, som har købt forsikringen, dennes ægtefælle/samlever eller en person, som står som registreret bruger af bilen.

Det er den 17-årige førers ansvar, at den erfarne ledsager kender de krav, der knytter sig til at være ledsager. Færdselsstyrelsen har udarbejdet en ’Ledsagerblanket for 17-årige’ som If anbefaler, at både ledsager og den unge fører udfylder før kørslen. Blanketten kan bl.a. downloades på if.dk/17aar. Dermed er der dokumentation for, at den 17-årige har oplyst ledsageren om kravene, samt at ledsageren er orienteret om kravene, hvis det skulle blive aktuelt. Der er ikke krav om familiære relationer mellem fører og ledsager.

Det er ikke tilladt at køre uden ledsager, før man fylder 18 år. Vælger den 17-årige alligevel at gøre det, er bøden minimum 3.000 kr., og kan forhøjes, hvis det sker flere gange. Ligeledes tilfalder bøderne den 17-årige, hvis han eller hun kører for stærkt eller over for rødt.

Krav til ledsagere for 17-årige bilister

  • Du skal være minimum 30 år.

  • Du skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (alm. bil) i de seneste 10 år – og det skal stadig være gyldigt. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget. Du skal medbringe dit kørekort under kørslen.

  • Du skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen, hvis den 17-årige ikke ønsker at køre længere. Du må således ikke have en promille over 0,5, ikke have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt.

  • Det er din opgave at give råd og vejledning til den 17-årige og hjælpe ham/hende med at bevare overblikket på turen. Men det er den 17-årige der har ansvaret for kørslen og er juridisk fører af bilen.

  • I må kun køre i Danmark.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen