Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Sultne investorer trodser det høje prisniveau

Node Image Upload 620x350_lars_hansen_artikel-1

Krystalkuglen har været i spil, og EDC Erhvervs Forventningsanalyse afslører et travlt 2017 med forventede prisstigninger og en fortsat, tilsyneladende umættelig efterspørgsel på investeringsejendomme. Det bekræftes af tre af landets mest aktive aktører, M. Goldschmidt Ejendomme, NREP og CASA.

2016 havde den største omsætning af erhvervs- og boligudlejningsejendomme i flere år, men 2017 tegner ifølge EDC Erhvervs Forventningsanalyse til at slå rekorden. Inden for visse segmenter er udbuddet mindre end efterspørgslen, og priserne forventes generelt at stige yderligere. Det skræmmer ikke investorerne, der i undersøgelsen lufter betydelig optimisme. 9 ud af 10 investorer forventer således at investere yderligere i fast ejendom i 2017, mens over halvdelen vil øge investeringerne næste år i forhold til i år.

Boligudlejningsejendomme hitter
I Forventningsanalysen er boligudlejningsejendomme stadig det største hit, hvor 3 ud af 4 forventer at investere i netop dette segment.

En af hovedstadens store ejendomsinvestorer, M. Goldschmidt Ejendomme, er blandt de ekspansionslystne. Selskabet opkøbte tidligere i år en portefølje af boligudlejningsejendomme samt et hotel af Jeudan og udtalte i den forbindelse, at man står klar til mere, når ’de rigtige ejendomme kommer’.

Handlen med Jeudan var blot en blandt flere sidste år. Opkøbene fulgte selskabets strategi med et primært fokus på Storkøbenhavn.

”Vores ambition er fortsat at udvide ejendomsporteføljen af velbeliggende ejendomme i Storkøbenhavn, som har potentiale til en driftsoptimering både på indtægts- og omkostningssiden. Fremadrettet forventer vi en relativ stabil udvikling i vores kerneområde, blandt andet fordi vi på nuværende tidspunkt ikke ser væsentlige ændringer i de makroøkonomiske forudsætninger,” siger Søren Bjørn Hansen, investeringsdirektør i M. Goldschmidt Ejendomme.

Efterspørgslen trækker provinsen med
Forventningsanalysen for 2017 afdækker også en stigende interesse for områder uden for landets største byer blandt ejendomsinvestorerne. Det kan begrundes med muligheden for et større afkast og den generelle, økonomiske vækst i samfundet. Denne trend er M. Goldschmidt Ejendomme også med på, trods det erklærede fokus på primært at engagere sig i Storkøbenhavn.

”Vi har også investeringer i provinsen, blandt andet en meget stor ejendom i Ringsted med 320 lejligheder. Vi glæder os naturligvis over den øgede interesse i at investere uden for Storkøbenhavn, som netop er præget af et lille udbud og mange købere, så vi ser det som naturligt, at investorerne søger udenfor deres kerneområder,” siger Søren Bjørn Hansen.

Acceleration i efterspørgslen
Særligt efter sommerferien i år eskalerede interessen i markedet markant. I Midt- og Nordjylland er der således for første gang siden 2008 tale om egentligt udlejers/sælgers marked. Det vil sige færre emner til salg/leje, end virksomheder og investorer efterspørger.

”Markedet går rigtig godt og stabilt opad. Transaktionsvolumen er steget i alle målinger. Det store volumen er kommet fra meget store, enkeltstående transaktioner, men også antallet af transaktioner på mindre boligudlejningsejendomme til mellem 10 og 30 mio. er voldsomt opadgående,” siger investeringschef i EDC Erhverv, Aarhus, Steen Storgaard Møller.

Accelerationspunktet over sommeren kan efter Steen Storgaard Møllers mening hænge sammen med en tiltagende accept af, at det høje prisniveau er realistisk og stabilt på længere sigt.

”Der bliver virkelig handlet meget. Også efterspørgslen i området omkring Aarhus er stor, men det er som om, at køberne og sælgerne på det seneste har fået lettere ved at mødes. Min opfattelse er, at det hænger sammen med, at køberne har accepteret, at de er på et marked, der nok er prissat højt, men at den høje pris er præmissen for at komme ind på markedet,” forklarer Steen Storgaard Møller.

Kunder haves, ejendomme søges
To tredjedele af landets investorer forventer, at priserne for boligudlejningsejendomme fortsat vil stige i 2017. Men også andre dele af ejendomsmarkedet oplever kraftig fremgang. En af landets store ejendomsinvestorer, tværnordiske NREP, som investerer og forvalter moderne logistikejendomme under NREP Logicenters, har lejere til flere lager- og logistikejendomme, end der kan skaffes.

"Havde vi haft ledige ejendomme inden for moderne logistik og lager, kunne vi leje dem ud med det samme. Men det har vi ikke, og udbuddet er meget lille. Der er mangel. Det er lidt som med hønen og ægget," siger investeringschef i NREP Logicenters, Lars Hansen.

"Hvad kommer først, udbuddet eller efterspørgslen? Lejerne, som søger, skal ofte bruge faciliteterne inden for ca. 3 mdr. Hvis vi bygger nyt, står det først klart efter 10-12 måneder, og så langt ud i fremtiden er det på den anden side svært at få nogen til at binde sig, hvis behovet er her og nu," siger han.

Vækst i logistikmarkedet
NREP Logicenters fokuserer på logistikejendomme af høj kvalitet. Porteføljen er blevet kraftigt øget i de seneste par år og bliver det yderligere i de næste, lyder det fra investeringschefen. I dag har NREP Logicenters i Danmark ca. 350.000 kvm moderne logistikejendomme. Væksten har i år været på ca. 40.000 kvm, og der forventes yderligere inden årets udgang.

"Logistik er et segment, vi har en fast beslutning om at vækste i. Vi ejer i forvejen over 1 mio. m2 ejendomme af denne type i Norden og bygger for tiden ca. 30.000 m2 i Ishøj til FoodService Danmark. Vores oplevelse er, at der findes en ubalance i markedet for moderne logistik-ejendomme. Det giver nogle muligheder samtidig med, at lejeniveauet i dette segment er relativt stabilt ," siger Lars Hansen.

Nye kvadratmeter nødvendige
Det umættede marked med høj efterspørgsel på boligudlejningsejendomme og i tiltagende tempo også ejendomme inden for lager- og logistik, er grundlaget for, at også nybyggeri blomstrer i Danmark. Det har udviklings- og entreprenørselskabet CASA haft stor succes med at udnytte, således at selskabet, som har hovedsæde i Horsens, på få år er blevet en betydelig aktør på markedet for nybyggeri og udvikling over hele landet. Især i København, er CASA i selskab med blandt andre NREP med til at bebygge en række kunstige øer i Sydhavnen med hundredvis af eksklusive lejligheder.

CASAs betydelige byggeaktivitet i det københavnske har medvirket til, at selskabet i løbet af de seneste 3-4 år har været i stand til at udvikle og flytte 70 % af sin omsætning til byen. Det vil dog udligne sig noget i takt med realiseringen af omfattende projekter i provinsen.

"Vi har også rigtig mange projekter i gang i Aarhus. Interessen breder sig videre til de større provinsbyer som Horsens, Herning og Trekantsområdet, men ogs some steder r  typer behov. 90 i takt med realiseringen af omfattende projekter i provinsen.

CASA forventer at fortsætte væksten og hente projekter ind i øget omfang i 2017. Investeringsmarkedet er meget aktivt, forklarer Rasmus Holbech.

"Vi bygger en del til investorer og kommer til at bygge endnu mere, og vi udvikler og bygger også egne projekter. Mit indtryk er, at ejendomsinvesteringer er attraktive som alternativ til aktier og obligationer, hvor afkastet er meget lille," siger han.

CASA har netop udviklet et boligprojekt i Aarhus på 29.000 kvm, som lynhurtigt blev solgt til fem investorer. Set fra Rasmus Holbechs skrivebord er investorerne generelt meget sultne.

"Vi har været ude for at udvikle og bygge et projekt, som fra start af har haft en køber. Når aviserne skriver om det, ringer folk og spørger, om de kan købe det, og hvorfor vi ikke har kontaktet dem, da vi gik i gang. Sådan er det for tiden," siger Rasmus Holbech.

Et positivt 2017
Samlet set ser det ud til, at både investorer indenfor boligudlejningsejendomme, industriejendomme og nybyggeri er sultne på mere. I kobling med Forventningsanalysen, hvor 54 % af investorerne forventer at øge deres ejendomsinvesteringer i 2017, efterlader det et positivt indtryk af et ejendomsmarked i en fortsat opgangsfase.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen