Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Stor effekt af nye låneregler for sommerhuskøb

Node Image Upload _n0a0717

STATUS: Der er nu gået et år, siden ændrede regler for realkreditbelåning på sommerhuskøb skulle sætte ekstra gang i salget. Men hvor stor har effekten været? Boligsiden.dk har i samarbejde med Nykredit analyseret udviklingen henover det seneste år.

I maj 2017 trådte nye regler i kraft, der gjorde det billigere at låne penge til sommerhuskøb. Helt præcist blev det muligt at finansiere 75 procent af sommerhuset med et realkreditlån fremfor de tidligere 60 procent. Ændringen kom i kølvandet på en længere periode med store ophobninger i udbuddet på sommerhusmarkedet, og intentionen fra politisk hold var derfor at sætte skub i salget. Men hvad har de nye låneregler betydet for sommerhussalget?

Ifølge Nykredit har den nye og højere belåning stået for syv ud af 10 nye lån til sommerhuskøb i realkreditinstituttet fra maj 2017 til februar 2018.

”Sommerhussalget steg ganske markant henover 2017, og vi kan se, at kunderne har benyttet sig af de nye muligheder for billigere finansiering. De nye regler har ikke kun givet mulighed for at købe dyrere fritidsboliger, men de har også åbnet døren for flere købere, for hvem det nu kan lade sig gøre rent økonomisk at få sommerhusdrømmen opfyldt,” siger Mira Lie Nielsen, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nykredit.

Stigning i salget på 18 procent
Tal fra Boligsiden.dk viser, at der fra maj 2017 til marts 2018 blev solgt 8.287 sommerhuse, mens der i samme periode året forinden blev solgt 6.995. Det svarer til en stigning på 18,5 procent.

”Vi kan dog se, at salget af sommerhuse allerede var opadgående, inden man indførte de nye belåningsgrader. Særligt i april 2017 nåede antallet af handler et højdepunkt, vi ikke havde set lignende tidligere siden før finanskrisen. Men der er ingen tvivl om, at muligheden for et billigere lån har været med til at løfte salget yderligere,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Realkreditændringen bakker op om flere forhold, der påvirker salgskurven. Det gælder en generel vækst i samfundsøkonomien, lav rente og stigende boligpriser, der giver mere luft i budgettet – eksempelvis til et sommerhuskøb.

”Lysten og muligheden for at købe sommerhus dukker op, når der er økonomisk ro på bagsmækken, eksempelvis i form af jobsikkerhed, men også når boligpriserne på helårsboligen har haft pil op et stykke tid. Og det passer på flere områder af landet, særligt sommerhusområder nær Hovedstaden, hvor vi har set de største prisstigninger,” siger Mira Lie Nielsen.

Her er salget steget mest
At salget er vækstet som følge af lav rente, god samfundsøkonomi og gunstige lånemuligheder er ifølge Birgit Daetz ikke det mest interessante. Det er derimod den geografiske fordeling af det stigende salg. Boligsiden.dk’s tal viser, at de sommerhusområder, der har oplevet de største stigninger i antallet af handler, er nogle af de mest budgetvenlige.

Eksempelvis er salget fra maj 2017 til marts 2018 steget 127,8 procent i Dannemare på Lolland, og med i top fem er desuden Oksbøl, Toftlund, Aabenraa og Eskebjerg, som har oplevet stigninger i salget på mellem 82,9 og 114,3 procent.

”Det er altså ikke de klassiske områder i Nordsjælland eller Odsherred, der har oplevet de største stigninger siden indførelsen af de nye realkreditmuligheder. Og det viser, at en sidegevinst ved de nye låneregler er, at vi har fået en større diversitet i gruppen af sommerhusejere. Det er rigtig sundt for boligmarkedet, at det ikke kun er en lukket fest for landets rigeste,” siger Birgit Daetz.

Kontaktpersoner:
Boligøkonom og kommunikationsdirektør Birgit Daetz, Boligsiden A/S. Mobil: 21210284, e-mail: bcd@boligsiden.dk. Læs flere nyheder på Boligsiden.dk.
Chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit. Mobil: 41249837, e-mail: mirn@nykredit.dk. Læs mere om Nykredit her.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen