Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Sproget kan blive en udfordring på de danske hospitaler

Node Image Upload hospital

Med et stigende antal af udenlandske læger og andet sundhedspersonale på de danske hospitaler, kan sproget blive en udfordring i forhold til kontakt mellem kollegaer, pårørende og ikke mindst patienter. Sundhedspersonale har behov for dansk på et højt niveau for at indfri og honorere de forventninger, som patienter og pårørende stiller i en svær tid.

Flere udenlandske læger på de danske hospitaler
Der er fortsat mangel på læger landet over, både på hospitaler og i lægepraksis. Der mangler især mange speciallæger på de danske hospitaler, og dette er et alvorligt problem mener forskere. Det kan blandt andet resultere i, at hospitalerne ikke kan levere behandling på det niveau de ønsker, lang ventetid, og at patienterne er nødt til at rejse længere for at få den nødvendige behandling. Dette er den største årsag til, at der de seneste år er kommet mange udenlandske læger på hospitalerne. Flere end hver tredje læge på hospitalerne er i dag fra udlandet, og antallet af udenlandske hospitalslæger er skønnet til at stige yderligere.

Sprogbarrieren kan være et problem på flere områder
Sprogbarrieren er uundgåelig, når hospitalerne ansætter en udenlandsk læge, og det kan give store udfordringer i flere forskellige sammenhænge. For det første er der en sprogbarriere mellem den udenlandske læge og det danske sundhedspersonale på hospitalerne. Hvad der kan skabe endnu større udfordringer og måske endda problemer er imidlertid kontakten mellem den udenlandske læge og de pårørende eller patienten. Lægefaget er et af de fag, hvor det er allervigtigst, at der er en klar og utvetydig kommunikation, hvor der ikke opstår misforståelser. I værste fald kan sprogbarrieren medføre forkert diagnosticering eller medicinering, hvis lægen ikke forstår patientens beskrivelse af symptomerne. Desuden kan lægen have vigtige budskaber, der ikke kommer klart igennem, hvis patienten ikke fuldt ud forstår beskeden. Hvis en udenlandsk læge har et begrænset ordforråd, kan det desuden være yderst svært at vise den omsorg og støtte, som patienten måske har behov for.

Dansk på et højt niveau er en nødvendighed
Flere politikere mener, at sprogkrav til udenlandske læger og andet sundhedspersonale skal skærpes for at sikre patienterne den bedst mulige behandling, og tilmed en behandling som de kan føle sig trygge ved. Hospitalerne kan ikke fungere uden udenlandske læger og sundhedspersonale, og man er derfor nødt til at sætte ind, hvor man kan – på sproget. Der findes danskundervisning på sprogskoler og sprogcentre for udlændinge, hvor flere, bl.a. CLAVIS sprog & kompetence, har Skræddersyede sprogkurser til udenlandsk sundhedspersonale ”Når sygehuse ansætter udenlandske læger, er det vigtigt, at afdelingen sætter nogle klare mål om, hvad de forventer af lægerne rent sprogligt. Disse mål kan vi bruge i vores undervisning, samtidig med, at vi inddrager autentisk materiale, såsom pjecer og konkrete situationer, som man kommer ud for som læge eller sygeplejerske. Selvom kurset tager udgangspunkt i fagsprog, indeholder det også almen dansk, da det er vigtigt, at det udenlandske sundhedspersonale også lærer ’small-talk’ ift. såvel kollegaer som patienter. Desuden er sprogprøverne ikke lægefaglige, men generelle sproglige prøver ” siger Karen Gammelgaard Jensen, sundhedsfaglig sprogkonsulent hos CLAVIS sprog & kompetence.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen