Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Opsving giver dyk i tomme fabrikker på Fyn

Topbillede

Der har ikke været så få tomme lagerbygninger og fabrikshaller på Fyn i mere end ni år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Virksomhederne jagter gode lokaler som aldrig før, siger to lokale mæglere.

De fynske virksomheder blev hårdt ramt, da finanskrisen satte ind tilbage i efteråret 2008, men med opsvinget i ryggen, flere ansatte og øget nethandel efterspørger det lokale erhvervsliv nu i stor stil lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler. Det fremgår af nye data fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler.

»Kun 1,9 procent af lager- og produktionslokalerne står tomme på Fyn – det er det laveste niveau på denne side af finanskrisen; vi skal helt tilbage til april 2008 for at finde færre ledige lagerbygninger og industrilokaler. Tomgangen steg meget kraftigt på Fyn i 2009 og 2010 og toppede i 2011, da næsten syv procent af lokalerne stod tomme. Siden er det nogenlunde støt gået fremad, og især her i 2017 er der kommet liv og aktivitet i mange bygninger, som før stod tomme,« siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, som er ”søster” til Boligsiden.dk.

Med knap to procent tomme industrilokaler ligger Fyn aktuelt ikke bare under landsgennemsnittet på 2,3 procent, men er en af de bedste landsdele. Gennem finanskrisen lå Fyn ellers i den tunge ende.

»Der er ikke blevet bygget meget på Fyn siden finanskrisen, og de få nyere lager- og industribygninger, der er, bliver revet ned fra hylderne. Vi oplever stigende interesse fra både ejendomsinvestorer og virksomheder, der selv skal bruge lokalerne. En del er begyndt at bygge selv eller indgår en lang lejeaftale med en pensionskasse eller en lokal ejendomsinvestor,« siger erhvervsrådgiver Martin Fuhlendorff fra mæglerfirmaet Colliers International i Odense.

Virksomhederne er især på udkig efter lokaler langs motorvejen tværs over Fyn, helst tæt på Odense. Også Middelfart, Nyborg og Svendborg er på radaren, konstaterer EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn:

»Det er ikke til at drive noget op. Virksomhederne søger især højloftede lagre med ramper og lokaler til finere produktion. De ejendomme, som er tilbage, er mest ældre bygninger, ofte i områder med skæve postnumre. Vi mærker en tendens til spekulationsbyggeri, hvor investorer opfører ejendomme til logistik og lettere produktion uden at have lejere på forhånd,« siger partner og erhvervsmægler Morten Nielsen.

Den stigende efterspørgsel afspejler sig også i, at lejepriserne for udbudte fynske industriejendomme er steget over fem procent det seneste år – på landsplan er stigningen blot to procent ifølge tallene fra Ejendomstorvet.dk.

Begge mæglere har i øjeblikket ret let ved at få afsat ledige lager- og produktionslokaler, blandt andet til underleverandører til det store Facebook-byggeri ved Odense. Her har Colliers fx udlejet 2.300 kvadratmeter til et ingeniørfirma, mens EDC Erhverv Poul Erik Bech har lejet 4.000 kvadratmeter ud til et firma, som leverer køleanlæg til det store datacenter.

I Svendborg har Colliers fået solgt den gamle Altia-spritfabrik med 26.000 kvadratmeter lager og produktion til en lokal investor, som hurtigt har lejet dele af anlægget ud til nabovirksomheder.

Aktuelt er der udbudt 126 lager- og industrilokaler på Fyn via Ejendomstorvet.dk – det er næsten en halvering på fire år og dermed et kraftigere fald end på landsplan, hvor 1.524 lokaler er udbudt lige nu.

De fleste ledige lokaler ligger i Odense Kommune med 46. Derefter følger Faaborg-Midtfyn med 19, Assens med 13 samt Middelfart og Svendborg, begge med 11 udbudte lokaler. Så kommer Nordfyn med ni lokaler, mens der i både Nyborg og Kerteminde blot er seks ledige lejemål at vælge imellem.

I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler. Heraf ligger 9,3 millioner eller knap ni procent på Fyn og øer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 10.200 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned og formidlede i 2016 salg og lejeaftaler for en værdi på næsten 12 mia. kr.

Kontaktoplysninger
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42 41 06 02
Morten Nielsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn kan kontaktes på mobil 21 54 30 15
Martin Fuhlendorff fra Colliers International i Odense kan kontaktes på mobil 20 45 35 13

Uddybende datamateriale
Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen