Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Nye tal: Industrien skriger efter nybyggeri

Topbillede

Danmark har ikke haft så få ledige lager- og produktionsbygninger i næsten ni år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Virksomhederne jagter plads til øget nethandel og produktion, og det vil snart udløse nybyggeri mange steder, spår stor erhvervsmægler.

Det går så godt for industrien og det øvrige erhvervsliv herhjemme, at der er ved at opstå mangel på lagerejendomme, logistikbygninger og fabrikshaller. Før finanskrisen satte ind, stod blot omkring halvanden procent af industrilokalerne tomme, men det blev tredoblet i løbet af blot tre kriseår. Efter nogle år med mange tomme erhvervsbygninger over det ganske land er det atter gået frem igen, især de to seneste år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler.

”Ved udgangen af 2017 stod blot 2,3 procent af industrilokalerne tomme – det laveste niveau siden januar kvartal 2009, altså i næsten ni år. Siden 2012 har vi næsten uafbrudt set forbedring kvartal for kvartal. Særligt Fyn, Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland er nået ned på meget lave niveauer. Områder som Sydjylland, Østjylland og Vestjylland har lidt flere tomme industribygninger, men har til gengæld oplevet pæne fald i tomgangen det seneste år,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, som er ”søster” til Boligsiden.dk.

Nybolig Erhverv-kæden spår, at den lave tomgang vil udløse nybyggeri.

”Faldet i tomgangen de senere år skyldes blandt andet stigende nethandel med øget behov for logistikejendomme og lagerplads og så den stigende beskæftigelse ude i virksomhederne. Med de økonomiske udsigter kan vi komme længere ned, men ikke meget. Inden for 12-24 måneder forventer vi derfor at se en del nybyggeri i segmentet, drevet af virksomheder der bygger til eget brug,” siger analysechef Stig Plon Kjeldsen. Behovet for nybyggeri er på sin vis opstået under finanskrisen.

”På grund af krisen har virksomhederne stort set ikke bygget noget nyt igennem ti år. Blandt de ejendomme, som er ledige nu, optræder mange utidssvarende bygninger fra 1950’erne og 1960’erne. Virksomhederne vil have ejendomme med lavt energiforbrug, gode adgangsforhold og effektiv indretning, blandt andet med højt til loftet og uden bærende søjler. Samtidig har it-udviklingen reduceret behovet for større administrationslokaler, der ofte følger med de lidt ældre industribygninger,” siger Stig Plon Kjeldsen fra Nybolig Erhverv.

Ifølge analysechefen er der især efterspørgsel efter lager- og logistiklokaler, og virksomhederne søger særligt ejendomme tæt på motorvejene, fx langs Den Fynske Motorvej og E45 gennem Øst- og Sydjylland. Aktuelt er der udbudt 1.678 lager- og industrilokaler i hele landet via Ejendomstorvet.dk – 1.480 er lejemål, mens 198 er ejendomme til salg.

I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler. Heraf ligger næsten en femtedel – 19,5 millioner – i Sydjylland, mens Østjylland har godt 16 millioner kvadratmeter og Nordjylland og Vestjylland begge omkring 13 millioner kvadratmeter.

Derefter følger Vest- og Sydsjælland med knap 10 millioner kvadratmeter og Fyn med 9,3 millioner. Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt lige godt 10.000 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned og formidlede i 2017 solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler for en værdi over 14 mia. kr.

Kontaktoplysninger:
Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk kan kontaktes på mobil 42410602
Stig Plon Kjeldsen fra Nybolig Erhverv kan kontaktes på mobil 20290165

Uddybende datamateriale:
Seneste tomgangsstatistik fra Ejendomstorvet.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen