Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Mange par misforstår arveretten

Node Image Upload mangler-byggeri-advokat

Du arver ikke fra din samlever, uanset hvor længe I har boet sammen.

Mange dansker tror, man arver man fra hinanden, når man efter en given periode har boet sammen med sin partner.

Men medmindre man er gift, står ens samlever med de danske love ikke til at arve overhovedet, i tilfældet af den ene part dør. Det gælder uanset, hvor længe man har boet sammen, om man ejer bolig eller har børn.

- Vi oplever, at mange tror, man får arveret efter at have haft fælles folkeregisteradresse i to år, men det er ikke tilfældet. Samlevende arver kun efter hinanden, hvis de opretter testamente, forklarer advokat Henrik Baastrand fra Hviid Advokater A/S.

I 2008 var der en lovændring, og siden den er der mange, der tror, at samlevende efter to år har arveret fra hinanden. Det kræver dog, at man får lavet et samlevertestamente. Uden det er man ikke bedre stillet end hidtil, og samlevende arver med andre ord derfor intet.

- Det virker til, at mange samlevende tror, de er stillet helt anderledes end, de er – og for rigtigt mange kan det have alvorlige konsekvenser, hvis man ikke opdager det, forklarer advokat Henrik Baastrand.

Problemet er ikke blevet mindre med tiden, selv om det efterhånden er adskillige år siden, lovændringen trådte i kraft.

Udvidet samlevertestamente sikrer begge parter
Mange har forstået ændringen som, at man automatisk efter to år som samlevende med fælles folkeregisteradresse er stillet, som om man var gift med hinanden.

Men det kræver altså, man får lavet et samlevertestamente.

- Det er der desværre mange, der har misforstået, og i værste fald opdager man det først, når den ene part er gået bort – og det kan i værste fald betyde større problemer for den efterladte part, som man ellers kunne have undgået, forklarer advokat Henrik Baastrand.

Det kan have alvorlige konsekvenser for den efterladte part, hvis man har opbygget et liv, hvor man er indbyrdes afhængige økonomisk, og det kan være en ekstra byrde, der rammer midt i en enorm sorg over et dødsfald.

Mulighed for skiftefordele
Man kan med samlevertestamentet sikre sig bestemte skiftefordele. Det betyder, man blandt andet arver halvdelen af den afdødes formue, ligesom det kan sikre, at arven fordeles mellem begges slægtninge efter den længstlevendes død.

Betingelserne for skiftefordelene er, at man har haft fælles bopæl de seneste to år eller man har eller har haft et eller flere børn, eller der er børn på vej. Desuden skal man kunne gifte sig med hinanden.

- Det er altid en god idé at sikre, man har lavet en klar og juridisk gyldig aftale for, hvad der sker, hvis den ene part i et forhold dør. Hvis det sørgelige skulle ske, at den ene går bort, kan man ende med en ubehagelig kamp med arvestrid ved siden af sorgen efter tabet, forklarer advokat Henrik Baastrand.

Især er det en god idé, hvis man ejer bolig, eller hvis man har børn at få lavet et samlevertestamente. Men generelt er det altid en god idé at gøre sig overvejelser om, hvorvidt et samlevertestamente vil være en god idé.

Hvis man ejer fælles bolig kan det i særdeleshed ramme hårdt. I så fald vil halvdelen af boligen i tilfælde af dødsfald gå til familien – typisk enten børn eller forældre. Det kan skabe ubehagelige situationer og problemer, som let kunne være undgået.

Generelt kan samlevertestamentet være med til at skabe en afklaret ro både økonomisk og mentalt for den efterladte part i parret, hvis den anden skulle afgå ved døden. Samtidig giver det også mere ro for de øvrige efterladte, der ikke står i en ubehagelig situation, hvor der kan opstå arvestrid.

Her kan du læse mere om det at oprette et testamente.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen