Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Kan talegenkendelse være vejen frem for hospitalerne?

Node Image Upload olympus-diktafon-rm-4110s

Vi kender selv talegenkendelse fra mobiltelefonen, når vi spørger Siri på iPhone om at finde et musiknummer eller Google Now på Android om vejen til den nærmeste frokostrestaurant. Samme teknologi er på vej til hospitalernes IT-systemer – og den kan gøre behandlingen mere rettidig og sikker.

Mange IT-systemer har ellers fået en hård fødsel på hospitalerne, men de kan også være vejen frem mod en bedre sygdomsbehandling af patienter. Systemerne giver hurtigere adgang til informationer, så både læger i sundhedssystemet og du som borger kan få et bedre indblik i sygdomshistorikker, behandlinger og andre data.

De stadige krav om effektivisering af patientbehandlingen betyder også, at IT-systemerne skal integreres hurtigt, så de ansatte kan spare tid og ressourcer fra start. En af de mere tunge opgaver for læger og lægesekretærer er dokumentationen af patienternes sundhedstilstand, i dag oftest gemt i en EPJ, også kaldet en Elektronisk Patientjournal.

US-AMAZON-UNVEILS-ITS-FIRST-SMARTPHONE

Sekretærer gør arbejdet

Meget af dokumentationen foregår i dag gennem diktering, hvor lægen indtaler informationer om patient og behandling. Oplysningerne ligger altså til at starte med som en lydfil, oftest på en lokal computer eller en diktafon.

For at være nyttige skal diktaterne oversættes til tekst, så man hurtigt og nemt kan finde de rigtige oplysninger i fremtiden.  I dag sker det ved, at lægen selv sender diktatet videre gennem et IT-system til en lægesekretær, som lytter diktatet igennem, transskriberer det manuelt og lægger det op i EPJ’en i tekstformat.

Lægen skal ved nuværende dikteringssystemer spole frem og tilbage i diktatet og gennemlytte det for fejl og eventuelt vedhæfte kommentarer, så man kan være sikker på, at sekretæren får fejlfrie oplysninger tilsendt. Arbejdstiden på at få diktatet sendt afsted og venteperioden på at få den transskriberede tekst tilbage gør både, at diagnosticering og behandlingstiden øges betragteligt for patienterne. I visse tilfælde kan den tabte tid være afgørende.

Diktering er dog meget mere effektivt, end hvis lægen selv skulle dokumentere alting på stedet, men der er stadig et stort forbrug af ressourcer, som ikke direkte kommer patienterne til gode.

pix-»3«

Tekst på få sekunder

Derfor sætter danske regioner mange sejl i vinden for, at talegenkendelse kan få et gennembrud af de helt store på landets hospitaler. De virker som Siri og Google Now ved at genkende, hvad der bliver sagt i stedet for bare at optage det. Derfor kan systemet i løbet af få sekunder lave lægens diktat om til tekst.

Det betyder med andre ord, at lægen selv uden at skrive kan dokumentere patientens tilstand og behandling uden at skulle have en sekretær ind over. Det eneste nødvendige er at læse korrektur på den automatisk transskriberede tekst. Det gør både, at færre mennesker kommer ind over følsomme oplysninger, og at lægen kan gennemlæse oplysningerne på stedet og færdiggøre dokumentationen og patientbehandlingen, uden der behøver at være en ventetid, som ikke kommer nogen af parterne til gode.

Ny hardware forbedrer talegenkendelse

For at kunne forstå hvad lægerne siger, har softwaren bag talegenkendelse til gengæld brug for, at indtalingen er både tydeligt indtalt og med lav støj. Det er livsnødvendigt for talegenkendelsessystemer, at lydfilen er fri for fejl og utydeligheder, da det blokerer for enhver form for præcision i den automatiske transskription. Derfor er en effektiv dokumentation på hospitalerne ikke kun afhængig af et godt IT-system, men også af gode diktafoner med mikrofoner i høj kvalitet.

En af verdens største producenter af elektronik til sygehusvæsnet, Olympus, kommer i dag ud med en ny serie af USB diktafoner til hospitalerne, der netop fokuserer på de specifikke krav, som en effektiv talegenkendelse stiller.

Den nye serie af Olympus RecMic diktafoner er populær på hospitalerne, men efterhånden er modellerne af ældre dato og lever derfor ikke længere op til den teknologiske udvikling. Derfor har Olympus gennemtænkt den nye RecMic II diktafon forfra, og alt fra overfladematerialer til mikrofonplacering er skabt målrettet mod at gøre talegenkendelsen lettere og mere præcis end nogensinde før.

Det gør, at vejen mod en mere effektiv dokumentation på hospitalerne nu er blevet en hel del kortere, og at vi kan forvente mindre ventetid for både praktiserende og patienter. Nu hvor hardwaren er ved at være på plads, kræver det kun, at talegenkendelse bliver indarbejdet bedre i IT-systemerne. Ikke for at den som din mobil skal kunne finde frokostrestauranter, men for at den på et højere forståelsesniveau kan høre, hvad lægen siger og gøre behandlingen på sygehusene både bedre og hurtigere.

Du kan læse mere om RecMic II diktafon serien her

pix-Goldeneye

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen