Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Det skal du være opmærksom på, når du laver el-arbejde hjemme

Node Image Upload billede_business.dk_

Hvis du har hænderne godt skruet på, er der noget el-arbejde, du selv kan kaste dig over. Det meste bør du dog overlade til professionelle. Der kan være penge at spare, hvis du selv har mod på at kaste dig over gør-det-selv-arbejdet på hjemmefronten. Men der er en del love og regler på området, som du skal være opmærksom på, inden du tager værktøjskassen frem. Særligt hvad angår el-arbejdet, findes en del regler, da det ellers kan være farligt og usikkert – både at installere og montere, men også senere hen, hvis arbejdet ikke er blevet udført korrekt. Her finder du en oversigt over de ting, det er vigtigst at være opmærksom på, inden man går i gang med gør-det-selv-arbejdet – og hvilke ting, du helt skal holde dig fra og overlade til en professionel.

Dette el-arbejde må du selv lave
Som tommelfingerregel må du kun udføre elektrisk gør-det-selv-arbejde, der ikke grundlæggende ændrer ved en allerede eksisterende installation.

Det kan for eksempel være:

 • Afbryder - Du må gerne udskifte en afbryder i en eksisterende installation.
 • Kabler - Du må gerne trække ledninger fra stikkontakter eller fra udtag til lamper.
 • Køleskab - Du må gerne tilslutte et køleskab til en stikkontakt.
 • Ovn, emhætte og komfur - Du må gerne tilslutte ovn, emhætte og komfur, hvis det kan gøres uden brug af værktøj.
 • Lamper - Du må gerne montere lamper i eksisterende udtag.
 • Stikkontakt - Du må gerne udskifte en stikkontakt, hvis der en i forvejen.
 • Vaskemaskine og tørretumbler - Du må gerne selv installere vaskemaskine og tørretumbler.

Det skal du være opmærksom på
Du skal dog aldrig gå i gang med at lave el-arbejde hjemme, hvis du ikke er sikker på, hvad du har gang i. Det er noget af det farligste, du selv kan gå i gang med, hvis du ikke har forstand på det. Regel nummer 1 er altid at huske at slukke for kontakterne, når du udskifter for eksempel strikpropper eller ledningsafbrydere eller arbejder med lamper. Hvis du er i tvivl om hele eller dele af projektet, så hold inde og ring efter en professionel. Du kan finde flere vejledningsfilm på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Dette el-arbejde skal du overlade til professionel
El-arbejde, som kan resultere i brand eller personskade, hvis det ikke bliver lavet ordentligt, skal altid laves af professionelle og uddannede fagfolk, så du er sikker på, det bliver gjort korrekt og forsvarligt. Det kan for eksempel være Hera A/S, der udfører mange forskellige former for el-installationer.

Du må blandt andet ikke selv:

 • Sætte halogenlamper op, hvis lamper og ledninger er købt hver for sig.
 • Trække nye kabler til nye installationer og montere nye stikkontakter.
 • Ændre på de faste installationer og kabelføringer.
 • Lave el-arbejde i målertavle eller gruppetavle.
 • Installere eller udskifte udendørs afbrydere og stikkontakter.

Særlige regler for badeværelser
Som bekendt kan vand og elektricitet være en farlig kombination. Derfor gælder der særlige regler, når man arbejder med el-installationer i badeværelser. Derfor er det altid langt den bedste idé at få en fagudlært håndværker til at lave arbejdet i badeværelset, så du er på den sikre side. Det er din garanti for, at alle regler og love bliver overholdt.

Hvis du stadig er i tvivl
Er du i tvivl om, hvorvidt du selv må lave det pågældende arbejde, så er det altid en god idé at kontakte Sikkerhedsstyrelsen eller Tekniq, der er elektrikernes fagorganisation. De kan hjælpe og vejlede dig med henblik på hvilket el-arbejde, du selv må udføre. Hvis du har overtaget et nyt hus eller en bygning, hvor el-installationerne ser lidt hjemmelavede eller usikre ud, så sørg altid for at kontakte en elektriker, der kan løbe alle installationer igennem og sikre sig, at de er 100 procent sikre og forsvarlige.

Er du en ægte gør-det-selv-mand, så kan du finde mange flere gør-det-selv-råd her.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen