Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Crowdlending vinder frem som alternativ investeringsmulighed

Node Image Upload crowdlending

Har du hørt begrebet ”crowdlending”, men du er ikke helt sikker på, hvad det betyder og helt præcist indebærer? Så er du sandsynligvis ikke den eneste. Crowdlending giver kort fortalt mindre private investorer mulighed for at sprede sine investeringer over en lang række lån og dermed minimere risikoen.

Crowdlending omfatter i korte træk en låntype, hvor private investorer stiller kapital til rådighed for privatpersoner og virksomhed med behov for ekstern finansiering og/eller likviditet. Investorerne kan både være virksomheder eller privatpersoner. De private investorer agerer på mange måder som ”bank” for låntager og modtager naturligvis et afkast i form af renter. Lånetypen, også kaldet P2P lån, har særligt vundet indpas i udlandet, hvor såvel virksomheder som privatpersoner har fået øjnene op for konceptet, da bankerne ofte har et ry for selv at tage en for stor bid af kagen i form af renter, gebyrer og andre opfindsomme omkostninger.

Læs mere om fænomenet crowdlending i denne guide fra Min Investering.

Crowdlending kan både omfatte lån til privatforbrug, herunder alt fra tøjkøb til større investeringer i fx villa eller Volvo, men også erhvervsmæssige investeringer i alt fra driftsmateriel til varelager.

Vundet frem i kølvandet på finanskrisen

Den primære årsag til, at crowdlending i disse år vinder frem, er bankernes mildest talt kritisable håndtering af finanskrisen, som stadig sidder i hukommelsen hos mange – investorer som låntagere. I dag er der heller ikke samme rentemuligheder i bankerne, og det gør naturligvis, at folk søger andre muligheder, hvis de er der.

Mange små og mellemstore virksomheder har ligeledes haft vanskeligheder med at låne i banken, hvilket har virket som en katalysator for alternative låneformer såsom crowdlending – et kapitalbehov forsvinder som bekendt ikke, blot fordi banken siger nej. På samme tid er teknologien til at opbygge digitale crowdfunding platforme blevet lettilgængelig, og flere mennesker end nogensinde før har tillid til at investere og låne online.

Vil du lære mere om forskellige former for crowdfunding, der alle er vundet frem siden finanskrisen? Så læs mere her hos Startvækst.

Hvor står bankerne?

Crowdlending bunder i en tankegang om at ”demokratisere” lån og finansiering. Spørgsmålet er så, hvor bankerne står i alt dette. Der er ingen tvivl om, at fænomenet også i Danmark kan få en større betydning på lånemarkedet, som de traditionelle institutioner ikke kan sidde overhørig. Bankernes rolle har altid været defineret ved, at de skal passe på pengene og sikre, at kapitalen arbejder der, hvor den skaber mest værdi. Der findes naturligvis lovgivning, som forhindrer, at banken udlåner flere penge, end hvad der er forsvarligt, eller giver lån til privatpersoner eller virksomheder, der ikke har økonomien til at kunne overholde sine forpligtelser. Dette er vores alles sikkerhed for, at finanskrisen ikke gentager sig.

Umiddelbart er der således masser af ”plads” til alternative finansieringskanaler såsom crowdlending, og i jagten på et fornuftigt afkast, som overstiger den historisk lave markedsrente, er der ligeledes et økonomisk incitament for private investorer til at engagere sig i crowdlending. Det er nok de færreste, som spår, at crowdlending kommer til at overtage bankernes rolle, men mindre kan bestemt også gøre det, og i USA voksede markedet for den alternative finansieringsmulighed sidste år til ca. $ 35 milliarder – svarende til godt og vel 227 milliarder kroner. Spørgsmålet er altså ikke, om crowdlending også vinder frem i Danmark, men hvornår og i hvilket omfang.

 

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen