Berlingske Business
17:40Det sker tirsdag: Sidste store bankregnskaber
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Boliganalyse: ’Den rådne banan’ er slet ikke så rådden

Node Image Upload _n0a0670

Vi har i mange år talt om ’Den rådne banan’, men er det virkelig så råddent i yderkanten af det vestlige og sydlige Danmark? Boligsiden.dk har set nærmere på, hvordan prisudviklingen og salgstallene på boligmarkedet har udviklet sig side om side med gennemsnitsdanmark.

De må lægge øre til meget, dem der bor på kanten af Danmark. Medierne skriver lystigt om affolkning og landsbydød, og betegnelsen ’den rådne banan’ kommer ikke så sjældent i spil, når kikkerten glider ned langs den jyske vestkyst, henover det sydfynske øhav og Lolland-Falster.

Og der er også en god sjat sandhed i de billeder, der bliver tegnet, for skoler lukker rigtig nok, og det samme gælder de fabrikker, der ellers har holdt dampen oppe i flere områder af landet. Det gælder blandt andet lukningerne af Vestas i Varde og Nakskov og Danish Crown i Hjørring. Senest har de tomme huse i udkantsdanmark høstet opmærksomhed som symbol på den negative udvikling, men hvordan står det egentlig til i 'den rådne banan' – er den reelt så rådden, som mange antager?

Boligsiden.dk har undersøgt, hvor mange huse der bliver solgt i kommunerne på den omdiskuterede kyststrækning, og hvordan udviklingen har været, siden finanskrisen ramte. Ser vi på salgspriserne, er den samlede konklusion, at det slet ikke står så skidt til endda.

Guld i Guldborgsund
Da finanskrisen ramte i 2008-2009, var det ikke kun boligpriserne, der dalede, men også salget ramte i flere kommuner et lavpunkt i de efterfølgende år. Ser man på, hvornår antallet af handler for alvor dykkede langs 'den rådne banan', spænder perioden fra 2009 og helt frem til 2014, mens det for hele landet ramte et minimum i 2011. Det viser en opgørelse over hussalget siden 2009. I undersøgelsen bliver der taget udgangspunkt i årets syv første måneder, hvilket gør det muligt at sammenligne med tal fra i år.

Siden 2011, hvor hussalget ramte bunden med 16.110 handler, er der frem til i år sket en stigning på 71 procent. Det betyder, at der i årets første syv måneder af 2017 er blevet solgt 27.561 huse på landsplan.

”Med udgangspunkt i hvornår der i de respektive kommuner i undersøgelsen blev omsat færrest huse, er der frem til i år stigninger på mellem 25 og 113 procent. Størstedelen ligger under landsgennemsnittet, men ikke meget, og kommunerne Guldborgsund, Langeland og Ærø ligger derimod langt over,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Der er med andre ord tale om et billede, der muligvis er lidt broget, men langt fra så skidt, som mange vil gøre det til. At Guldborgsund, der dækker Falster og den østlige del af Lolland ligger 16,5 procentpoint over landsgennemsnittet, er et klart signal om, at boligmarkedet i den del af landet langt fra er dødt.”

Salgspriserne stiger
Tendensen er endnu mere positiv, hvis man i stedet for handelsaktiviteten skeler til salgsprisernes udvikling fra de ramte bunden og frem til nu. Seks ud af de 16 kommuner i undersøgelsen er på niveau eller over de 18 procent, som priserne generelt er steget med, siden de dykkede i 2012.

”Jammerbugt Kommune i Nordjylland er fanebærer på prisudviklingen blandt de pågældende kommuner. Siden 2009 er salgspriserne på huse steget med knap 35 procent og befinder sig nu over niveauet inden finanskrisen. Det skal selvfølgelig nævnes, at en enkelt kvadratmeter her koster 5.000 kroner mindre end gennemsnitshuset, og det er klart, at det er nemmere at rykke ved den procentvise udvikling, når tallene er forholdsvis lave. Alligevel er der tale om en solid udvikling. Priserne er steget fem år i træk, og derfor begynder vi at kunne tale om en reel tendens,” siger Birgit Daetz.

På tide at droppe øgenavnet
Hos Landdistrikternes Fællesråd, der blandt andet arbejder for at sikre gode vilkår for bosætningen i landdistrik­terne, glæder man sig over den positive udvikling, men der er stadig lang vej igen, mener formand Steffen Damsgaard.

”Der er stadig store udfordringer på landet, fordi forholdet mellem arbejdspladser og bosætning spiller en så afgørende rolle. Men selvfølgelig er det værd at fejre, at der i flere kommuner sker en positiv udvikling, der nogle steder ligefrem overhaler landsgennemsnittet. Det er samtidig en god anledning til at aflive brugen af udtrykket ’den rådne banan’, som er ret nedladende, da borgere, der bor i disse områder, også bidrager til vores samfund, samt at nogle af de vigtige erhverv, vi lever af, ligger netop her. Det er på tide at sløjfe øgenavnet,” siger han.

De gode takter spottes dog ikke på alle parametre. Hussælgerne i yderkanten af landet har stadig et stykke igen, når det handler om salgstider. I perioden fra januar til og med juli måned i år tog det i gennemsnit 184 dage at sælge et hus i Danmark. Det tilsvarende tal for kommunerne langs vest- og sydkysten er 265 dage.

Den rådne banan
Begrebet ’den rådne banan’ er i mange år blevet brugt om yderområderne langs den jyske vestkyst fra Nordjylland ned over Vestjylland, og det sønderjyske til det sydfynske øhav og Lolland-Falster. Alle områder som har været udfordret i forhold til manglende udvikling blandt andet forårsaget af fraflytning, lukning af arbejdspladser og institutioner. I Boligsiden.dk’s undersøgelse er følgende 16 kommuner inkluderet: Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Morsø, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Esbjerg, Tønder, Varde, Aabenraa, Sønderborg, Ærø, Langeland, Lolland og Guldborgsund.

Kontaktperson:
Kommunikationsdirektør Birgit C. Daetz, Boligsiden A/S – mobil: 2121 0284, e-mail: bcd@boligsiden.dk. Læs flere nyheder på Boligsiden.dk.

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på bolignyheder.boligsiden.dk og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Business Direct Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Business Direct og få virksomhedernes egne nyheder leveret direkte i din indbakke.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen