Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Iværksættervirksomhed udvikler unik skrue til tandimplantater

Node Image Upload Christian Schärfe Thomsen, T Technology.jpg

For Christian Thomsen var Teknologisk Institut en gammel bekendt, han besluttede sig for at kontakte igen, da han stod i en situation, hvor han havde brug for hjælp til at udvikle et nyt produkt ...

For Christian Thomsen var Teknologisk Institut en gammel bekendt, han besluttede sig for at kontakte igen, da han stod i en situation, hvor han havde brug for hjælp til at udvikle et nyt produkt til en amerikansk kunde. Produktet er en halv-centimeter stor skrue til fastmontering af tandimplantater, som sættes i kæben på personer, der skal have en bro eller enkelt tandprotese. I dag har Christian Thomsen sin egen virksomhed og et unikt højkvalitetsprodukt, der allerede sælges vidt og bredt i verden.  

Markedsbehov blev starten på egen virksomhed
Det vurderes, at der årligt er ca. 10 millioner mennesker på verdensplan, der får sat et implantat i kæben hos deres tandlæge, fordi de skal have sat en eller flere kunstige tænder fast i munden med en bro eller tandprotese. Men i nogle implantatsystemer løsnes op mod 10 % af de skruer, som holder implantatet sammen, på grund af de belastninger, det udsættes for, når personen med implantatet tygger. Det markedsbehov blev Christian Thomsen bedt om at dække, da en amerikansk virksomhed kontaktede ham tilbage i 2012 med et ønske om en bedre skrue til deres tandimplantater. Christian Thomsen valgte at tage imod bestillingen som selvstændig konsulent. Det blev starten på han egen virksomhed, T Technology, hvor han i dag har 3 deltidsansatte. Sammen udvikler de medicinsk udstyr til bl.a. dentalkomponenter, heriblandt det nye design af en skrue til tandimplantater til den amerikanske kunde. Udviklingen har været en lang rejse, der endnu er i gang:

”Kundens ønske var et produkt, der skulle matche eller være bedre end konkurrenternes, men med klart bedre biologiske egenskaber. Trækkraften skulle øges i den nye skrue, så fremtidige patienter med implantatet kunne være sikre på, at ingen dele i implantatet kunne løsne sig eller der kunne opstå lækage. For at lave det produkt, måtte jeg se på skruens geometri og udvikle en særlig lavfriktionsbelægning, ” forklarer Christian Thomsen.

Christian Thomsen fandt frem til en løsning, hvor kombinationen af en optimeret overfladegeometri og en overfladebelægning i ren titanium og grafit kunne sikre kunden det ønskede produkt. Problemet var, at det ikke tidligere var lykkedes andre at lave konstruktionen. Christian Thomsen valgte derfor at starte et samarbejde med Teknologisk Instituts Tribologicenter, der arbejder med overfladebelægninger.

Jagten på det unikke produkt gav ekstra gevinst
I jagten på den gode overfladebelægning undersøgte Christian Thomsen først og fremmest belægninger på lignende skruer i dentalbranchen. I arbejdet opdagede han, at de alle har et bindeled mellem den yderste overflade, som er den, der giver lavfriktionsbelægningen, og det underliggende basismateriale. Bindeleddet er typisk krombaseret eller indeholder wolfram og i enkelte tilfælde var der også spor af nikkel. Især det sidste er meget uhensigtsmæssigt at anvende i medicinsk udstyr og kan give mange gener. Christian Thomsen satte sig derfor for at udvikle et produkt, der modsat konkurrenternes ikke ville kunne skade kommende patienter eller give gener som eksempelvist allergi. I et samarbejde med Teknologisk Institut valgte han at forfølge en idé om at udvikle et bindeled i titanium, som også er det materiale, selve skruen er lavet i. Titanium har den store fordel, at det er biokompatibelt og ikke forbundet med nogle risici, hvis kommende patienter skulle være så uheldig at sluge skruen. Christian Thomsen tog derfor kontakt til Teknologisk Instituts Tribologicenter, der arbejder med forskning, udvikling og produktion af en lang række avancerede funktionelle coatingsystemer:

”Jeg har tidligere samarbejdet med Teknologisk Institut og vidste, at de laver coating til medicinskudstyr, og så de har noget teknologi, der muliggør ting, jeg ikke selv kan klare som lille virksomhed. Jeg kender faktisk ikke andre i Danmark, der kan det, de kan. Derfor tænkte jeg, at det måtte være stedet at starte, ” fortæller Christian Thomsen.

Det viste sig da også, at Teknologisk Institut havde kompetencerne til at bidrage til opgaven:

”Vi har stor erfaring med at skræddersy funktionelle overfladebelægninger, baseret på mange forskellige materialer, så vi så opgaven for T Technology som bestemt mulig og var med fra ide til produktionsniveau. I dag er vi der, hvor vi modtager de rå titaniumskruer og påfører et lag titanium, der gradvist går over i et lavfriktionslag yderst. Vi har optimeret rigtig mange parametre i plasmaprocessen og udviklet bindelaget og toplaget, sådan at det har en række unikke egenskaber. Det er netop det, vi kan, og det er en stor fornøjelse, når industri og vores apparater og personale får en problemstilling til at gå op i en højere enhed, ” forklarer centerchef, Lars Pleth Nielsen, Tribologicentret, Teknologisk Institut.

Den nye belægning og en optimeret geometri af skruen betyder, at Christian Thomsen i dag sælger den amerikanske virksomhed en skrue, hvis trækkraft er øget med 30-40 % i sammenligning med lignende produkter på markedet, og med betydelig bedre biologisk egenskaber. Det betyder, at skruen ikke medfører gener for sine patienter, i tilfælde af, de skulle være så uheldige at komme til at sluge den. Skruen er nemlig 100% biokompatibel og vil i de uheldige tilfælde vokse sammen med væv og knogler.

Det unikke højkvalitetsprodukt sælger den amerikanske kunde i dag i flere lande i både Sydamerika, Europa og Asien. T Technology og Christian Thomsen udvikler stadig på produktet, og målet er, at det skal sælges i mere end 40 lande ved udgangen af 2015. Samtidig ser den lille virksomhed frem til nye og spændende udfordringer:

”Som en virksomhed, der lever af innovation, er det vigtigt at vise, at vi er i stand til at løse et bredt aspekt af problemstillinger. At vi har kunnet tage den her opgave, som bestemt ikke er triviel, og sammen med Teknologisk Institut løse den så hurtigt som vi gjorde, er helt sikkert med til at sikre os flere opgaver fra kunden i fremtiden. Det kan vi se allerede nu, ” afslutter Christian Thomsen.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen