Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Et iværksætterselskab er ikke altid løsningen

Node Image Upload shutterstock_501283705.tmp

Siden den nye selskabsform IVS eller iværksætterselskabet blev lanceret i 2014, har rigtig mange valg at etablere selskab. Man regner med, at tilgangen ligger i størrelsesorden 1000 selskaber om måneden. Ordningen tiltrækker - helt som tiltænkt - mange nye iværksættere, men ikke alle lykkes med at leve op til de skrappe myndighedskrav. Vi ser lidt nærmere på nogle af udfordringerne ved iværksætterselskabet.

Stift for en krone
Iværksætterselskabet er først og fremmest blevet båret frem af det begrænsede kapitalkrav på blot 1 krone, som står i skærende kontrast til et krav om en kapital på minimum 50.000 kroner ved stiftelse af eksempelvis et anpartsselskab. Hele tanken med IVS har da også været at fremme iværksætteriet, så gode projekter ikke skal strande på kapitalkravet.

Mange overser imidlertid, at der for selskaber er skærpede krav til det såkaldte kapitalberedskab. Der skal være styr på økonomien, og der er krav om indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling, hvis mere end halvdelen af kapitalen tabes. Stifter man således for en krone, skal der indkaldes til krisemøde allerede efter tab af 50 øre. Og kapitalen på en krone kan hurtigt få ben at gå på i en nystartet virksomhed. Ved stiftelse af iværksætterselskabet koster det således et stiftelsesgebyr på 670 kroner til selskabsstyrelsen, så allerede her er selskabet i alvorlig økonomisk uføre, hvis ikke stiftelseskapitale var på mindst 1340 kroner.

Selve stiftelsesprocessen og de involverede dokumenter er heller ikke helt simple at håndtere, så mange vælger at købe sig til assistance i denne fase. Enkelte mindre rådgivningsvirksomheder har slået sig op på at kunne formidle denne assistance, men de fleste vil stå sig bedst ved at alliere sig med en rigtig advokat som eksempelvis www.nexusadvokater.dk eller tilsvarende. Uanset om man vælger rådgivningsfirma eller advokat, påløber der en betydelig yderligere omkostning på dette punkt, hvilket der også skal være plads til i kapitalen.

Kapitalkravet på en krone må derfor mest anses som en teoretisk værdi, der mest af alt blot indikerer, at kapitalkravet er sænket i forhold til tidligere. I praksis anbefaler mange eksperter en minimumskapital på 10.000 kroner til stiftelsen, så virksomheden kan overstå de første måneder uden straks at komme i krise.

Skærpede regnskabskrav til selskaber
I modsætning til den personligt drevne virksomhed er der for selskaber krav til årsrapport og offentliggørelse af regnskabstallene. Her vil man typisk med fordel kunne alliere sig med en revisor. Det er muligt at fraskrive sig selve revisionspligten, så længe selskabet holder sig under en vis størrelse, men rådgivning og korrekte årsrapporter er guld værd for de fleste. Du kan eventuelt se på Brandtrevision.dk eller andre revisor-hjemmesider, hvordan et samarbejde kan startes op, og hvilke muligheder der kan være fremadrettet.

Ved drift af virksomhed på selskabsform er der generelt skærpede krav fra myndighederne til eksempelvis overholdelse af diverse frister, og derfor kan det være en rigtig god ide at have revisoren med på sidelinjen. En ny tendens er nemlig desværre begyndt at stikke hovedet frem, efter at IVS-ordningen snart har været i gang i tre år. Nu breder en ny tendens sig imidlertid, idet stribevis af små IVS’er begynder at lukke ned. Nogle lukker frivilligt, men en alt for stor del tvangslukkes af myndighederne - og ofte på grund af ærgerlige fodfejl.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen